Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Međunarodni dan sestrinstva u OB Varaždin: „Motivira nas ljubav, požrtvovnost i skrb za bolesnike“

Objavljeno:

- dana

U Općoj bolnici Varaždin i ove se godine obilježava Međunarodni dan sestrinstva.

Nakon što je u ponedjeljak u hotelu Turist organizirano predavanje na temu „Komunikacijske vještine – kompetencije, empatija i podržavanje, kako izbjeći i rješavati sukobe“ predavača prof. dr. sci. Gorana Bubaša, a u četvrtak organizirana akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u organizaciji članova HUMS-a i studenata Sveučilišta Sjever, obilježavanje Međunarodnoga dana sestrinstva nastavljeno je u petak. U OB Varaždin, u holu zgrade Službe za interne bolesti otvorena je izložba slika sadašnjih i bivših djelatnika bolnice koji svojim radovima uljepšavaju sestrinski dan dugi niz godina. Čestitajući medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima njihov dan te zahvalivši umjetnicima na još jednom izlaganju njihovih djela, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je da je ovo spoj umjetnosti i medicine koja je umijeće. Kazao je potom da su medicinske sestre snaga varaždinske bolnice. – Skoro polovica svih djelatnika čine medicinske sestre. Bez medicinskih sestara razvoj ovako velikog centra ne bi bio moguć. Diljem čitave naše države je izražen odljev kompletnog medicinskog kadra, ne samo liječnika nego i medicinskih sestara i tehničara. Mi smo za sada uspjeli zaposliti i zapošljavamo dovoljan broj medicinskog kadra, ali osjeti se odlazak djelatnika u druge ustanove ili u inozemstvo. Kod nas u blizini srećom postoji Sveučilište Sjever na kojem se školuje veliki broj medicinskih sestara pa i tome možemo pripisati činjenicu da nismo imali većih problema prilikom zapošljavanja medicinskih sestara i tehničara – rekao je ravnatelj Kudelić. Medicinskim sestrama i tehničarima čestitao je u ime osnivača ustanove i Varaždinske županije predsjednik Upravnog vijeća Zlatko Koračević. Istaknuo je da će Županija i daljnjim ulaganjima brinuti za osiguravanje kvalitetnih uvjeta rada medicinskog osoblja. Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn., kazala je da u OB Varaždin radi 785 medicinskih sestara. – Bolnica, kao i sve u Hrvatskoj, ima potrebu za zapošljavanjem većeg broja sestara. Kontinuirano se radi na zapošljavanju, zamjenama za porodiljne dopuste, dugotrajna bolovanja. Mi nemamo veliki odlazak iz bolnice. A uz bolnicu su i dvije srednje škole i Sveučilište Sjever s kojima imamo dobru suradnju i surađujemo na školovanju kvalitetnog kadra – kazala je Sekovanić, naglasivši da je medicinska sestra poziv u punom smislu riječi. – Motivira nas ljubav i požrtvovnost prema bolesnicima te skrb za bolesnika. Medicinska sestra je uz bolesnika od prvog dana, od rođenja, pa do smrti. Da budeš medicinska sestra, to moraš imati u sebi. Svaka medicinska sestra kad vidi bolesnika prvo mu pruža osmijeh jer su topla riječ i osmijeh pola zdravlja – poručila je Sekovanić. Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, a u Općoj bolnici Varaždin bio je prilika za zahvalu umjetnicima, sadašnjim i bivšim djelatnicima, kao i medicinskim sestrama koje su organizirale aktivnosti uz obilježavanje ovog datuma.

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!