Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ludbreg slavi Dan grada, uručene nagrade i priznanja, a počasnim građaninom proglašen mons. Josip Đurkan

FOTO: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Ludbreg danas slavi Dan grada, a tim su povodom uručene i nagrade i priznanja. Dan Grada Ludbrega slavi se prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine. Naime, svetom bulom, odnosno papinskim pismom, papa Leon X. je Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u Ludbreg.

Počasnim građaninom Grada Ludbrega proglašen je mons. Josip Đurkan.

– Kao svećenik najviše se istaknuo na pastoralnom radu s vjernicima, a posebnu pažnju i energiju usmjerio je na rad i odgoj s djecom i mladima. Održao je bezbrojne sate vjeronauka, pouka i susreta za djecu i mlade, mladence, zaručnike i mlađe bračne parove. Osnovao je Župni Karitas za pomoć siromašnima te pomogao osnivanju molitvenih skupina, a izuzetnu i stalnu brigu posvećivao je zbornom pjevanju: zboru mladih “Trinitas” i župskom zboru odraslih – stoji u obrazloženju Grada Ludbrega.

Navode i da je u materijalnom dijelu učinjeno toliko da bi se i najbliži suradnici teško sjetili da pobroje sve učinjeno: od četiri kapele izgrađene od temelja, tri proširene kapele i zimska kapela kod časnih sestara, tri vjeronaučne dvorane, obnovljen je župni dvor, postavljena nova i obnovljena postojeća raspela.

– Krajputaši, obnove i postavljanja orgulja, centralnog grijanja i ventiliranja obnove zvonika i nabave novih zvona i elektrifikacije i dr. Svakako će zlatnim slovima biti zapisani monumentalni objekti koji će još dugo plijeniti pažnju Ludbrežana, a i onih koji će posjetiti Ludbreg, a povjesničarima biti vrijedan materijal za istraživanje: Svetište Predragocjene Krvi Kristove sa ispunjenjem 255 godina starog  Zavjeta Hrvatskog sabora, vraćanje zaštitnika pila Presvetog Trojstva na njegovo povijesno mjesto na centralnom trgu, otvaranje i restauriranje kapele S.Križa i stalni postav predmeta sakralne umjetnosti i povjesnih dokumenata vezanih za Čudo i Zavjet, izgradnja i opremanje Pastoralnog centra, kompletna obnova kapele Žalosne Gospe preko mosta te obnova župne Crkve sa cinktorom i inventarom – ističu u Gradu.

– Veliki je doprinos mons. Đurkana na populariziranju i informiranju javnosti o Ludbregu kao vjerskom i kulturnom centru kroz spisateljsku djelatnost te niz televizijskih emisija dokumentarnog karaktera i izravnih prijenosa svakogodišnjeg misnog slavlja prigodom Sv. Nedjelje. Monsinjor  Josip Đurkan je, ne samo ludbreškog župni, svetištu i prošteništu, već Gradu Ludbregu u širem smislu, posvetio 37 aktivnih godina svoga života i rada. Otišavši iz naše sredine ostavio nam je neprocjenjivu duhovnu i materijalnu baštinu i utro put daljnjoj afirmaciji Ludbrega – stoji u obrazloženju odluke o dodjeli priznanja.

Monsinjor Josip Đurkan rođen je 22. kolovoza 1947. godine u Legradu gdje je završio osnovnu školu. Nakon završenog prvog razreda srednje tehničke škole u Zagrebu upisuje gimnaziju Dječačkog sjemeništa  gdje i maturira 1966. godine, te upisuje Teološki fakultet u Zagrebu koji uspješno završava, a za svećenika ga zaređuje uzoriti kardinal Franjo Kuharić 3.srpnja 1973. godine. Prije dolaska u župu Pr.Trojstva u Ludbregu u svojstvu župnika, mons. Đurkan službuje kao kapelan u župi Sv. Marije u Zagrebu, a 1977. godine imenovan je župnikom u Hlebinama gdje ostaje do 1985. kada dolazi u Ludbreg.

Nagrada za životno djelo ove godine dodijelila se Ivanu Lončariću iz Vinograda Ludbreških.

Plaketa Grada Ludbrega pripala je DVD-u Hrastovsko i Rukometnom klubu Ludbreg, a zahvalnice Jadranki Draganić, Ivani Kapusta, Mariju Lohajneru i Tereziji Šercer.

Dodajmo da su na sjednici uručene nagrade najboljim učenicima, Dariji Rusak iz OŠ Ludbreg te Mariji Kokolek iz ludbreške Srednje škole.

Pročitajte i što nam je u razgovoru u povodu Dana grada ispričao gradonačelnik Dubravko Bilić:

Dubravko Bilić: Mi smo očito u raljama spore državne administracije i političke nedopadljivosti

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje