Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Međimurje obilježava Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom: otkrivena spomen-ploča ocu Kapistranu Geciju

Objavljeno:

- dana

Hrvatski sabor je 2005. godine, na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, 9. siječnja proglasio Spomendanom sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.

Iako su ove godine izostale tradicionalne svečanosti kojima se obilježava jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti, diljem Županije odana je počast najzaslužnijim pojedincima zahvaljujući kojima je sudbina Međimurja ponovno vraćena i vezana uz hrvatsku državu i narod.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće u Macincu, Vratišincu, Prelogu i Čakovcu

U prijepodnevnim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu. Na zasluge i važnost dr. Ivana Novaka podsjetio je načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, istaknuvši da se Novakova borba za Međimurje nikad ne smije zaboraviti. Međimurje je krajem 1918. godine vojnom akcijom oslobođeno mađarske vlasti, no tek je Velika narodna skupština održana 9. siječnja 1919. godine na trgu ispred crkve sv. Nikole u Čakovcu, okupila gotovo 10 000 Međimuraca koji su donijeli Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države.

Jedan od istaknutijih aktera priključenja Međimurja matici zemlji bio je akademik dr. Vinko Žganec. Njegov svezak „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“ odigrao je značajnu ulogu pri potpisivanju Mirovnog ugovora u Trianonu zahvaljujući kojem je potvrđena pripadnost Međimurja Hrvatskoj. Mještani Vratišinca, rodnog mjesta dr. Vinka Žganca, predvođeni načelnikom Zdravkom Mlinarićem, zamjenicom Milenom Granatir i predsjednikom Općinskog vijeća Mihaelom Grbavcem te izaslanstvo Međimurske županije, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Zrinske garde Čakovec, položili su vijenac i zapalili svijeće na grobu dr. Žganca te mu zahvalili na svemu što je učinio za Vratišinec, Međimurje i Hrvatsku.

Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom obilježen je i u Prelogu.

– Ovaj spomendan značajan je radi uloge Rezolucije u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija, a među aktivnim sudionicima bio je Juraj Lajtman, svećenik i pisac, vođa međimurskih intelektualaca i narodni borac hrvatskoga naroda. Prilika je da odamo počast njemu, ali i svima onima, koji su u bilo kojem trenutku hrvatske povijesti, svoj život dali na oltar Domovine Hrvatske – rekao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je sa zamjenikom Zdravkom Kvakanom, zamjenikom Međimurske županije Josipom Grivcem, potpredsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i gradskim vijećnicima položio vijenac i zapalio svijeće na grobu Jurja Lajtmana.

Na čakovečkom groblju u Mihovljanu vijenci su položeni kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka, a počast su mu odali saborska zastupnica Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mario Medvedom i Zoranom Vidovićem, župan Međimurske županije Matija Posavec, vijećnik Skupštine Međimurske županije Ivan Kolmanić i sugrađani. Tom prilikom gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio da je dr. Ivan Novak osoba koju uvijek moramo spomenuti kada govorimo o zaslužnim osobama iz naše povijesti koje su svojim radom, djelovanjem i borbom pridonijele hrvatskoj slobodi i nezavisnosti.

Otkrivena spomen-ploča ocu Kapistranu Geciju

Među ljudima koji su stvarali povijest Međimurja 1919. godine, važnu ulogu imao je otac Kapistran Geci, franjevac i član Narodnog vijeća za Međimurje. U povodu 150. obljetnice njegova rođenja, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, u suradnji s Međimurskom županijom i Franjevačkim samostanom u Čakovcu, postavio je spomen-ploču na Katoličkom domu u Čakovcu kao zahvalu za sve što je učinio za Međimurje.

– Otac Kapistran Geci dosad je nažalost bio pomalo zaboravljen i prešućivan, no postavljanjem ove spomen-ploče započeli smo niz aktivnosti kojima ćemo obilježiti njegov lik i djelo – rekao je inicijator Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, prilikom svečanosti. Spomen-ploču otkrili su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica.

– 9. siječnja velik je i važan datum za naše Međimurje, ali i za cijelu Hrvatsku. Međimurci su tada pokazali snagu, zajedništvo i solidarnost koje i danas ističemo da nas oblikuju, a zasluge za zbivanja 1918. i 1919. godine, za slobodu Međimurja, pripadaju mnogim pojedincima koje ne smijemo zaboraviti. Među njima je zasigurno i Kapistran Geci, organizator Velike narodne skupštine, koji je sudjelovao u pisanju Rezolucije o odcjepljenju, a kao svećenik dao je nemjerljiv doprinos Međimurju – dodao je župan Posavec.

Spomen-ploču blagoslovio je župnik fra Tomislav Božiček iz Župe svetog Antuna Padovanskog, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Grada Murskoga Središća Dražen Srpak, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel te predstavnici Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Foto i video

FOTO Maturanti na Kapucinskom trgu zaplesali kadrilu i oprostili se od srednjoškolskih klupa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nakon mimohoda i sportskoga dana, maturanti Varaždinske županije su danas, 26. svibnja, točno u podne zaplesali dobro uvježbanu kadrilu na Kapucinskom trgu. Došli su ih podržati brojni prijatelji, roditelji i drugi prolaznici.

Danas je zadnji dan Maturantike, trodnevnog programa kojim se maturanti opraštaju od srednjoškolskih klupa.

Kako je izgledala kadrila u izvedbi veselih maturanata, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Veseli maturanti i danas slave, mimohodom varaždinskim ulicama razveselili prolaznike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Maturanti su se i u srijedu okupili u varaždinskom Parku mladih, a za danas, 24. svibnja, imaju i priređen program.

Oko 13 sati iz Parka mladih krenuo je tradicionalni mimohod ulicama grada, a ove godine novost je skladba „Maturantski marš“ koja je izvedena tijekom mimohoda.

Riječ je o klasičnom, instrumentalnom djelu koje je skladao maturant Prve gimnazije Varaždin i bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu Luka Kolenko, a u originalu skladbu izvodi Puhački orkestar Glazbene škole u Varaždinu.

Nakon mimohoda je uslijedio povratak u Park mladih, gdje će biti odabrane najodore i uručene nagrade, a u popodnevnim satima maturante će u Parku zabavljati DJ David Mash i DJ Detron.

Djelić današnje atmosfere pogledajte u velikoj fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje