Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međimurje ponosno na svoje sportaše: „Vaši rezultati opravdali su titulu Europske regije sporta“

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija i Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županija organizirali su u Kraljevu vrtu prijam i druženje za uspješne međimurske sportaše te na taj način istaknuti njihove rezultate. Bila je to prilika da se sportašima, ali i njihovim trenerima te drugim sportskim djelatnicima upute zahvale na požrtvovnom trudu, radu i odricanju.

U godini u kojoj Međimurje ponosno nosi titulu Europske regije sporta, kao prva hrvatska županija koja se kandidirala i osvojila ovaj prestižni naslov, ispred krovne sportske udruge, Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, okupljene je pozdravio Mato Kljajić istaknuvši pritom da Međimurje nije bez razloga proglašeno Europskom regijom sporta.

– Dokaz tome su i svi sportaši okupljeni ovdje u Kraljevu vrtu. Čestitke svima vama koji na najljepši način prezentirate naše Međimurje i ostvarujete vrhunske rezultate. Živjeti sportski je definitivno ispravan način života, a nama je u Međimurju to postao stil života i time se ponosimo – rekao je Kljajić poželjevši svima nove sportske uspjehe.

Okupljene sportaše, njihove trenere, roditelje i predstavnike škola pozdravio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Svi ste vi taj mali kotačić koji čini veliki kotač uspjeha, a za uspjeh, pogotovo u sportu, možemo u Međimurju biti itekako ponosni. Još nije kraj godine, a već sad mogu reći da smo opravdali titulu Europske regije sporta. Vjerujem da će do kraja godine biti još mnogo domaćih i međunarodnih natjecanja s kojih ćete se vratiti okićeni medaljama i peharima, kao što smo od nedavno bogatiji za pehar koji je osvojio svjetski prvak u ribolovu Mihael Pongrac – istaknuo je župan Posavec.

U Kraljevu vrtu okupili su se najuspješniji međimurski sportaši: karatisti, streličari, gimnastičari, atletičari, graničari, nogometašice, twirlingašice, plivači, ribolovci, a među njima bio je i ambasador Europske regije sporta proslavljeni gimnastičar Filip Ude. U Međimurju je aktivno više od 15.000 sportaša, od rekreativaca i amatera do profesionalaca svih generacija, a župan Posavec je obećao nastavak ulaganja sportsku infrastrukturu.

– Nastojimo iskoristiti ovu godinu kada smo Europska regija sporta za velika ulaganja u sportsku infrastrukturu kroz adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju sportskih terena kod škola te u općinama i gradovima diljem Međimurja. Uskoro pokrećemo projekt unutarnje obnove jedne od najvećih međimurskih sportskih građevina, dvorane Graditeljske škole, a ponosni smo i što se u našoj županiji promiče sport putem sportskih manifestacija poput Olimpijade dječjih vrtića, kros natjecanja te ljetnih i zimskih kampove za školsku djecu od kojih nas velika većina uveseljava rezultatima i medaljama sa završnica Plazma Sportskih igara mladih – zaključio je župan Posavec.

Međimurje

U „Riznici Međimurja“ predstavljena monografija „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendar MMČ-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji na svojim listovima predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je, osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine te mnogim drugim „blagima“ Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture.

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove monografije iznijela je autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije, vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranice donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljubomir Kolarek novi je predsjednik HDZ-a Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska organizacija HDZ-a Međimurske županije u nedjelju, 4. prosinca, birala je svog novog predsjednika.

Ipak, imali su samo jednog kandidata za navedenu poziciju i to je bio Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. Županijsko izborno povjerenstvo HDZ-a Međimurske županije 20. studenoga povrdilo je Kolareka kao jedinog kandidata.

– Na danas održanim izvanrednim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, izabran je za predsjednika s 576 glasova od ukupno izašlih 578 članova. Iskrene čestitke novom predsjedniku! – objavio je međimurski HDZ na svom Facebooku u nedjelju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje