Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Međimurke i Međimurce u Kotoribi Psihomodo pop naveo na ples!

Općina Kotoriba/IGH

Objavljeno:

- dana

U Kotoribi su se gotovo od početka rujna raznim događanjima i aktivnostima obilježili općinski dani.

Vrhunac slavlja ipak je bio rezerviran za četiri dana sredinom mjeseca – od 16. do 19. rujna. Klimaks svega što se događalo u ovoj donjomeđimurskoj općini predstavljao je koncert toga vikenda u udarnom terminu, 18. rujna, Kotoribu je posjetio, zabavio i rasplesao Davor Gobac sa svojim dobro poznatim bendom Psihomodo pop!

Nakon što su u subotu članovi lokalnih udruga besplatno gostima ponudili svoja jela koja su pripremali od ranog poslijepodneva, Dječje kazalište “Šareni svijet” prikazalo je predstavu za djecu koja su mogla uživati i u raznim radionicama, dok je NK “Graničar” iz Kotoribe odigrao prvenstvenu utakmicu protiv NK-a “Venera PMP” iz Svetog Jurja na Bregu (Pleškovec). Domaće “nogometne snage” u navedenom su derbiju pobijedile s 5:0. Subotnju misu predslavio je vlč. Marko Rac.

Energija i druženje

U subotu uvečer na pozornicu kod šatora najprije su se popeli članovi domaćeg benda o kojem smo već pisali, Veni Vidi Whiskeyja. Dečki (uz povremenu pomoć ljepšeg spola na back vokalima) praše country sa specifičnim motorističkim prizvucima i povremenom rock/blues estetikom.

Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot “Born to be free”. Publiku su zaintrigirali energičnim nastupom i pripremili ih za dolazak zvijezda večeri – Psihomodo popa.

Vjerujemo da Psihomodo ne treba posebno predstavljati, no spomenimo da će bend za par godina napuniti četiri desetljeća “pankiranja i rokijanja”. Gobac je svojom osobnošću, a bend odličnom usviranošću, posjetitelje željne zabave podigao na noge i pružio im pozadinu za još jedne Dane Općine koje će dugo pamtiti.

Izložbe i glazba

Posljednjega dana općinskog slavlja sadržaji nisu bili ništa siromašniji: sve je započelo još prijepodne izložbom malih životinja Udruge uzgajivača malih životinja “Međimurska lastavica” iz Donje Dubrave.

Svečanu svetu misu predslavio je vlč. Dubravko Škrlin Hren. Tijekom poslijepodneva znatiželjnici su imali prilike razgledati etno zbirku na starome farofu, kao i izložbu starih novčanica Vladimira Vugrinčića (jednog od dobitnika općinskih medalja) te starih slika Marijana Kovača.

Općinsko slavlje zaključeno je pod glazbenom egidom KUD-ova i Tamburaškog sastava “Frikovi”.

Foto i video

FOTO Varaždinski plac vrvio posjetiteljima, planulo 50 kilograma kestena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska tržnica je u subotu, 16. listopada obilježila Dan kestena. Tim povodom posjetiteljima je  besplatno podijeljeno 50 kilograma pečenih kestena, čemu su članice udruge Trnovečko srce pridružile svoje makače, štrukle i druge delicije.

Interes je bio očekivano dobar  te je plac vrvio posjetiteljima. Svatko je pronašao nešto za sebe, a mnogi su i zapjevali uz odličan tamburaški sastav ‘Špancir’.

Ipak najviše su pažnje izazvali radovi mališana iz dječjih vrtića iz Varaždina i okolice postavljeni po čitavoj tržnici. Interes vrtića za sudjelovanjem u ovoj već tradicionalnoj jesenskoj izložbi svake je godine sve veći, što posebno raduje direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara koji je svim mališanima i voditeljima zahvalio i čestitao na izuzetnom trudu.

– Posebno me veseli što se ove godine odazvalo čak šesnaest dječjih vrtića i zaista je teško izabrati najbolje radove. Oni su svi za nas pobjednici, jer se vidi da su se svi stvarno potrudili. No kako smo morali ipak izabrati prva tri mjesta, odlučili smo da treće ove godine pripadne DV Varaždin u Dravskoj, drugo DV Panda, a prvo DV Bajka. Za mališane smo pripremili nagrade, a nadam se da će roditelji i svi koji su radili s djecom, rado doći i ponositi se izložbom – rekao je Ciglar.

Događanja na placu rado posjećuje i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, pa tako nije propustio ni Dan kestena. Istaknuo je kako je varaždinski plac možda posljednje pravo mjesto susreta građana u centru,  te pohvalio što tržnica kontinuirano nudi programe svojim posjetiteljima. Ujedno je najavio namjeru Grada Varaždina da od iduće godine dodatno podigne standard i kvalitetu prehrane u varaždinskim vrtićima.

Počet ćemo od DV Varaždin, a ideja će se realizirati u suradnji s našim OPG-ovima, Gradskom tržnicom i svim domaćim proizvođačima koji budu zainteresirani. Djecu želimo naučiti jesti zdravo, a zdravo je u prvom redu ono što je proizvedeno doma – ističe Marković.

Iz Gradske tržnice za iduću subotu, 23. listopada najavljuju humanitarnu Vrganijadu u suradnji s Rotary klubom, dok 30. listopada slijedi Festival tikvi, a potom u studenom i tradicionalni izbor najkumice.


Bliže se Svi sveti, pa će se na Starom sajmištu na Banfici od 27. listopada do 1. studenoga održavati Sajam cvijeća i svijeća.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Debitantski Eko kotlić u Križovcu okupio čak 13 ekipa, svi uživali u opojnim mirisima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija/IGH

Na Trgu međimurske prirode, jedinom trgu posvećenom prirodi u Republici Hrvatskoj, u subotu je održana kulinarska manifestacija „Eko kotlić na Trgu međimurske prirode“.

Domaćin manifestacije bila je Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”, s namjerom okupljanja ekoloških i srodnih udruga koje svojim radom doprinose procesima zaštite prirode te da kroz zajedničko kuhanje uspostave bolji partnerski odnos.

Sudionici prvog eko kotlića na Trgu međimurske prirode bili su Ekološka udruga “Platana” Nedelišće, MNK “Vidovski zlatari” Donji Vidovec, Udruga turističkih vodiča “Međimurski vodiči” Čakovec, Planinarsko društvo “Bundek” Mursko Središće, Planinarski klub “Extrem” Čakovec, Udruga šumoposjednika “Jegnjed” Čakovec, SRD “Verk” Križovec, Udruga “Frkanovčani” Frkanovec, Zaštitarsko-ekološka udruga “Čaplja” Podturen, Mjesni odbor Miklavec, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Čakovec, sama “Međimurska priroda” te naša ekipa – 7 plus Regionalni tjednik.

Gastro druženje na adresi “Međimurske prirode” nije bilo natjecateljskog karaktera, jer cilj manifestacije nije bila pobjeda, već zajedničko druženje i razmjena iskustava. Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub izrazio je izuzetno zadovoljstvo odazivom sudionika.

– Priroda se ne može štititi samo institucionalno ako u nju nije uključeno lokalno stanovništvo. Ovakve manifestacije najbolji su primjer da se ljudi međusobno povežu i upoznaju, a danas je ovdje 12 ekipa koje će uz neformalno druženje izmjenjivati svoje stavove i iskustva u zaštiti prirode Međimurske županije – rekao je ravnatelj Golub.

Dodao je da se Trgom međimurske prirode prvi put šire fini mirisi, no da je uvjeren da će lijepa manifestacija postati tradicionalnom.

U sklopu manifestacije održana je mini izložba Gljivarskog društva “Smrčak” iz Čakovca na kojoj su se posjetitelji mogli upoznati s gljivama našeg podneblja te dobiti savjet kako u prirodi determinirati gljive.

Velik dio tereta i odgovornosti oko manifestacije ponio je glavni čuvar prirode u “Međimurskoj prirodi”, ujedno i predsjednik Ekološke udruge “Platana” iz Nedelišća, Velimir Bašek, kojem su se posjetitelji javljali s pitanjima i eventualnim problemima. Svima okupljenima zaželio je ugodno druženje.

Ekipe je posjetio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, rekavši da pozdravlja svaku inicijativu koja doprinosi većoj koheziji dionika zaštite prirode, s obzirom na činjenicu da djeci i unucima trebamo ostaviti što čišću i zdraviju Zemlju. Spomenuo je i želju za preuređenjem podruma zgrade “Međimurske prirode” u rudarsko okno, čime bi se zaokružila turistička priča najsjevernijega hrvatskoga grada povezana s rudarskom baštinom.

Manifestaciju je obišao i zamjenik župana Josip Grivec, koji je pohvalio organizatora na ideji i realizaciji, a svim sudionicima zahvalio na uključivanju u prvi eko kotlić. Svi zainteresirani mogli su sudjelovati i u razgledu Centra “Med dvemi vodami”.

– Vidim kako se međusobno družite, degustirate jela i to je najljepši dio ove manifestacije. Cilj je postignut i vidimo se sljedeće godine na drugom eko kotliću na Trgu međimurske prirode! – poručio je Grivec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje