Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća predstavile se publici na tradicionalnoj „Plesnoj čaroliji“

Objavljeno:

- dana

U petak, 27. prosinca, je održana 5. „Plesna čarolija Mažoretkinja Nedelišća“. Školska dvorana OŠ Nedelišće bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a gledatelji su mogli uživati u pravoj plesnoj i glazbenoj čaroliji koju je pripremilo 130 mažoretkinja i njihovi gosti, Puhački orkestar Općine Nedelišće i Godba na pihala Središče ob Dravi.

Na početku nastupa je prikazana retrospektiva svih nastupa, putovanja i natjecanja s kojima se Mažoretkinje Nedelišća mogu pohvaliti u samo jednoj godini kroz film pod nazivom „Naša 2019.“. Nakon postrojavanja svih mažoretkinja, predstavile su se one najmlađe, članice mažoret vrtića koje trenira Ida Topolnjak te dječji sastav čija je trenerica Petra Mesarić.

S obzirom da je najstariji seniorski sastav, ujedno i najaktivniji u Udruzi, svake se godine dodjeljuje nagrada i priznanje najuzornijoj mažoretkinji, koja je ove godine pripala Dori Toplek. Isto tako, priznanja su dodijeljena mažoretkinjama koje su u Mažoretkinjama Nedelišća punih 5, 10 i 15 godina.

Nakon podjele nagrada nastavljen je glazbeno-plesni program u kojem se seniorski sastav, koji vodi Vedrana Radmanić, dva puta tijekom večeri predstavio u pratnji gostujućih puhačkih orkestara. Predstavile su se i mlađe kadetkinje koje treniraju pod vodstvom Blanke Šipek, starije kadetkinje čija je trenerica Kristina Bacinger te juniorke koje trenira Lucija Novak.

Kao i svake godine, Udruga se oprašta od dugogodišnjih seniorki koje su dio Mažoretkinja Nedelišća od malih nogu te koje su kroz svoje odrastanje bile prave promotorice Općine Nedelišće. Stoga su se mažoretkinje kratkim oproštajnim videima oprostile od Aleksandre Toplek, Jane Srnec, Ivone Galić i Barbare Delost.

„Plesna čarolija Mažoretkinja Nedelišća“ ne može proći bez točke iznenađenja, ove godine su bile čak dvije. Prvo su se u božićnoj duo izvedbi predstavile kadetkinje Nika Podvezanec i Anja Šnajcer, a nakon njih su na pozornicu došli Djedice i Bake Mrazice koji su dobro nasmijali publiku.

Mažoretkinje Nedelišća su svojim blagdanskim programom koji je vodila trenerica Ivana Hajdinjak svim mještanima zaželjele sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu koja je za njih započela radno. Naime, seniorski sastav je već nakon dva dana otputovao u Rim gdje su nastupale na novogodišnjoj paradi u centru grada.

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati