Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ljubešćica slavi svoj dan, nagrada za životno djelo poduzetniku Dragutinu Gotiću

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Općina Ljubešćica slavi svoj dan. U četvrtak, 5. kolovoza, u sportskoj dvorani održana je svečana sjednica Općinskog vijeća čime je započeo program povodom Dana općine “Ljubešćica u srcu”.

Načelnik Nenad Horvatić vratio se u 2019. godinu kad je također za Dan općine na Ljubeškom trgu potpisan ugovor za izvođenje velikog projekta komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica te je Općina dobila odluku za financiranju vodovodne mreže i 547 priključaka vrijednih 14 milijuna kuna.

– Dvije godine kasnije dobili smo uporabnu dozvolu. To su dva projekta koja su kroz 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava obilježili ovo razdoblje. Iako smo se borili s pandemijom u posljednjih godinu dana, financirali smo dječji vrtić, produženi boravak, stipendije te pomagali udrugama i iz svega toga uspjeli izaći jači. Potvrdili smo mandat na lokalnim izborima i sad s jednom s novom snagom krećemo naprijed – rekao je načelnik Horvatić naglasivši da je planova mnogo.

– Ljubešćica grabi prema investicijama vrijednima 75 milijuna kuna. To su pročistač vrijedan 9,5 milijuna kuna, kanalizacijski sustav vrijedan 26 milijuna kuna, rekonstrukcija državne ceste Novi Marof – Ljubešćica vrijedna 25 milijuna kuna i projekt “Ljubešćica kakvu želimo” u sklopu kojeg se planira izgradnja novog Doma zdravlja, sportskih sadržaja, trgovina i stanova – dodao je Horvatić.

Dan općine bila je prilika i za dodjelu priznanja i nagrada mještanima i organizacijama koji su doprinijeli razvoju Ljubešćice. Tako je Osnovnoj školi Ljubešćica povodom 160. godišnjice dodijeljena plaketa za izniman doprinos unapređenju osnovnoškolskog obrazovanja

Priznanja su dobili učitelji Sanja Horžić i Luka Milinković za zalaganje i postignut uspjeh u pripremi učenika za županijska i državna natjecanja te učenici Lana Dvorski i Mihael Barjaktarević za odličan uspjeh u petom razredu. Osim njih, priznanje je primila i učenica Iva Tomiek za ostvareni zapaženi rezultat na županijskom natjecanju iz biologije i državnoj smotri LiDraNo.

Nagrada za životno djelo uručena je ljubeškom poduzetniku Dragutinu Gotiću.

Na svečanu sjednicu stigli su i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorac, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski te Damir Habijan, saborski zastupnik kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, u čast poginulim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Županijska palača i ove godine pretvorena u veliki adventski kalendar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska palača i ove je godine, po peti puta zaredom pretvorena vrijeme adventa u jedan veliki adventski kalendar, a prozorčić s prvom slikom otkrila je 1. prosinca zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec u društvu župana Anđelka Stričaka, direktora Turističke zajednice Varaždinske županije Mirana Bojanića Morandinija, načelnika i gradonačelnika općina i gradova s područja naše Županije, ali i djece, članova Društva “Naša djeca” Varaždin.

Istaknimo kako su 24 slike na pročeljima palače oslikali varaždinski osnovnoškolci, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar te polaznici Društva “Naša djeca” Varaždin.

Ove godine se obilježava i 70 godina od osnivanja ovog društva. Naime, ono je osnovano u mjesecu svibnju 1951. godine. Od samih početaka pa do današnjih dana DND-e okuplja djecu i mlade na način da mogu odabrati stvaralačku aktivnost u skladu sa svojim interesima i željama.

Zamjenica župana je istaknula zadovoljstvo nastavkom ove tradicije te je pozvala sve da pogledaju kalendar te da obiđu ukrašeni atrij Županijske palače.

– Kao i proteklih godina pročelje Županijske palače će postati jedan veliki i prekrasan adventski kalendar, a cilj nam je predstaviti svo bogatstvo i znamenitosti koje ima Varaždinska županija. Kao što znate, proteklih godina smo prikazali dvorce i utvrde, te fotografije sa zimskim motivima, a ove godine u suradnji s Društvom “Naša djeca” Varaždin prikazat ćemo slike koje su izradili naši najmlađi, naše najvrijednije bogatstvo. Vjerujem da će svi posjetitelji uživati u ovim motivima izrađenim od dječjih ruku, a sama činjenica da su djeca sudjelovala u ovoj kreaciji će u svima nama odraslima pobuditi određenu dječju zaigranost i nesputanost te da ćemo svi ove blagdane doživimo u zajedništvu, miru, veselju, neiskvareno, baš kao djeca. Ujedno koristim priliku da čestitam Društvu naša djeca na 70 godina uspješnog djelovanja i što su već toliko godina središte dječje kreativnosti. Osim kreativnog izražavanja oni pružaju i edukativan sadržaj. Želim im još puno uspješnih godina i vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati – rekla je zamjenica župana.

Jelena Mikić, ravnateljica DND-a je izrazila zadovoljstvo ovim nastupom i suradnjom s Županijom te je naznačila kako polaznici ovim nastupom sudjeluju u pozitivnoj adventskoj atmosferi koja vlada ovim Gradom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje