Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Mala Subotica: mještani još jednom prikupili pomoć za svoje prijatelje iz Marinbroda

FOTO: Općina Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Općina Mala Subotica nije zaboravila na svoje prijatelje iz Marinbroda, malenog mjesta blizu Gline. Nakon pošiljke humanitarne pomoći koju su otpremili vatrogasci na samu Staru godinu i stočne hrane dostavljene početkom godine, poljoprivrednici su ponovno iskazala svoju humanost i dobrotu.

U prikupljanje donacije za Marinbrod uključili su se OPG Mikulaj Ivica iz Palovca (stočna hrana – kukuruz, tritikal i zob), OPG Hlišć Dragutin iz Male Subotice (crveni kupus), OPG Obadić Tomica iz Ivanovca (krumpir), OPG Janušić Ivo iz Belice (krumpir) i OPG Mesarić Jurica iz Belice (krumpir). Kamion za prijevoz donirane robe po drugi je puta ustupila tvrtka Carin-Transporti iz Čakovca, dok je Zoran Lacković iz Držimurca utovario donacije i dostavio ih u Marinbrod.

Akcije sakupljanja pomoći pokrenuli su načelnik Valentino Škvorc i Željka Štampar Zamuda. Uz prijateljstvo i osobne kontakte s predstavnicima vlasti Grada Gline dogovoreno je da se preuzimanje i dovoz humanitarne pomoći preusmjeri u sabirni centar Marinbrod kojim koordinira Štefica Ponder.

– Stožer civilne zaštite Općine Mala Subotica na čelu s načelnikom Stožera Mladenom Lackovićem sve je akcije koordinirao i uspješno proveo. Za naglasiti je da se suradnja svih DVD-a s područja Općine pokazala važnom u ostvarivanju ovakvih akcija. To je samo dokaz kad svi streme istom cilju, lakše se do cilja dolazi – poručuju iz Općine Mala Subotica.

Međimurje

FOTO Čakovec 23 godine nakon natkrivenih dobio i tri moderna vanjska bazena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon pune 23 godine i otvorenja natkrivenih bazena, Čakovec je dobio novu vodenu oazu s tri vanjska bazena. Naime, nakon što u četvrtak, 26. svibnja, novouređeni vanjski bazeni budu službeno otvoreni, od petka ovaj moderni kompleks vrata otvara svojim korisnicima.

Čakovčani i njihovi gosti tako će od sada uz pet natkrivenih bazena na raspolaganju imati i tri vanjska: rekreacijsko-plivački, zabavni i baby bazen. I dok je rekreacijsko-plivački bazen dubine 1,35 metara i s četiri plivačke staze namijenjen onima nešto starijim i iskusnijim korisnicima, u preostala dva vanjska bazena uživat će najmlađi posjetitelji.

– Voda u sva tri vanjska bazena je grijana s time da je bitno naglasiti da se u dječjim bazenima temperatura vode kreće od 30 do 32 stupnjeva Celzijevih. Također, sadržaji tih bazena su obogaćeni toboganima, tako da će oni najmlađi uistinu moći uživati u ljetnim radostima – rekao je Miodrag Novosel, direktor gradskog poduzeća Ekom koje upravlja bazenskim kompleksom.

Osim impresivnog vanjskog izgleda bazeni se mogu pohvaliti i modernom tehnologijom koja upravlja svim procesima. Naime, vanjski bazeni su spojeni na ultrafiltracijske sustave koji jamče veću kvalitetu vode uz manji utrošak resursa, a u njima se osim uobičajenih nečistoća zadržavaju i bakterije i viruse.

– Bazeni su zasigurno najkompleksnije sportsko-rekreacijske građevine, s obzirom da se stvari koje jamče ugodan i siguran boravak nalaze ispod samih bazena i čine ogroman kompleks isprepletenih cijevi i sustava. Upravo se u tom dijelu nije štedjelo jer smo željeli korisnicima osigurati najkvalitetniju i najsigurniju tehnologiju – dodao je direktor Novosel.

Uređen je i prostor oko bazena. Korisnici na raspolaganju imaju vanjsku garderobu, tuševe i sanitarni čvor, a prostor je prilagođen svima pa tako i osobama s invaliditetom kao i roditeljima s bebama.

– Zelene površine iza bazena ovog se trenutka navodnjavaju i još jedno kraće vrijeme neće biti na raspolaganju korisnicima, dok se na prostoru uz baby bazen planira izgraditi natkriveni dio koji će roditeljima i njihovim mališanima dati prijeko potreban hlad – otkrio je Novosel.

Radno vrijeme bazena je od 8 do 22 sata, dok se vanjski bazeni mogu koristiti od 9 do 20 sati, osim petkom i subotom kada su otvoreni od 8 do 20 sati.

Cijene dnevnih ulaznica se kreću od 40 kuna za djecu, učenike, studente, umirovljenike, branitelje i osobe s invaliditetom, preko 50 kuna za odrasle do 90, odnosno 120 kuna koliko koštaju obiteljske ulaznice.  

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec prvi grad u Hrvatskoj u kojem se uvodi jedinstvena platforma za brži i otvoreniji dijalog s građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

U Razvojno – edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, održano je predstavljanje nove online platforme „Građani odlučuju“. Riječ je o projektu koji ima za cilj promijeniti i olakšati način na koji građani sudjeluju u donošenju odluka u Čakovcu.

– Ono što smatram važnim je način na koji ćemo postavljati i strukturirati ankete, obrađivati dobivene podatke i što je najvažnije, kvalitetne prijedloge realizirati. Platforma ima vrlo velike mogućnosti, no ideja je da se građani uistinu uključe u procese osmišljavanja projekata i donošenja odluka, da usmjeravaju politike svakodnevno i stvarno, a ne samo jednom u četiri godine – u uvodu je rekla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Platforma će omogućiti da građanima da jednostavno sudjeluju u procesima odlučivanja, predlažu, artikuliraju svoje prijedloge i zahtjeve te prate njihovu implementaciju. Osim o krucijalnim stvarima za razvoj grada, poput primjerice prostornog planiranja, građane će se pitati i o svim drugim načinima poboljšavanja svakodnevnog života.

24.05.2022., Cakovec- U prostorima Metalske jezgre predstavljen projekt “Gradjani odlucuju”. Matija Derk i gradonacelnica Ljerka Cividini. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Iskrena mi je želja da se komunikacija s građanima podigne na višu razinu, da Čakovčanke i Čakovčani imaju mjesto na kojem će moći prezentirati svoje kvalitetne ideje koje ćemo provesti. Naravno da na početku očekujemo mnogo buke u komunikacijskom prostoru, no vjerujem da će s vremenom, kad počnemo provoditi ono što su građani predložili i odabrali, ona spasti na najmanju moguću mjeru – zaključila je Cividini.

Uvođenjem platforme „Građani odlučuju“ Čakovec se upisao na listu svjetskih metropola koje na jednaki način komuniciraju sa svojim građanima te ujedno postao prvi grad u Hrvatskoj s mogućnošću korištenja ove jedinstvene platforme.

Uključivanje građana u izradu Proračuna

– New York, Seattle i Bruxelles samo su dio od 350 svjetskih uprava koje su se odlučile za ovakav vid rješavanja problema rastućeg nepovjerenja građana u javnu upravu. Naime, tek oko 45 posto građana u najrazvijenijim zemljama u svijetu ima povjerenje u javnu upravu, dok ih 60 posto smatra da se njihovi stavovi ne uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka. Posebno mi je drago da je Čakovec odmah prepoznao vrijednost i potencijal koji ova platforma ima za izgradnju povjerenja između građana i uprave. Okretanje građanima i postavljanje mehanizma za kontinuirani dijalog oko dnevnih pitanja i problema zajednice, nužan je korak da bi se odmakli od shvaćanja, kao što je rekla gradonačelnica, da samo svake četiri godine imamo mogućnost utjecati na promjene. Imamo pravo glasa svaki dan, a zato i postoje tehnološka rješenja poput CitizenLab-a, za osnaživanje i aktivnije uključivanje građana u procese donošenja odluka – naglasio je Matija Derk, ispred projekta CitizenLab za Hrvatsku.

– Platforma nam omogućuje da pokrenemo participativno financiranje, odnosno da financiramo projekte za koje građani sami odluče da su važni, što je mnogo izravnije nego dosad. U Gradskom proračunu osigurat ćemo novac, a građanima putem platforme demokratski omogućiti da odlučuju o projektima, prijavljuju ih, da se o njima izjašnjavaju te na kraju odaberu najbolji ili najbolje za provedbu – zaključila je Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje