Medicinska škola Varaždin uskoro postaje gradilište, pri čemu će u 2022. godini postati referentni edukacijski centar iz područja medicine u cijeloj Hrvatskoj, ali i zapadnoj Europi.

Naime, u Medicinskoj je školi danas, 27. prosinca, predstavljen projekt „Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin“, za kojeg je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ odobreno 29,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Projekt su predstavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar-Kruljac sa suradnicima, pri čemu je župan Čačić naglasio da ovaj projekt nije došao slučajno jer je riječ o najboljoj školi u Hrvatskoj u sektoru zdravstva prema kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Školu je također u srpnju 2018. godine Ministarstvo imenovalo Regionalnim centrom kompetentnosti u zdravstvu, uz Srednju školu Arboretum Opeka u Vinici, koja je imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi.

– Medicinska škola je daleko najbolja škola u državi, jedina koja ima cjeloviti spektar u obrazovanju. Nije najbolja u regiji, ali bit će. Sada je riječ o prvoj fazi realizacije projekta Centra izvrsnosti. Uložit će se 30 milijuna kuna u hardver, dogradnju novih 2.300 kvadratnih metara, uz postojećih isto toliko. Postojeći objekt pretvorit će se se u oglednu malu bolnicu sa svim što jedna bolnica ima: laboratorijima, salama i slično. Ovo će biti temelj da ova škola i sutra bude, ne samo daleko najbolja srednja škola u obrazovanju u zdravstvu, nego i u ovom području Europe – istaknuo je varaždinski župan, dodavši da je projekt povezan i s obrazovanjem nastavnika od kojih većina radi u realnom sektoru.

Zaključio je da je riječ o jednom vrlo kvalitetnom projektu koji zaslužuje maksimalnu podršku Županije i ostalih, čija se posebnost vidi i u financijama. Naime, nešto manje od 30 milijuna kuna ulaže se u sam objekt, a prijavljen je još i projekt uspostave regionalnog centra, čija je vrijednost još veća te iznosi 48,9 milijuna kuna.

– To je ogroman novac i po tom konceptu bit će rađen i drugi Centar izvrsnosti u poljoprivredi koji se nalazi u Vinici. Uz grad Zagreb i nas, samo još dvije županije u Hrvatskoj imaju po dva centra izvrsnosti. Nije to slučajno, nismo mjerljivi s Zagrebom po veličini, ali očito jesmo po kvaliteti – zaključio je župan Čačić.

Priljev učenika iz Slovenije

U postojećoj zgradi Medicinske škole Varaždin uredit će se visoko sofisticirani laboratoriji, učionice i kabineti, dok će se na školu dograditi još jedna zgrada za potrebe fizikalne medicine i terapije te dvorane posebno opremljene za rad s djecom s neuro-senzo-motoričkim poteškoćama, što je detaljnije pojasnila ravnateljica škole Mirjana Grabar-Kruljac.

– Sadašnji prostor pretvorit ćemo u specijalizirane kabinete, laboratorije, odnosno u malu bolnicu sa svim ustrojnim jedinicama koje bolnica mora imati, od bolesničkih soba, male operacijske demo sale, specijaliziranih kabineta, farmaceutskog i dentalnog laboratorija… Naši će učenici moći u vrlo realnim uvjetima raditi s opremom i nastavnicima koji barataju s najnovijim saznanjima iz područja medicine, jer je to u medicini jako važno. Uvijek treba pratiti trend, a medicina se kao znanost vrlo brzo razvija jer se i ljudski život mijenja. Tako da ćemo na tom tragu dogradnju iskoristiti za smještaj opće-obrazovnih učionica, za jedan dio fizikalne medicine i rehabilitacije – istaknula je Mirjana Grabar-Kruljac.

Posebnost ove škole, dodaje ravnateljica, će biti jedna dvorana namijenjena djeci s neuro-senzo-motoričkim poteškoćama. U školi će tako učenici moći na licu mjesta, u realnim uvjetima, vidjeti kakve poteškoće ta djeca imaju, od čega će korist imati i roditelji.

– Ovo je jedna cjelovita priča koja će doprinijeti kvaliteti zdravstvene zaštite i edukacije zdravstvenih djelatnika iz područja Hrvatske, ali i dijela zapadne Europe. Baš sam neki dan kontaktirala ravnateljicu škole u slovenskoj općini Zavrč. Nekoliko učenika slovenske nacionalnosti žele doći upravo kod nas na školovanje, a već imamo i dosta učenika iz područja Cestice i okolice koji imaju dvojno državljanstvo – zaključila je ravnateljica Medicinske škole.

Dodajmo da će ovim projektom biti osigurani prijeko potrebni prostorni uvjeti za školovanje učenika, kojih je trenutno 428, dok je nastavnika i vanjskih suradnika ukupno 55, a administrativno-tehničkih zaposlenika 8.

Nastava se odvija u dvije smjene zbog specifičnih obrazovnih programa, a dogradnjom će i to biti riješeno. Naime, za učenike će se organizirati cjelodnevni boravak, kao i potrebni obroci s obzirom na to da će se urediti i kuhinja i blagovaonica.

Učenici neće biti smješteni u zgradi Medicinske škole, već je škola sklopila ugovor o suradnji s Učeničkim domom koji će regionalnom centru staviti na raspolaganje smještajne kapacitete.

Komentari

Komentara