Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međunarodni dan civilne zaštite: operativne snage pokazale dobru opremljenost i organiziranost

Objavljeno:

- dana

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka, međimurske operativne snage sustava civilne zaštite: Javna vatrogasna postrojba Čakovec, Policijska uprava međimurska, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Hrvatska gorska služba – Stanica Čakovec i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec te Služba za civilnu zaštitu Čakovec, prikazale su dio opreme kojom se koriste u rješavanju izvanrednih događaja, odnosno u zaštiti i spašavanju stanovništva te materijalnih i kulturnih dobara u nesrećama i prirodnim katastrofama.

Građani su u Čakovcu imali priliku razgledati zaštitnu opremu te se i sami uvjeriti u dobru opremljenost i organiziranost operativnih snaga na području Međimurske županije. Operativne snage vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog Crvenog križa su temeljne operativne snage u sustavu civilne zaštite. Riječ je o institucijama koje su spremne za žurno i kvalitetno operativno djelovanje u provođenju mjera i aktivnosti sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i prirodnim katastrofama.

Za djelovanje u takvim neprilikama, a što su pokazale posljednje dvije godine, operativno su izuzetno važni kapaciteti javnog zdravstva (Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo, Županijska bolnica Čakovec i Dom zdravlja Čakovec) te snage Policijske uprave međimurske i po potrebi oružane snage koje se u provođenje mjera i aktivnosti civilne zaštite uključuju prema odredbama posebnih propisa.

– Dosadašnja suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite na području Međimurske županije iznimno je dobra, ali je i dalje treba održavati i unapređivati međusobnom razmjenom iskustava, znanja, podataka i vještina da bi se još više podigla razina sigurnosti stanovništva Međimurske županije – istaknuo je voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke.

Obilježavanju su nazočili zamjenik župana Međimurske županije i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, a osim mnogih građana, zaštitnu opremu i vozila međimurskih operativnih snaga razgledali su i mališani, polaznici vrtićkih skupina.

– Naše snage civilne zaštite vrlo su dobro osposobljene, opremljene i visoko motivirane da bi uspješno odgovorile svim zadaćama – zaključio je načelnik županijskog Stožera Josip Grivec.

Da bi se kvaliteta međimurskih operativnih snaga podigla na još veću razinu u tijeku su radovi na izgradnji nove zgrade HGSS stanice Čakovec. Vrijednost investicije je 3,5 milijuna kuna, a izgradnja centra financira se novcima HGSS-a i Međimurske županije, koja je ujedno donirala i zemljište te osigurala dozvole za korištenje prostora bez naknade i svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Objekt nove stanice HGSS Čakovec bit će veličine 360 kvadratnih metara, a služit će kao obučni centar za spašavanje u kojem će HGSS timovi iz Hrvatske i okolnih zemalja prolaziti programe i edukacije poput potraga u ruševinama, vođenja akcija spašavanja, vještina snalaženja na divljim vodama i mnoge druge.

Međimurje

Međimurski OPG-ovi predstavljali svoje proizvode u Biogradu na Moru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Važnost suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem bolje promocije lokalnih proizvođača te razvoja gospodarstva, još jednom je pokazala Međimurska županija. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Biograda na Moru obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Međimurske županije dobila su priliku predstaviti svoje proizvode.

Tako su se u samom centru Biograda na Moru mogli kušati međimurski med, bučino ulje i koštice, lješnjaci, kvalitetna vina, međimurski gin, brašno od heljde i konoplje, starinski češnjak, razni likeri pa čak i magareće mlijeko.

Tijekom turističke sezone u Biogradu na Moru održava se sajam proizvoda domaćih proizvođača te se svaki tjedan predstavljaju proizvođači iz jedne od županija, a međimurski proizvođači svoje proizvode domaćim i stranim turistima predstavljali su od četvrtka, 4. kolovoza do utorka, 9. kolovoza.

Svoje kvalitetne proizvode tako su prezentirali vrijedni proizvođači OPG-a Gorušica, OPG-a Branović, OPG-a Vugrinec, Vinoteka “Marco Polo” i Good Spirit.

Turistička zajednica Međimurske županije promovirala je kulturnu, turističku i enogastronomsku ponudu Međimurske županije, a za upoznavanje zainteresiranih s međimurskom glazbom bio je zadužen Mirko Švenda Žiga.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Ulica međimurskih branitelja uskoro s modernom javnom rasvjetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici međimurskih branitelja u Čakovcu u tijeku su radovi na izgradnji javne rasvjete koju tamošnji građani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, stavljanjem u funkciju javne rasvjete postigla bi se viša sigurnost te lakša prohodnost i korištenje prometnica u stambenoj zoni Martane na istoku Čakovcu.

Zahvat obuhvaća građevinske radove iskopa i zatrpavanja rovova te izradu betonskih temelja stupova rasvjete. Također, postavit će se rasvjetni stupovi i obaviti sve potrebne radnje prije samog puštanja u pogon.

Grad Čakovec za tu je namjenu u Proračunu osigurao oko 350.000 kuna, a rok dovršetka radova je 90 kalendarskih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje