Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ljudi u OPG-ovima marljivo rade pa imamo sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Uzgoj jabuka, ekološki uzgoj svinja mangulica, revitalizacija fazanerije te proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja, djelatnosti su kojima se bave obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke, koja su s ciljem promocije lokalno uzgojene i proizvedene hrane te predstavljanja marljivih, inovativnih poljoprivrednih proizvođača obišli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc. Dragutin Vincek.

– Gospodarstva koje smo obišli, dokaz su da na ovom području imamo sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda. Zato kupujmo lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, kako bismo pomagali našim proizvođačima, jačali lokalno gospodarstvo i stvarali nova radna mjesta, čime ćemo napraviti višestruku korist za sve u lancu – kazao je župan Stričak.

Pročelnik Vincek je rekao kako kao Županija još uvijek ne proizvodimo dovoljno hrane iz domaćih izvora, lokalnog porijekla i prerade te smo, kao i cijela Hrvatska, ovisni o uvozu, iako imamo velik broj registriranih OPG-a kojima Županija unatrag pomaže bespovratnim novčanim potporama.

– Budući da je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima teško dobiti financijsku iz EU-a zbog nedostatka vlastitog kapitala, nedovoljnih kapaciteta ili niske razine kreditne sposobnosti, pomažemo im županijskim potporama. Unatrag četiri godine direktna županijska izdvajanja za poticanja ulaganja u poljoprivredu, okrupnjavanje zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda i usluga, iznose preko 16 milijuna kuna –pojasnio je.

Na području županije je 60.592 ha poljoprivrednog zemljišta, od čega su 39.405,70 ha oranice, 10.454,10 ha livade i pašnjaci, 3.088,00 ha vinogradi, 729,10 ha voćnjaci te 6.915,10 ha zapušteno poljoprivredno zemljišta.

Obitelj Peharda iz Ladanja Gornjeg jedna je od onih koji ima voćnjake. Bave se uzgojem jabuka na cca. 10 hektara voćnjaka u kojem je zasađeno 36.000 stabala sorti: Gala, Zlatni delišes, Idared i Jonagold, a prosječni godišnji urod je 300 tona, 20 kg po voćki u punoj rodnosti. Izvoze puno u Austriju gdje se od njihovih jabuka radi koncentrat za sokove.

– Ekološka proizvodnja na području Županije bilježi stalni rast, a trenutno je 36 subjekata upisanih u EKO registar, čija se proizvodnja odvija na ukupno 686 ha, što je povećanje od 277% u odnosu na 2015. godinu – navodi pročelnik pojašnjavajući kako rascjepkanost parcela i zapušteno poljoprivredno zemljište predstavljaju najveća ograničenja daljnjem rastu poljoprivredne proizvodnje.

Ograničenje predstavlja i značajan pad broja goveda i svinja, koji se u Županiji bilježi unatrag nekoliko godina. Unatoč tome, tvrtka Ecoagro d.o.o. iz Nove Vesi Petrijanečke bavi se, jedina u Hrvatskoj, ekološkim uzgojem svinja mangulica, stare pasmine koja je imala veliku ulogu u hrvatskom stočarstvu gdje se uzgaja više od stoljeće i pol, dosežući vrlo visoke cijene mesa zbog svoje vrhunske kvalitete i pozitivnog kolesterola. Na jedinstvenoj farmi u Hrvatskoj trenutno ima oko stotinjak svinja, cijelo stado je upisano u matičnu evidenciju, a ove svinje „bez kolesterola“ hrane se isključivo hranom iz vlastite i ekološke proizvodnje, pa će njihovi proizvodi postizati vrlo visoku cijenu.

Ista tvrtka uložila je i u revitalizaciju fazanerije  u Petrijancu, a obzirom da je lovstvo oduvijek imalo važnu ekonomsku ulogu na ovom području, župan, zamjenica i pročelnik obišli su i fazaneriju, koja osim za prehrambene potrebe uz de-lux oznaku, nudi i odrasle fazane za lov. Farma ima ISO i HASAP certifikat, kapaciteta je 15.000 – 20.000 fazana, a fazanerija se prostire na  21 hektar.

Osim što je poznat po lovstvu, varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče, od kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe. Takvo je ono OPG-a Patrčević, koje je najboljim na svijetu proglašeno 2020. godina na prestižnom svjetskom natjecanju u Bruxellesu pa se obišla i uslužna uljara Patrčevič, koja nudi toplo i  hladno prešanje ulja, otkupljuje koštice te prodaje bučino ulje i koštice. Imaju svoja 64 hektra obradive površine, a s kooperantima ukupno 180, a proizvode oko 800 kg suhih koštica po hektaru, pa se župan sa suradnicama upoznao i s kompletnim proizvodnim procesom proizvodnje ulja.

Život i društvo

Stablo načeo dabar, vjetar ga srušio na cestu pa intervenirao DVD Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Maruševec/Facebook

DVD Maruševec na svom je Facebooku izvjestio o intervenciji koju su imali 30. studenoga oko 20 sati.

Pozvani su na uklanjanje stabla s prometnice Korenjak-Brodarovec te je poslano navalno vozilo s pet vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo stablo srušeno preko ceste, stablo je načeo dabar, a srušio vjetar. Preko dijela srušenog stabla je prešao i automobil te je vlasnik istog pozvao policiju zbog mogućnosti štete na vozilu. Do završetka uviđaja cesta je zatvorena za sav promet te oko 21 sat stablo pilimo upotrebom motorne pile i rašćišćavamo prometnicu – objavili su vatrogasci.

Pokušali su se i našaliti napravivši simpatičnu fotografiju dabra s motornom pilom.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje