FOTOIvan Agnezović

Ovih dana završeni su u Varaždinu radovi na energetskoj obnovi gradskog Dječjeg vrtića Aleja. Projekt  vrijedan 1,3 milijuna kuna bez PDV-a proveden je uz financijski doprinos Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Spomenuto Ministarstvo je projekt sufinanciralo u iznosu od 690.171 kuna. U sklopu projekta izrađena je projektna dokumentacija te su izvedeni radovi na energetskoj obnovi korištenjem pristupa „projektiraj i gradi“.

– Ovo je već 5. objekt kojeg smo uspjeli obnoviti u samo dvije godine. Zahvaljujemo svim djelatnicima vrtića i roditeljima djece na strpljenju, jer su radovi izvođeni bez da je prekidan pedagoški proces. Uz obnovu zgrade, uređuje se okoliš, a slijedi i izmjena inventara – naglasio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Objekt Aleja izgrađen je 1976. godine i dosad na njemu nisu bili provođeni veći zahvati. U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti provedena je rekonstrukcija vanjske ovojnice zgrade, toplinska izolacija svih vanjskih zidova te ravnih prohodnih i neprohodnih krovova.

Provedena je i zamjena kopilit prozora novim energetski učinkovitim prozorima te ugradnja RAL traka za poboljšanje zrakonepropusnosti, vodootpornosti i paropropusnosti postojećih PVC prozora i vanjskih stijena.

Projektirana godišnja ušteda energije u objektu Aleja iznosit će 41 %, a ujedno će se stvoriti bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece.

– Gradu Varaždinu još predstoji izgradnja vrtića u Kućanu za što su osigurana sredstva, a projektira se i uređenje vrtića u Biškupcu. Nažalost, još razmišljamo što napraviti sa starim vrtićem u Koprivničkoj ulici, za kojeg stručnjaci tvrde da ga je najbolje srušiti – ističe gradonačelnik i dodaje da će se novi objekt graditi na Banfici ili u nekom drugom dijelu grada u kojem prebiva mnogo djece.

U proteklom dvogodišnjem razdoblju su investicije u obnovu gradskih vrtića stajale oko 10 milijuna kuna, a u škole oko 40 milijuna kuna.

 

Komentari

Komentara

loading...