Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međunarodni dan civilne zaštite: operativne snage pokazale dobru opremljenost i organiziranost

Objavljeno:

- dana

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka, međimurske operativne snage sustava civilne zaštite: Javna vatrogasna postrojba Čakovec, Policijska uprava međimurska, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Hrvatska gorska služba – Stanica Čakovec i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec te Služba za civilnu zaštitu Čakovec, prikazale su dio opreme kojom se koriste u rješavanju izvanrednih događaja, odnosno u zaštiti i spašavanju stanovništva te materijalnih i kulturnih dobara u nesrećama i prirodnim katastrofama.

Građani su u Čakovcu imali priliku razgledati zaštitnu opremu te se i sami uvjeriti u dobru opremljenost i organiziranost operativnih snaga na području Međimurske županije. Operativne snage vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog Crvenog križa su temeljne operativne snage u sustavu civilne zaštite. Riječ je o institucijama koje su spremne za žurno i kvalitetno operativno djelovanje u provođenju mjera i aktivnosti sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i prirodnim katastrofama.

Za djelovanje u takvim neprilikama, a što su pokazale posljednje dvije godine, operativno su izuzetno važni kapaciteti javnog zdravstva (Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo, Županijska bolnica Čakovec i Dom zdravlja Čakovec) te snage Policijske uprave međimurske i po potrebi oružane snage koje se u provođenje mjera i aktivnosti civilne zaštite uključuju prema odredbama posebnih propisa.

– Dosadašnja suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite na području Međimurske županije iznimno je dobra, ali je i dalje treba održavati i unapređivati međusobnom razmjenom iskustava, znanja, podataka i vještina da bi se još više podigla razina sigurnosti stanovništva Međimurske županije – istaknuo je voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke.

Obilježavanju su nazočili zamjenik župana Međimurske županije i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, a osim mnogih građana, zaštitnu opremu i vozila međimurskih operativnih snaga razgledali su i mališani, polaznici vrtićkih skupina.

– Naše snage civilne zaštite vrlo su dobro osposobljene, opremljene i visoko motivirane da bi uspješno odgovorile svim zadaćama – zaključio je načelnik županijskog Stožera Josip Grivec.

Da bi se kvaliteta međimurskih operativnih snaga podigla na još veću razinu u tijeku su radovi na izgradnji nove zgrade HGSS stanice Čakovec. Vrijednost investicije je 3,5 milijuna kuna, a izgradnja centra financira se novcima HGSS-a i Međimurske županije, koja je ujedno donirala i zemljište te osigurala dozvole za korištenje prostora bez naknade i svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Objekt nove stanice HGSS Čakovec bit će veličine 360 kvadratnih metara, a služit će kao obučni centar za spašavanje u kojem će HGSS timovi iz Hrvatske i okolnih zemalja prolaziti programe i edukacije poput potraga u ruševinama, vođenja akcija spašavanja, vještina snalaženja na divljim vodama i mnoge druge.

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje