Povežite se s nama

Kultura

FOTO Matica hrvatska predstavila knjigu „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“: obilježavanje obogaćeno izvedbom drame „Urotnici“

Objavljeno:

- dana

Povodom 400. obljetnice rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog te 350. obljetnice njegove pogibije i pogibije Frana Krste Frankopana, priređena je knjiga „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ u nakladi Matice hrvatske.

Za prvo predstavljanje knjige odabrano je upravo Međimurje, i to u okviru Dana Međimurske županije koji su posljednjih dana obilježeni nizom kulturnih programa. Knjiga „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ zapravo je zbirka rodobljubnih pjesama objavljenih posljednjih 350 godina na temu Zrinskog i Frankopana. Priređivači ovog vrijednog izdanja Matice hrvatske su Petra Babić i Vladimir Lončarević, a recenzent Božidar Petrač.

Knjiga nudi pregled pjesama od 17. stoljeća pa do novijih djela, od kojih je najstarija pjesma iz 1666. godine napisana za vrijeme života Petra Zrinskog, dok je najnovija iz 2011. godine. Među stotinjak pjesama našle su se i tri pjesme Zvonimira Bartolića, međimurskog književnika i sveučilišnog profesora, dugogodišnjeg predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kojem je u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije početkom tjedna otkrivena bista u Aleji velikana Učiteljskog fakulteta Ogranka u Čakovcu. Velik je izazov i posao iza priređivača, koji su godinu dana prikupljali građu, najčešće iz starih novinskih izdanja, zbirki i izvornika spjevova, nakon čega je slijedilo gotovo godinu dana uređivanja knjige.

Važnost obitelji Zrinski i Frankopana u svom je govoru istaknuo predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, podsjetivši na brojne povjesničare i autore koji su u svojim djelima isticali da hrvatski narod u svojoj povijesti ima puno velikana, no upravo su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan dvojac koji svojim primjerom, svojom pogibijom za slobodnu Hrvatsku nadilazi ostale. Predstavljanje knjige „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ prvi je ovogodišnji veliki događaj Matice hrvatske, no najprikladniji da se pokaže na koji način Međimurska županija njeguje dvije hrvatske velikaške obitelji.

– Matica hrvatska dala je Međimurju, ali i cijeloj Hrvatskoj, prekrasan poklon povodom obilježavanja Dana Međimurske županije. Ova knjiga, stihovi o velikanima koji su obilježili naš kraj, još je važnija kada izdvojimo obljetnice koje obilježavamo u 2021., a to su, uz 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnice njegove pogibije i pogibije Frana Krste Frankopana, 10. obljetnica od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom njihove pogibije, 20. obljetnica Zrinske garde i 85. obljetnica djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu – rekao je prilikom predstavljanja knjige župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalivši predsjedniku Matice Botici i predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivanu Pranjiću na organizaciji događaja.

Predstavljanje knjige, o kojoj su govorili priređivačica izdanja Petra Babić i recenzent Vladimir Lončarević, obogaćeno je izvedbom fragmenata drame „Urotnici“ Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca. Fragmente drame koja govori o posljednjim satima života Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana izveli su Dragan Despot i Robert Kurbaša. Miro Gavran krenuo je pisati dramu „Urotnici“ još 1983. godine, kao student dramaturgije, a tematici posljednjih dana dvojice velikana pristupio je iz dramsko-životne situacije. Bila je to prva drama na temu Zrinskih i Frankopana od 1971. godine, a svojom izvedbom fragmenata drame, glumci Despot i Kurbaša zaista su dočarali emocije i doprinijeli obilježavanju Dana Međimurske županije.

Predstavljanje knjige bila je prilika da predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica uruči nagradu Martinu Lukavečkom, poznatom novinaru i putopiscu. Njegova knjiga “Oteto zaboravu – Sjevernohrvatske putositnice” nagrađena je među stotinjak djela srebrnom poveljom Matice hrvatske kao najbolje nakladničko ostvarenje u ograncima.

Kultura

Mateja Rusak i Tihana Karlović izlažu u preloškom Muzeju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u četvrtak, 20. svibnja, u 19 sati održat će se otvorenje izložbe „Female Correspondence/Žensko dopisivanje“, koje se organizira povodom Međunarodnog dana muzeja. Autorice izložbe su Tihana Karlović i Mateja Rusak, uz još 15-ak autorica iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Riječ je o projektu koji je započeo u siječnju 2019. godine i baziran je na dopisivanju umjetnica u parovima, čime je stvorena mreža umjetnica. Svaki se par dopisuje četiri ili šest puta godišnje na zadanom formatu, putem dopisnica ili razglednica, dok je izbor grafičke tehnike, teme i papira u potpunosti slobodan.

Svaka autorica potom tiska ediciju od 10 primjeraka, s time da četiri primjerka šalje u arhivu za zajedničko izlaganje na izložbama poput nadolazeće u Prelogu. Inspiraciju za ovaj projekt pronašle su u ženskoj književnošću koja je započela u salonima u 20. stoljeću kada su tekstove pisale žene za žene, a koncept komunikacije isključivo između žena nastavljen je i danas.

Izložba u Prelogu ostaje otvorena do 18. lipnja.

Nastavite čitati

Kultura

„Trauma uma“: izložba varaždinskog slikara Živka Toplaka otvara se u utorak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložba varaždinskog slikara Živka Toplaka pod nazivom „Trauma uma“ otvara se u utorak, 18. svibnja.

Zbog epidemiološke situacije svečanog otvorenja izložbe još uvijek neće biti, ali su svi zainteresirani pozvani da izložbu pogledaju u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici staroga grada Varaždin svakodnevno do 4. lipnja.

Na dan otvorenja autor će boraviti u galeriji od 18 do 20 sati.

Životopis autora

Izložbom „Trauma uma“ Živko Toplak izlaže djela nastala pod direktnim utjecajem događaja koji su obilježili drugu polovicu 20. i početak 21. stoljeća kroz kolektivna i osobna iskustva.

Izložena djela su umjetnički trag sirove emocije, traume, psiholoških stanja i iskustva zabilježenih u određenom trenutku, te ih je nužno sagledati kao takva. Prepoznatljivi pejzaži i lirske apstrakcije zamijenjeni su prizorima ljudskog razaranja i destrukcije. Kroz njih umjetnik zaranja duboko u vlastitu podsvijest i snove donoseći na površinu emocije i stanja u njihovoj punoj težini i izvornom obliku.

Upravo ta psihološka i emotivna nabijenost stvara mračne krajolike u kojima se postepeno otkrivaju akteri i prepoznatljivi elementi značajnih događaja isprepletenih sa nadrealnim i subjektivnim. Postupkom razotkrivanja, suočen sa samim sobom umjetnik suočava i publiku sa tamnom stranom čovječanstva, stranom kojoj je mjesto u zaboravu a ne na zidu.

Rođen je u Varaždinu 2. svibnja 1946. godine. U likovni svijet upućuje ga akademski slikar Gašpar Bolković – Pik, s otoka Raba, koji kao izuzetan likovni pedagog ostavlja trag u Varaždinu.

Do sada je realizirao tridesetak samostalnih izložbi u relevantnim galerijama te još 100-tinjak u Komornim izložbenim salonima, školama, institucijama i drugdje. Godine 2011. prima plaketu Grada Varaždina, a 2013. godišnju nagradu Likovnog udruženja Varaždin. Povodom  50 godina likovnog stvaralaštva, te 70 godina života organizira retrospektivnu izložbu “Trag Umjetnika” u Gradskom muzeju Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 2019 godine nagrađen je otkupnom nagradom na  Međunarodnom bienalu akvarela CASTRA u Ajdovščini / Slovenija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!