Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Ljekarna u Kolodvorskoj ima automatizirano skladište, lijekovi dolaze robotskom rukom

Objavljeno:

- dana

U Ljekarni Varaždinske županije, u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, predstavljen je proces automatskog zaprimanja, pohrane i isporuke lijekova putem automatiziranog skladišta.

Riječ je o potpuno digitaliziranom sustavu pri čemu robotska ruka pronalazi i isporučuje lijek u sedam do osam sekundi, koji se onda dostavlja na četiri mjesta izdavanja u neposrednoj blizini ljekarnika. Ljekarna Varaždinske županije ovime je ljekarničke usluge podigla na znatno višu razinu te je postala predvodnica inovacija, kao prva županijska ljekarna s tako implementiranim sustavom.

Automatizirano skladište obišao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić kojih je istaknuo kako je u vremenima sve veće konkurencije i potrebe da suvremena ljekarna ponudi što širi asortiman, upravljanje zalihama postalo pitanje od velikog značaja.

– Ova automatizacija predstavlja veliko unapređenje rada naše ljekarne koja je prva kao županijska ljekarna u Hrvatskoj shvatila važnost upravljanja zalihama i osigurala najkvalitetniji sustav za to. Ovime su si bitno olakšali rad u ljekarni, podigli razinu usluge, uštedjeli vrijeme i prostor te stvorili preduvjete za povećanje prodaje. Ovaj je projekt vrijedan 1.7 milijuna, a zahvaljujući njemu ljekarnik više ne mora odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, već će imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i stručno savjetovanje, a povećat će se i protočnost, što je osobito važno sada u vrijeme epidemije COVID-19. U okviru sedam, maksimalno osam sekundi nakon pritiska na gumb dolazi lijek. Ovo ima cijeli spektar dodatnih usluga – praćenje trajanje lijekova, praćenje zaliha. Treba istaknuti kako se radi o procesu koji bitno pojednostavljuje stvari i kvaliteta usluga će ovime biti bitno drugačija. Najvažnije, korisnicima je osigurana bolja usluga i više vremena za savjetovanje – kazao je župan.

Naime, zahvaljujući automatizaciji ovog radnog procesa, ljekarnik sada ima više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje, a povećava se i protočnost, što je osobito važno u vrijeme epidemije COVID-19. Uz to se automatizirano skladište brine o zalihama lijekova i brojčanom stanju, kontrolira rokove trajanja, stavlja lijekove na predviđene pozicije, pri čemu sve navedene radnje zadaje ljekarnik preko ekrana računala na upravljačkoj konzoli za što su prošli i posebnu obuku.

Ravnateljica Ljekarni Varaždinske županije Zvezdana Petrović pojasnila je kako će najčešći lijekovi na recept ići u automatizirano skladište, dok i dalje ostaje izravna prodaja te savjetovanje.

– Ljekarnik, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imat će više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje. On više ne mora odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih tako prikupljene donositi do radnog mjesta za izdavanje, već će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja – kazala je ravnateljica.

Radovi unutarnjeg uređenja i opremanja automatiziranog skladišta visine 3050 mm, širine 1630 mm i dužine 7960 mm započeli su u listopadu 2020. godine te su završeni točno u ugovorenom roku bez kašnjenja . Ugovor o javnoj nabavi roba za automatizaciju radnih procesa vrijednosti 1.379.232,20 kn (sa PDV-om 1.724.040,25 kn) potpisan je u rujnu s tvrtkom Gama Futurom.

Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.

Automatizirano skladište su obišli i saborski zastupnik Anđelko Stričak, zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Robert Nagusch iz tvrtke Gama Futura.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje