Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Medicinska škola postaje “mala bolnica”: kreće dogradnja i razvoj u referentni edukacijski centar!

Objavljeno:

- dana

Medicinska škola Varaždin uskoro postaje gradilište, pri čemu će u 2022. godini postati referentni edukacijski centar iz područja medicine u cijeloj Hrvatskoj, ali i zapadnoj Europi.

Naime, u Medicinskoj je školi danas, 27. prosinca, predstavljen projekt „Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin“, za kojeg je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ odobreno 29,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Projekt su predstavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar-Kruljac sa suradnicima, pri čemu je župan Čačić naglasio da ovaj projekt nije došao slučajno jer je riječ o najboljoj školi u Hrvatskoj u sektoru zdravstva prema kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Školu je također u srpnju 2018. godine Ministarstvo imenovalo Regionalnim centrom kompetentnosti u zdravstvu, uz Srednju školu Arboretum Opeka u Vinici, koja je imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi. – Medicinska škola je daleko najbolja škola u državi, jedina koja ima cjeloviti spektar u obrazovanju. Nije najbolja u regiji, ali bit će. Sada je riječ o prvoj fazi realizacije projekta Centra izvrsnosti. Uložit će se 30 milijuna kuna u hardver, dogradnju novih 2.300 kvadratnih metara, uz postojećih isto toliko. Postojeći objekt pretvorit će se se u oglednu malu bolnicu sa svim što jedna bolnica ima: laboratorijima, salama i slično. Ovo će biti temelj da ova škola i sutra bude, ne samo daleko najbolja srednja škola u obrazovanju u zdravstvu, nego i u ovom području Europe – istaknuo je varaždinski župan, dodavši da je projekt povezan i s obrazovanjem nastavnika od kojih većina radi u realnom sektoru. Zaključio je da je riječ o jednom vrlo kvalitetnom projektu koji zaslužuje maksimalnu podršku Županije i ostalih, čija se posebnost vidi i u financijama. Naime, nešto manje od 30 milijuna kuna ulaže se u sam objekt, a prijavljen je još i projekt uspostave regionalnog centra, čija je vrijednost još veća te iznosi 48,9 milijuna kuna. – To je ogroman novac i po tom konceptu bit će rađen i drugi Centar izvrsnosti u poljoprivredi koji se nalazi u Vinici. Uz grad Zagreb i nas, samo još dvije županije u Hrvatskoj imaju po dva centra izvrsnosti. Nije to slučajno, nismo mjerljivi s Zagrebom po veličini, ali očito jesmo po kvaliteti – zaključio je župan Čačić.

Priljev učenika iz Slovenije

U postojećoj zgradi Medicinske škole Varaždin uredit će se visoko sofisticirani laboratoriji, učionice i kabineti, dok će se na školu dograditi još jedna zgrada za potrebe fizikalne medicine i terapije te dvorane posebno opremljene za rad s djecom s neuro-senzo-motoričkim poteškoćama, što je detaljnije pojasnila ravnateljica škole Mirjana Grabar-Kruljac. – Sadašnji prostor pretvorit ćemo u specijalizirane kabinete, laboratorije, odnosno u malu bolnicu sa svim ustrojnim jedinicama koje bolnica mora imati, od bolesničkih soba, male operacijske demo sale, specijaliziranih kabineta, farmaceutskog i dentalnog laboratorija… Naši će učenici moći u vrlo realnim uvjetima raditi s opremom i nastavnicima koji barataju s najnovijim saznanjima iz područja medicine, jer je to u medicini jako važno. Uvijek treba pratiti trend, a medicina se kao znanost vrlo brzo razvija jer se i ljudski život mijenja. Tako da ćemo na tom tragu dogradnju iskoristiti za smještaj opće-obrazovnih učionica, za jedan dio fizikalne medicine i rehabilitacije – istaknula je Mirjana Grabar-Kruljac. Posebnost ove škole, dodaje ravnateljica, će biti jedna dvorana namijenjena djeci s neuro-senzo-motoričkim poteškoćama. U školi će tako učenici moći na licu mjesta, u realnim uvjetima, vidjeti kakve poteškoće ta djeca imaju, od čega će korist imati i roditelji. – Ovo je jedna cjelovita priča koja će doprinijeti kvaliteti zdravstvene zaštite i edukacije zdravstvenih djelatnika iz područja Hrvatske, ali i dijela zapadne Europe. Baš sam neki dan kontaktirala ravnateljicu škole u slovenskoj općini Zavrč. Nekoliko učenika slovenske nacionalnosti žele doći upravo kod nas na školovanje, a već imamo i dosta učenika iz područja Cestice i okolice koji imaju dvojno državljanstvo – zaključila je ravnateljica Medicinske škole. Dodajmo da će ovim projektom biti osigurani prijeko potrebni prostorni uvjeti za školovanje učenika, kojih je trenutno 428, dok je nastavnika i vanjskih suradnika ukupno 55, a administrativno-tehničkih zaposlenika 8. Nastava se odvija u dvije smjene zbog specifičnih obrazovnih programa, a dogradnjom će i to biti riješeno. Naime, za učenike će se organizirati cjelodnevni boravak, kao i potrebni obroci s obzirom na to da će se urediti i kuhinja i blagovaonica. Učenici neće biti smješteni u zgradi Medicinske škole, već je škola sklopila ugovor o suradnji s Učeničkim domom koji će regionalnom centru staviti na raspolaganje smještajne kapacitete.

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje