Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međimurski rotaractovci proslavili pet godina od osnivanja

Objavljeno:

- dana

Rotaract je neprofitna organizacija koju je osnovao Rotary International. Okuplja perspektivne i ambiciozne mlade ljude od 18 godina, a ujedno predstavlja dio globalne težnje poticanja mira, tolerancije i međunarodnog razumijevanja u svijetu.

Unutar Rotaracta postoje tri osnovna oblika aktivnosti : 1. razvijanje upravljačkih sposobnosti (Leadership Development), 2. razvijanje profesionalnih vještina (Professional Development) i 3. razvijanje projektnih sposobnosti (Service Development).

“Misli globalno, djeluj lokalno!”, temeljna je misao i misija Rotaract kluba Međimurje koji je ove godine proslavio pet godina od samog osnivanja te su jedini klub u Districtu 1913 koji ima naziv po regiji, na što su izuzetno ponosni.

Osnivačica i prva predsjednica Rotaract kluba Međimurje Morana Kiš prisjetila se kako je to izgledalo na samom početku.

– Svoj kotačić u Rotary obitelji pokrenuli smo prije pet godina, sve na inicijativu naših osnivačkih klubova: Rotary kluba Čakovec i Rotary kluba Prelog. Tijekom rada imali smo i podršku IneerWheel kluba Čakovec te InnerWheel kluba Prelog. Tijekom tih pet godina ostvarili smo više od 50 humanitarnih akcija s ciljem da mislimo globalno te djelujemo lokalno i pomognemo, ali i ohrabrimo one kojima je to potrebno.

Uz kontinuirane akcije za one najmlađe pa sve do onih najstarijih, drago mi je da smo i dio međunarodnih druženja, edukativnih akcija, organizacija RYLE. Veseli me što su na našoj proslavi i kolege iz Districta 2483 Srbije i Crne Gore, ali i naši prijatelji iz svih dijelova Hrvatske. Polagano i sigurno odrastamo, ali i dalje nastavljamo s još većim žarom i energijom – pojasnila je Morana Kiš te zahvalila i dosadašnjim predsjednicima Janji Zvonarek, Jakovu Valkaju, Luki Munđaru, Lovri Rusaku te svim članovima i članicama na kontinuiranom radu i trudu.

Danilo Babić (District Rotaract Representative Serbia & Montenegro 2483) rekao je:

Danilo Babić

– U proteklih više od godinu i pol dana, tijekom pandemije korone, nismo mogli putovati. Sudbina je očito htjela da naše prvo putovanje bude upravo u Međimurje, gdje smo sa svojim domaćinima proslavili njihov peti rođendan i potpisivanje memoranduma o suradnji naša dva Districta 1913 Hrvatska i District 2483 Srbija i Crna Gora. Također, zahvalio bih našim domaćinima koji su nam pokazali ljepote ovog kraja u kojem smo po prvi puta. Svakako se nadam da se ponovo vidimo u Međimurju, a našim dragim prijateljima iz Rotaract kluba Međimurje želim puno sreće u daljnjim akcijama jer vidimo da želje, volje i snage imaju.

Janja Zvonarek

Janja Zvonarek, predsjednica Rotaract kluba Međimurje 2020./2021., zahvalila je svima prisutnima na podršci te istaknula kako je ova godina bila izuzetno zahtjevna zbog pandemije za organizaciju akcija.

– Iako smo u protekloj godini imali manji obujam humanitarnih akcija, više smo bili fokusirani na zdravstvene ustanove i pomoć svima onima koji su sudjelovali u borbi protiv pandemije COVID-a. Hvala svima koji su ovaj vikend s nama i također se priključili donatorskoj večeri čija ćemo sredstva usmjeriti u humanitarne svrhe! – poručila je.

Ljiljana Trstenjak

Članice i članovi Rotaract kluba Međimurje zahvaljuju svima koji su podržali njihov rad u proteklih pet godina te svima koji su bili dijelom humanitarnih akcija, a i Ljiljani Trstenjak, novoj guvernerki Rotary International Distrikta 1913, te osnivačima Rotary klubu Čakovec i Rotary klubu Prelog.

Na samom kraju večere, svi prisutni pustili su u zrak više od 50 bijelih balona kao znak sjećanja na svaku od akcija koja se realizirala u proteklih pet godina.

Rotaract club Međimurje za MURID – Kerekeš
Rotaract club Međimurje za Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec
“Pričam ti priču”
rpt
Rotaract club Međimurje – Kerekeš
Dom za starije i nemoćne
Charter obljetnica 2016.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje