Povežite se s nama

Kultura

FOTO Matica hrvatska predstavila knjigu „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“: obilježavanje obogaćeno izvedbom drame „Urotnici“

Objavljeno:

- dana

Povodom 400. obljetnice rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog te 350. obljetnice njegove pogibije i pogibije Frana Krste Frankopana, priređena je knjiga „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ u nakladi Matice hrvatske.

Za prvo predstavljanje knjige odabrano je upravo Međimurje, i to u okviru Dana Međimurske županije koji su posljednjih dana obilježeni nizom kulturnih programa. Knjiga „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ zapravo je zbirka rodobljubnih pjesama objavljenih posljednjih 350 godina na temu Zrinskog i Frankopana. Priređivači ovog vrijednog izdanja Matice hrvatske su Petra Babić i Vladimir Lončarević, a recenzent Božidar Petrač.

Knjiga nudi pregled pjesama od 17. stoljeća pa do novijih djela, od kojih je najstarija pjesma iz 1666. godine napisana za vrijeme života Petra Zrinskog, dok je najnovija iz 2011. godine. Među stotinjak pjesama našle su se i tri pjesme Zvonimira Bartolića, međimurskog književnika i sveučilišnog profesora, dugogodišnjeg predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kojem je u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije početkom tjedna otkrivena bista u Aleji velikana Učiteljskog fakulteta Ogranka u Čakovcu. Velik je izazov i posao iza priređivača, koji su godinu dana prikupljali građu, najčešće iz starih novinskih izdanja, zbirki i izvornika spjevova, nakon čega je slijedilo gotovo godinu dana uređivanja knjige.

Važnost obitelji Zrinski i Frankopana u svom je govoru istaknuo predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, podsjetivši na brojne povjesničare i autore koji su u svojim djelima isticali da hrvatski narod u svojoj povijesti ima puno velikana, no upravo su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan dvojac koji svojim primjerom, svojom pogibijom za slobodnu Hrvatsku nadilazi ostale. Predstavljanje knjige „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ prvi je ovogodišnji veliki događaj Matice hrvatske, no najprikladniji da se pokaže na koji način Međimurska županija njeguje dvije hrvatske velikaške obitelji.

– Matica hrvatska dala je Međimurju, ali i cijeloj Hrvatskoj, prekrasan poklon povodom obilježavanja Dana Međimurske županije. Ova knjiga, stihovi o velikanima koji su obilježili naš kraj, još je važnija kada izdvojimo obljetnice koje obilježavamo u 2021., a to su, uz 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnice njegove pogibije i pogibije Frana Krste Frankopana, 10. obljetnica od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom njihove pogibije, 20. obljetnica Zrinske garde i 85. obljetnica djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu – rekao je prilikom predstavljanja knjige župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalivši predsjedniku Matice Botici i predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivanu Pranjiću na organizaciji događaja.

Predstavljanje knjige, o kojoj su govorili priređivačica izdanja Petra Babić i recenzent Vladimir Lončarević, obogaćeno je izvedbom fragmenata drame „Urotnici“ Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca. Fragmente drame koja govori o posljednjim satima života Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana izveli su Dragan Despot i Robert Kurbaša. Miro Gavran krenuo je pisati dramu „Urotnici“ još 1983. godine, kao student dramaturgije, a tematici posljednjih dana dvojice velikana pristupio je iz dramsko-životne situacije. Bila je to prva drama na temu Zrinskih i Frankopana od 1971. godine, a svojom izvedbom fragmenata drame, glumci Despot i Kurbaša zaista su dočarali emocije i doprinijeli obilježavanju Dana Međimurske županije.

Predstavljanje knjige bila je prilika da predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica uruči nagradu Martinu Lukavečkom, poznatom novinaru i putopiscu. Njegova knjiga “Oteto zaboravu – Sjevernohrvatske putositnice” nagrađena je među stotinjak djela srebrnom poveljom Matice hrvatske kao najbolje nakladničko ostvarenje u ograncima.

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!