Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mirjana Pisačić radi rukotvorine od trapera, pogledati ih možete u N. Marofu

Objavljeno:

- dana

Ovih dana u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu možete pogledati zanimljivu izložbu rukotvorina od trapera.

Autorica Mirjana Pisačić izložila je različite predmete izrađene od trapera i pokazala u što se sve, uz malo mašte i kreativnosti, može pretvoriti materijal koji gotovo redovno povezujemo samo uz odijevanje. Tu su fotelja, tabure, lampa, čizmice za Nikolinje, torbice, pregače, bilježnice…

Autorica kaže da je sve počelo s koronom.

– Počela je korona, smanjen je bio obujam posla. Krenulo je čišćenje doma, podruma, i našla sam puno traperica. I tako sam krenula reciklirati stare traperice. Prva je bila fotelja. Od trapera se može raditi svašta. Ja sam krenula od onoga što se meni najviše sviđalo. Ne bavim se drugim stvarima, jer uz posao ne stignem. Krenula sam na nagovor prijateljica koje su vidjele slike pa su me poticale. Više je sve to za slobodno vrijeme – kazala je Pisačić.

Reakcije onih koji su pogledali izložbu su pozitivne.

– Bila sam skeptična u samu izložbu, u pokretanje izložbe, jer nisam znala kakve će biti reakcije ljudi. Ipak je to reciklaža starog trapera. Pa da ne bude: joj to je staro ili ne znam što. No, na kraju se ispostavilo da je to pozitivno. Kad su stavljene objave na Facebooku komentari su bili izrazito pozitivni, a pozitivni su i u knjizi dojmova i svi su oduševljeni. Neki nisu znali da se sve to može izraditi od trapera – dodala je.

Mirjana Pisačić radi u Pučkom otvorenom učilištu Novi Marof kao domaćica.

– Završila sam srednju tekstilnu školu, ali nisam radila u tekstilnoj industriji. No, to uvijek ostane u vama. Uvijek sam u slobodno vrijeme izrađivala nešto za sebe, ali ovo izložba mi je prvo ovakvo iskustvo – rekla je Pisačić.

Izložbom je također poručila sugrađanima da ne bacaju traper jer se sve da iskoristiti.

Inače, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof redovito organizira različite izložbe ili slična događanja kojima predstavlja neki vid aktivnosti pojedinaca i udruga.

Lidija Zečević, v.d. ravnateljica, ističe da kao narodna knjižnica uvijek potiču i podržavaju razne umjetničke izričaje.

– „Anonimne“ i sramežljive stvaraoce i njihov rad nastojimo prikazati javnosti i dati im priliku za prezentiranje svog hobija. Tu zna biti i mnogo nagovaranja, a jednom kad se rad javno prikaže, sami stvaraoci uvide da njihov rad vrijedi i da se bespotrebno boje negativnih kritika. Naša knjižnica svakome pruža priliku da predstavi sebe i svoj rad kroz razne oblike stvaranja – naglasila je Zečević.

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje