Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća predstavile se publici na tradicionalnoj „Plesnoj čaroliji“

Objavljeno:

- dana

U petak, 27. prosinca, je održana 5. „Plesna čarolija Mažoretkinja Nedelišća“. Školska dvorana OŠ Nedelišće bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a gledatelji su mogli uživati u pravoj plesnoj i glazbenoj čaroliji koju je pripremilo 130 mažoretkinja i njihovi gosti, Puhački orkestar Općine Nedelišće i Godba na pihala Središče ob Dravi.

Na početku nastupa je prikazana retrospektiva svih nastupa, putovanja i natjecanja s kojima se Mažoretkinje Nedelišća mogu pohvaliti u samo jednoj godini kroz film pod nazivom „Naša 2019.“. Nakon postrojavanja svih mažoretkinja, predstavile su se one najmlađe, članice mažoret vrtića koje trenira Ida Topolnjak te dječji sastav čija je trenerica Petra Mesarić.

S obzirom da je najstariji seniorski sastav, ujedno i najaktivniji u Udruzi, svake se godine dodjeljuje nagrada i priznanje najuzornijoj mažoretkinji, koja je ove godine pripala Dori Toplek. Isto tako, priznanja su dodijeljena mažoretkinjama koje su u Mažoretkinjama Nedelišća punih 5, 10 i 15 godina.

Nakon podjele nagrada nastavljen je glazbeno-plesni program u kojem se seniorski sastav, koji vodi Vedrana Radmanić, dva puta tijekom večeri predstavio u pratnji gostujućih puhačkih orkestara. Predstavile su se i mlađe kadetkinje koje treniraju pod vodstvom Blanke Šipek, starije kadetkinje čija je trenerica Kristina Bacinger te juniorke koje trenira Lucija Novak.

Kao i svake godine, Udruga se oprašta od dugogodišnjih seniorki koje su dio Mažoretkinja Nedelišća od malih nogu te koje su kroz svoje odrastanje bile prave promotorice Općine Nedelišće. Stoga su se mažoretkinje kratkim oproštajnim videima oprostile od Aleksandre Toplek, Jane Srnec, Ivone Galić i Barbare Delost.

„Plesna čarolija Mažoretkinja Nedelišća“ ne može proći bez točke iznenađenja, ove godine su bile čak dvije. Prvo su se u božićnoj duo izvedbi predstavile kadetkinje Nika Podvezanec i Anja Šnajcer, a nakon njih su na pozornicu došli Djedice i Bake Mrazice koji su dobro nasmijali publiku.

Mažoretkinje Nedelišća su svojim blagdanskim programom koji je vodila trenerica Ivana Hajdinjak svim mještanima zaželjele sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu koja je za njih započela radno. Naime, seniorski sastav je već nakon dva dana otputovao u Rim gdje su nastupale na novogodišnjoj paradi u centru grada.

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I VIDEO Dan otvorenih vrata: interventni policajci PU međimurske plijenili pažnju na subotnjoj špici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VIDEO & FOTO: PU međimurska

Ove subote, 2. srpnja, u Čakovcu se okupio velik broj građana koji su između 9 i 11 razgledali raznu opremu i tehnička sredstva te naoružanje koje policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu. S velikim su zanimanjem popratili pokazne vježbe međimurskih “plavaca”.

“Danom otvorenih vrata” Policijske uprave međimurske pružila se jedinstvena prilika svim mladima da postanu dio tima Ministarstva unutarnjih poslova te odaberu policijsko zanimanje, kao svoj životni poziv. Na čakovečkoj špici održao se atraktivan program s ciljem promocije policijskog zanimanja. Uz razne pokazne vježbe i informativne punktove, međimurski policijski službenici pobliže su mladima predstavili policijsko zanimanje.

– Želja nam je da raznim zanimljivim sadržajima privučemo pažnju mladih žitelja naše Županije, budući da su u tijeku natječaji za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te upis u III. razred Policijske škole “Josip Jović”. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve mladiće i djevojke.

Nakon školovanja posao im je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja. Nadamo se da će veliki mladih iz Međimurja prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnosti – istaknuo je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, neposredno prije početka današnjeg programa.

Građani su razgledali i razna vozila, kao što su policijski presretač i motocikli te specijalno vozilo za prijevoz osoba lišenih slobode (tzv. marica). Posebnu pozornost posjetitelja privukao je specijalno opremljeni kombi za provođenje preventivnih aktivnosti (Mobilni preventivni centar policije).

Na početku programa prikazana je vježba na poligonu za ispitivanje tjelesnih i motoričkih sposobnosti. Ovaj poligon tijekom izlučnog testiranja moraju uspješno savladati svi kandidati koji žele upisati neki od programa za zanimanje policajac/policajka.

Veliku pozornost gledatelja pobudila je pokazna vježba policijskog psa dresiranog za otkrivanje eksploziva. Mješanka Bela uz stručno vođenje policijske službenice za protueksplozijsku zaštitu demonstrirala je vježbu protueksplozijskog pregleda osobnog automobila. Dakle, svi mladići i djevojke koji jednog dana uspješno završe školovanje za zanimanje policajca/policajke, uz daljnji sustav stručnog usavršavanja, imaju prilike postati vodičem službenog psa.

Na samom kraju programa koji se odnosio na pokazne vježbe uslijedio je nastup Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske. Njeni demo timovi prikazali su nekoliko atraktivnih vježbi rukovanja vatrenim oružjem, balističkim štitom te službenom palicom „tonfom“. Ujedno, prikazana je i vježba primjene borilačkih vještina u svakodnevnom radu policijskih službenika.

Nakon pokaznih vježbi posjetitelji su na mnogobrojnim punktovima prikupili korisne informacije o raspisanim natječajima za zanimanje policajca te su pritom dobili i druge korisne informacije. Svakako, sve potrebne informacije građani mogu dobiti i u policijskim postajama u Prelogu i Murskom Središću, kao i u sjedištu Policijske uprave međimurske u Čakovcu.

– Ovogodišnji je “Dan otvorenih vrata” završio, a sada je vrijeme da se donese odluka. Svim mladima koji udovoljavaju uvjetima raspisanih natječaja pruža se jedinstvena prilika da odjenu policijsku odoru i postanu pripadnici Policijske uprave međimurske. Nadamo se da će se veliki broj mladića i djevojaka odabrati policijsko zanimanje za svoj život poziv – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje