Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ljepši uskrsni blagdani: više od 600 korisnika primilo prigodne poklon pakete

Objavljeno:

- dana

Predstojeći uskrsni blagdani zasigurno će biti ljepši, bogatiji i sretniji mnogima zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja je, na tragu prošlih akcija, brojnim osobama dodijelila 600 poklon paketa s prehrambenim namirnicama u kojima su bili šunka, sir, jaja, boja za jaja te domaći keksi.

Projekt u cijelosti financira Varaždinska županija u iznosu od 45.000 kuna, a i ovoga puta su u podjeli paketa sudjelovale gerontodomaćice i volonteri iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije te članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Akciju je, kao i prethodna dva puta, osobno podržala te sudjelovala u podjeli paketa na području Općine Breznički Hum saborska zastupnica, ujedno i savjetnica župana Natalija Martinčević, inače volonterka Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

– Volontiranje i pomaganje potrebitima jedan je od najboljih načina ne samo u cilju izravnog pružanja pomoći i razgovora s ljudima, već i lijepa prilika da se još bolje upozna situacija na terenu kako bi se dodatno unaprijedila kvaliteta života ljudima u potrebi. Naime, Varaždinska županija je kroz protekle četiri godine pokazala iznimnu socijalnu osjetljivost i pokrenula čitav niz socijalnih programa kojima je obuhvaćeno više od 4.500 stanovnika Varaždinske županije, a što je iskorak koji nije napravila niti jedna druga Županija u Hrvatskoj. U ovo  blagdansko doba je svakako najljepše i najbolje pomagati, a kada uzmemo u obzir da i ovog Uskrsa zbog pandemije mnogi ne mogu van kuće, onda ta pomoć znači višestruko. Zahvaljujem se vatrogascima i gerontodomaćicama te volonterima na sudjelovanju u ovome projektu te koristim priliku da svima zaželim ugodne i mirne uskrsne blagdane – rekla je Natalija Martinčević.

Zadovoljstvo je iskazao i Nebojša Buđanovac, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije koji je tom prilikom istaknuo izuzetno dobru suradnju s Varaždinskom županijom u pripremi i realizaciji mnogih projekata.

– Posebno nas veseli suradnja u ovim blagdanskim danima kada ovakvim akcijama donosimo radost i pozitivu onima kojima je to zaista potrebno – rekao je Buđanovac.

Ivica Labaš, županijski vatrogasni zapovjednik je naglasio kako su vatrogasci uvijek „tu“ kada je potrebno.

– Od prve akcije, dostave podjele obroka najpotrebitijima pa do podjele Božićnih paketa vatrogasci su bili siguran i pouzdan partner u realizaciji ovakvih akcija. I danas smo tu, hvala Županiji na povjerenju, nadam se da ćemo uljepšati Uskrs onima koji su sami ili nemoćni- rekao je Ivica Labaš.

Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum pridružio se akciji te je osobno vatrogasnim vozilom razvozio pakete svojim sumještanima.

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jenkač: „Uređujemo postojeću, ali u planu je i nova, veća tržnica u Novom Marofu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo pola stoljeća stara gradska tržnica u Novom Marofu polako, ali sigurno, dobiva novo ruho.

Završena je prva faza uređenja tržnice tijekom koje su postavljene nove nadstrešnice, javna rasvjeta i priključci za električnu energiju.

Gradska se tržnica prostire na 150 četvornih metara, a njezino će uređenje osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima.

– S obzirom na to da je tržnica u velikom dijelu svih natkrivenih prostora u privatnom vlasništvu, dok je u gradskom vlasništvu samo otvoreni prostor, preko tvrtke Novokom koja gospodari tržnicom prijavili smo projekt na natječaj LAG-a Prigorje-Zagorje i dobili određena sredstva – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te dodao da je ukupna vrijednost radova oko 450.000 kuna.

Podsjetimo, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobreno je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Novokom koji tržnicom i upravlja.

Gradonačelnik Jenkač najavljuje nova ulaganja i nove radove na uređenju tržnice, ali i okolnog prostora.

– Pred nama je još ulaganje od oko 120.000 kuna za nove stolove, odnosno štandove za naše prodavače. Osim toga, želimo proširiti nadstrešnicu, a u dogovoru s vlasnicima objekata kod tržnice urediti krovove koji su u lošem stanju. Namjera nam je i otkupiti dio zemljišta za parkiralište – kazao je Jenkač.

Mala tržnica u samom srcu Novog Marofa ipak neće ostati jedina tržnica u gradu.

– Ono što smo mi u novom detaljnom urbanističkom planu pripremili, to je novi prostor za buduću tržnicu. Namjeravamo, naime, u narednom razdoblju tržnicu izmjestiti iz centra grada, odnosno napraviti novu, a ovdje će ostati samo mala, zelena tržnica koja bi onda ovakvim prostorom zadovoljavala potrebe grada Novog Marofa – istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je da je već pronađena i lokacija za buduću tržnicu na većem, širem i dostupnijem prostoru, iza novomarofskog Vatrogasnog centra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje