Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Laura Filipić iz OŠ Šenkovec državna je prvakinja u čitanju naglas!

Objavljeno:

- dana

Nakon županijskog Natjecanja u čitanju naglas kojeg je organizirala Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Narodne knjižnice „Vlado Gotovac“ iz Siska 21. i 22. studenoga u Sisku je održano 7. državno Natjecanje u čitanju naglas.

Natjecanje je održano u dvije kategorije, mlađoj (za učenike od 3.do 5. razreda) i starijoj (za učenike od 6. do 8. razreda). Svaku županiju predstavljao je jedan učenik u mlađoj i jedan učenik u starijoj kategoriji. U mlađoj kategoriji predstavnik iz Međimurske županije bio je Matija Švenda iz Osnovne škole Prelog. Učenica Laura Filipić predstavila je Osnovnu školu „Petar Zrinski“ Šenkovec i Međimursku županiju osvojivši veliko priznanje u dvije kategorije: 1. mjesto – nagrada publike te 1. mjesto – nagrada stručnog žirija. – Velik je to uspjeh s obzirom na činjenicu da smo po prvi puta sudjelovali na natjecanju u čitanju naglas. Laura nam je predstavila svoju najdražu knjigu „Priče za laku noć za mlade buntovnice“ te je oduševila sve prisutne svojom iskrenošću te pozitivnim stavovima prema čitanju knjiga. Na samom natjecanju bila je u pratnji mentorice Lidije Toth – ističu iz OŠ Šenkovec. U starijoj kategoriji, učenici su osvojili ove rezultate.

  1. mjesto: Laura Filipić (Međimurska županija) – mentorica Lidija Toth
  2. mjesto: Mihael Miloslavić (Dubrovačko-neretvanska županija) – mentorica Tanja Galjuf
  3. mjesto: Marta Miškić (Šibensko-kninska županija) – mentorica Jelena Buđanec

Nagrada publike: Laura Filipić (Međimurska županija) – mentorica: Lidija Toth.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje