Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ludbrežani dobili novi vrtić, a Bilić poručio: širimo grad i ulažemo u najmlađe

Objavljeno:

- dana

Ludbreg je bogatiji za još jednu investiciju vrijednu više od 2,6 milijuna kuna. Danas je, naime, otvoren novi vrtić, a projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz EU fondova.

„Sunce moje malo” područni je objekt Dječjeg vrtića Smjehuljica, a u novom će se privatnom vrtićkom objektu moći smjestiti sedam odgojno-obrazovnih skupina.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je kako se godinama ulaže u djecu, od najmlađih uzrasta pa do srednje škole. Pritom je napomenuo da Grad sufinancira vrtiće bez obzira jesu li gradski ili privatni.

– To je dugoročni proces iza kojeg mi u potpunosti stojimo i svaki vrtić, odnosno svako dijete ima jednak status. Sufinanciramo ih na jedinstven način, bez obzira u koji vrtić idu, ne radimo nikakvu diskriminaciju i na to smo izuzetno ponosni. Imamo tri vrtića i s ovim novim došli smo gotovo do vrha, fali nam još malo prostora, stoga smo prijavili još jedan projekt dogradnje i gradskog vrtića. Mislim da je budućnost ujedinjavanje svih vrtića u širom okruženju  – rekao je Bilić. Dodao je kako je pozitivno što se novi vrtić nalazi u dijelu grada koji još nije do kraja izgrađen.

– Širimo grad i želimo pozvati i obitelji iz drugih sredina da dođu i započnu svoju obiteljsku priču upravo u Ludbregu koji puno ulaže u djecu, pomaže njihov rast i razvoj u suvremene, sposobne, okretne građane Europske unije koji će se moći nositi s izazovima budućnosti – naglasio je Bilić.

Vlasnica vrtića Gordana Trnjak Vajagić rekla je Vrtić nudi cjelodnevni desetosatni program i mnoštvo kraćih aktivnosti. Na svečanosti otvorenja bila je, uz brojne druge uzvanike, i Marijana Neuberg, pročelnica odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje