Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Mališani Dječjeg vrtića „Maslačak“ na poklon dobili tradicijske drvene igračke

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Advent u Gradu rudara započeo je u Dječjem vrtiću „Maslačak“ odgojno–obrazovnim projektom „Dajmo djeci korijene i krila“. Projekt zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, a realizaciju projekta omogućio je Grad Mursko Središće.

Mališani su na poklon dobili paket bojica i crtaćeg pribora, kao i tradicijske drvene igračke.

– Drago mi je da je Dječji vrtić „Maslačak“ odabran za takvo darivanje u trenutku kada započinje Advent u Murskom Središću. Zahvaljujem na tradicijskim drvenim igračkama koje ćemo uklopiti u odgojno–obrazovni rad i tako upoznati djecu s određenim tradicijskim vrijednostima – istaknula je Spomenka Cilar, ravnateljica Dječjeg vrtića.

Autorica projekta Mirjana Drobina pobliže je objasnila mališanima kako su drvene igračke izrađene u Mariji Bistrici, a da su se s istim takvim igračkama nekada igrali njihovi roditelji, bake i djedovi.

– Hvala vam što ste nas prepoznali i uključili u projekt kroz koji će se djeca upoznati s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. U Murskom Središću, točnije u Dječjem vrtiću „Maslačak“ čuva se tradicija, a to su pokazala djeca plesom u prekrasnim narodnim nošnjama. Svjesni smo da za one koji ne cijene prošlost, nema ni budućnosti  – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Programa je zaključio „Laboratorij zabave“ izvevši predstavu „Vilko i Dlakavi čovjek“ uz koju su se najmlađi nasmijali i zabavili.

Izvor: Mursko Središće Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje