Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mališani se okušali u tenisu: „Umjesto da vise na mobitelima, dobro ih je što prije uključiti u sport“

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnji Olimpijski festival dječjih vrtića, koji je počeo u ponedjeljak likovnom radionicom, u utorak je nastavljen višebojem na terenima Teniskog kluba „Varteks“, koji je partner Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina u organizaciji festivala.

Djevojčice i dječaci natjecali su se u brzini i spretnosti, koristeći rekete i teniske loptice, a sudjelovali su mališani iz sedam varaždinskih vrtića.

Marko Dugandžić iz TK „Varteks“ naglasio je da je svako uključivanje djece u sportske aktivnosti hvalevrijedno.

– Djeca i odgajateljice već znaju kako izgleda teniski višeboj kod nas. Tu su četiri poligona gdje se loptice vode na reketu, gađaju se čunjići, prebacuje se preko obruča, zapravo zanimljiv motorički poligon. I klinci su uvijek veseli. Malo bolje ide onima koji s odgajateljicama dođu dan prije probati poligon, ali svi su veseli i nasmijani i na kraju prime nagrade – rekao je Dugandžić.

– Nažalost, ove godine je bio najmanji odaziv djece, ali tako je i s ostalim sportovima. Danas kada djeca „vise“ na mobitelima, jako je dobro što prije uključiti ih u sport. I u vrijeme korone, kad nije bilo treninga, djeca su slabije bila uključena u sport i to se vidi po rezultatima. Sada trebamo više poraditi na tome, a ovaj olimpijski festival jedan je od dobrih načina – dodao je.

Iako na Olimpijskom festivalu nije najvažnije tko će biti najbolji, već da se djeca druže, vježbaju, upoznaju različite sportove, ipak su, kao i na „pravim“ sportskim natjecanjima, proglašeni najuspješniji. To su polaznici Dječjeg vrtića „Bajka“. Drugi je bio DV „Varaždin“ – Koprivnička, treći „Zeko“, četvrta „Panda“, peti DV „Varaždin“ – Trakošćanska, šesta „Čira-čara“ i sedmi „Zečić“.

19. Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina nastavlja se u srijedu vožnjom spretnosti bicikla, od 10 sati, kod dvorane „Varaždin“ u Graberju. Četvrtak je rezerviran za natjecanja u plivanju na Gradskim bazenima „Varaždin“, koja će početi u 10.30.

Veliko finale 19. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina biti će na stadionu „Sloboda“ u petak od 16 sati. Varaždinski mališani natjecat će se u nogometu te atletskim disciplinama. Dodajmo da se Olimpijski festival dječjih vrtića održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Život i društvo

FOTO Više od 150 veterana Domovinskog rata sudjelovalo na memorijalnom natjecanju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u petak, 5. kolovoz, održano je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO „Oluja“.

Na samome početku obilježavanja održano je kratko edukativno predavanje o samoj VRO Oluja, te je minutom šutnje odana počast  poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. u

Prisutnima se prigodnim riječima obratio županijski vijećnik Tin Jurak, koji je bio izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, te otvorio memorijal.

– Nakon otvaranja memorijala otišli smo do kapelice svetog Juraja te položili vijenac i upalili svijeće te uz molitvu odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima – ističe Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR Varaždin.

U sklopu Memorijala natjecanja su održana u nekoliko disciplina – viseća kuglana, elektronički pikado i bela. U visećoj kuglani prvo mjesto pripalo je HVIDR-i Varaždin, drugoplasirana je Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“, a treće mjesto zauzeo je UDVDR Klub Gornji Kneginec.

U Elektroničkom pikadu najbolja je bila ekipa UDVDR Klub Vinica, koja se plasirala ispred UDVDR-a Ogranak Varaždin.

Dodajmo da je u beli 1. mjesto osvojila  Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, drugpplasiran je  UDVDR Klub Trnovec Bartolovečki, a treće mjesto pripalo je Ekipi Nenad.

Za sve sudionike memorijala osigurane su majice, a za ručak su bile kobasice.

Na memorijalu je sudjelovalo više od 150 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a svojim prisustvom osim uzvanika iz Grada Varaždina i Varaždinske županije uveličali su predstavnici iz braniteljskih udruga: HVIDR-a Varaždinske županije, HVIDR-a Varaždin, Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma, Udruge pripadnika 104. brigade HV, Udruge specijalne jedinice policije Roda, te građani grada Varaždina.

Kakva je bila stmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mališani iz vrtića u Petrijancu drugi na natječaju PMF-a „Fizika oko nas“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaznici Dječjeg vrtića Bambi – podružnica Petrijanec, iz skupina „Gumbeki“ i „Zmajići“, sa svojim odgojiteljicama Ivanom Šipek i Silvijom Kukec, Sanjom Križanec i Danijelom Oreški  osvojili su drugo mjesto na nagradnom natječaju „Fizika oko nas“ Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Izvodili su eksperimente, davali svoje zaključke, učili uz igru, upoznali se sa zakonima fizike… Veoma smo ponosni na njih, neka tako nastave i dalje – poručili su iz Vrtića.

Mali su znanstvenici, istraživači, ideje za aktivnosti dobili u natječaju, odnosno bile su propisane stvari koje smiju iskoristiti. Tako su za gradnju što čvršćeg mosta od špageta upotrijebili dvije čaše i špagete, a proveli su i eksperiment s rižom, odnosno pokazali da je moguće pomoću plastične boce, grafitne olovke, lijevka i pet papira A4 podići rižu u zrak, ako se u ruci drži samo olovka.

– Djeca su bila vrlo domišljata i uspjeli realizirati sve što im je bilo zadano. Veoma smo ponosni na njih, neka samo tako nastave i dalje istraživati, eksperimentirati, upoznavati svijet oko sebe – poručuju iz Vrtića, a čestitkama se priključio i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Cilj ovakvih projekata bio je potaknuti kod djece istraživačke aktivnosti, pa su izvođenjem različitih pokusa djeca istraživala fizikalne pojave u neposrednom prirodnom okruženju. Setovi slikovnica koje su osvojili će im pomoći da i dalje razvijaju znatiželju, zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozitivan stav prema učenju te im ovom prigodom želim iskreno čestitati na njihovom uspjehu – rekao je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje