Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO: Maškare smijenile načelnika i zavladale Sračincem!

Objavljeno:

- dana

PRVI MEĐUNARODNI SRAKARSKI FAŠNIK

U Općini Sračinec s vlasti je privremeno “smijenjen” načelnik Božidar Novoselec, koji je predao ključeve Općine karnevalskom meštru Slobodanu Drožđeku. Maške će Sračincem vladati punih tjedan dana!

Zbilo se to na prvom Međunarodnom srakarskom fašniku koji je u organizaciji Općine Sračinec i udruge Črna sraka održan u petak i subotu.

U subotu je velika maskenbalska povorka krenula od osnovne škole Sračinec prema Domu kulture, a brojni mještani stigli su pozdraviti maškare, a mnogi su se i sami pridružili fašničkom veselju.

Grupe iz Hrvatske, Srbije, Slovenije,…

U karnevalskoj povorci sudjelovali su: Udruga maškara Črna Sraka Sračinec, Črni maček Ludbreški, Varaždinske mažoretkinje, Koranti Cvetkovci Slovenija, OŠ Sračinec, Dječji vrtić Bambi Sračinec, Udruga žena Puščine, Kuvari amateri i njegovaoci starih običaja Mužlja, Srbija, KUD Prepuštovec Zagreb, Turistično društvo Cirkulane Slovenija, Pehinarska gospoda, Pehlin Rijeka, Miške – Sodnici turistično društvo, Slovenija, Udruga tradicijskih običaja “Pingo” Cestica, KUD “Maska” Stojnici, Slovenija, Komedijaši Stažnjevec, Međimurske krave, Novo selo na Dravi, Moto klub Baroker, Koranti Markovci, Društvo prijatelja narodnih običaja “Maska” Ivanec.

Nakon što su sve udruge stigle do Doma kulture u Sračinec, još su jednom prdstavljene, dobijeljene su zahvalnice za sudjelovanje, a zabava je nastavljena dugo u noć koncertom grupe Vatrogasci.

Dan ranije, u ptek otvorena je izložba fašničkih fotografija i maski na kojoj su se predstavili fotograf Janko Levanič iz Ptuja, Udruga Črna sraka Sračinec, te djeca Osnovne škole Sračinec i Dječjeg vrtića Bambi Sračinec koja su izradila maske.

 

 

 

Izvor: Foto: Zvonimir Mikašek

Život i društvo

Načelnik Cestice Mirko Korotaj obišao radove u Virju Križovljanskom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Virje Križovljansko, u Općini Cestica, trenutno je u tijeku izgradnja fasade na zgradi vatrogasnog doma.

S predsjednikom Vatrogasnog društva Danijelom Sambolecom, načelnik Mirko Korotaj obišao je radove koji su u završnoj fazi.

Ukupna vrijednost investicije je 137.000 kuna, a završetak je predviđen do kraja travnja. Danijel Sambolec izrazio je zadovoljstvo što će vatrogasni dom zasjati u novom ruhu te je tom prilikom izjavio: “Radovi na fasadi koji su započeli prošlog mjeseca odvijaju se prema predviđenom planu i samim završetkom bit će zaokružena potpuna modernizacija našeg doma. Naime, u proteklom razdoblju izvršeni su radovi rekonstrukcije krovišta, ugrađeni su novi prozori, a ranije su kupljeni novi stolci. Neke od radova odradili su sami mještani, no velika pomoć pružena nam je od strane Općine pri čemu zahvaljujem načelniku Mirku Korotaju. Naš dom je uistinu centar događanja u našem mjestu, a sada će svojim izgledom biti na ponos svim mještanima”.

Načelnik Korotaj osvrnuo se na aktivnosti koje su trenutno u tijeku na području naselja Virje Križovljansko, ali je najavio planove za buduće razdoblje: “Ovim završetkom radova, vatrogasni dom postat će jedan lijepi ukras u središtu naselja, ali će imati i korisnu funkciju u društvenom životu. Zahvaljujem mještanima i posebno Vatrogasnom društvu koji vrlo savjesno vode brigu o zajedničkoj imovini te će u tom smjeru uvijek imati partnera od strane Općine. Osim ovog objekta, u naselju je pred završetkom izgradnja kanalizacije te kad se završi sa priključcima, asfaltirati će se sve ceste. Već prije izgrađena je javna rasvjeta i rekonstruirana niskonaponska mreža u čitavom naselju, što je uvelike pridonijelo boljem standardu života na tom području.”

Nastavite čitati

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati