Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mirjana Pisačić radi rukotvorine od trapera, pogledati ih možete u N. Marofu

Objavljeno:

- dana

Ovih dana u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu možete pogledati zanimljivu izložbu rukotvorina od trapera.

Autorica Mirjana Pisačić izložila je različite predmete izrađene od trapera i pokazala u što se sve, uz malo mašte i kreativnosti, može pretvoriti materijal koji gotovo redovno povezujemo samo uz odijevanje. Tu su fotelja, tabure, lampa, čizmice za Nikolinje, torbice, pregače, bilježnice…

Autorica kaže da je sve počelo s koronom.

– Počela je korona, smanjen je bio obujam posla. Krenulo je čišćenje doma, podruma, i našla sam puno traperica. I tako sam krenula reciklirati stare traperice. Prva je bila fotelja. Od trapera se može raditi svašta. Ja sam krenula od onoga što se meni najviše sviđalo. Ne bavim se drugim stvarima, jer uz posao ne stignem. Krenula sam na nagovor prijateljica koje su vidjele slike pa su me poticale. Više je sve to za slobodno vrijeme – kazala je Pisačić.

Reakcije onih koji su pogledali izložbu su pozitivne.

– Bila sam skeptična u samu izložbu, u pokretanje izložbe, jer nisam znala kakve će biti reakcije ljudi. Ipak je to reciklaža starog trapera. Pa da ne bude: joj to je staro ili ne znam što. No, na kraju se ispostavilo da je to pozitivno. Kad su stavljene objave na Facebooku komentari su bili izrazito pozitivni, a pozitivni su i u knjizi dojmova i svi su oduševljeni. Neki nisu znali da se sve to može izraditi od trapera – dodala je.

Mirjana Pisačić radi u Pučkom otvorenom učilištu Novi Marof kao domaćica.

– Završila sam srednju tekstilnu školu, ali nisam radila u tekstilnoj industriji. No, to uvijek ostane u vama. Uvijek sam u slobodno vrijeme izrađivala nešto za sebe, ali ovo izložba mi je prvo ovakvo iskustvo – rekla je Pisačić.

Izložbom je također poručila sugrađanima da ne bacaju traper jer se sve da iskoristiti.

Inače, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof redovito organizira različite izložbe ili slična događanja kojima predstavlja neki vid aktivnosti pojedinaca i udruga.

Lidija Zečević, v.d. ravnateljica, ističe da kao narodna knjižnica uvijek potiču i podržavaju razne umjetničke izričaje.

– „Anonimne“ i sramežljive stvaraoce i njihov rad nastojimo prikazati javnosti i dati im priliku za prezentiranje svog hobija. Tu zna biti i mnogo nagovaranja, a jednom kad se rad javno prikaže, sami stvaraoci uvide da njihov rad vrijedi i da se bespotrebno boje negativnih kritika. Naša knjižnica svakome pruža priliku da predstavi sebe i svoj rad kroz razne oblike stvaranja – naglasila je Zečević.

Život i društvo

FOTO Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivanščice za potrebe interventnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak, 3. veljače, počelo je čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, a nastavljeno je subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, no već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet.

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola.

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih, navode iz Grada Ivanca.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

– Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju iz Grada Ivanca donose i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

– Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

– Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručio je Friščić.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Centar 112 Varaždin zaprimio više od 160 poziva zbog rušenja stabala na prometnice i vodove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jak, olujni vjetar jučer je prouzročio probleme diljem kontinentalne Hrvatske.

Vjetar je rušio stabla na prometnice i parkirana vozila, padali su dijelovi fasade, žbuke i stakla sa zgrada te su oštećeni krovovi. U nekim je županijama došlo do prekida opskrbe električnom energijom, a nekoliko osoba zatražilo je i medicinsku pomoć.

Iako u Varaždinskoj županiji nije bilo veće štete, županijski centar 112 Varaždin i vatrogasci također su imali posla.

Centar je zaprimio više od 160 poziva vezanih za posljedice jakog vjetra, kao što su oštećenja električne mreže uslijed rušenja i naginjanja stabala na vodove te rušenje stabala i grana na prometnice, objavljeno je na stranicama Civilne zaštite.

– Dana 4. veljače u 11:03 dobivamo dojavu od VOC-a Varaždin o srušenom stablu u mjestu Ludbreški Vinogradi. Na mjesto intervencije izlazimo s vozilima Ludbreg 104, Ludbreg 110 te 8 vatrogasaca. U vatrogasnom domu u pripravnosti je ostalo vozilo Ludbreg 150 te dva vatrogasca. Dolaskom na mjesto intervencije uviđamo da se radi o srušenom stablu preko prometnice. Pristupamo raspiljavanju stabla, micanju grana i sanaciji kolnika. Vrijeme završetka intervencije 11:40 – napisali su vatrogasci DVD-a Ludbreg.

Porušena stabla su s prometnica uklanjali i vatrogasci DVD-a Maruševec u mjestu Čalinec na glavnoj cesti i na cesti prema Korenjaku.

Porušenih stabala na prometnicama bilo je i u Međimurskoj županiji.

DVD Selnica Međimurje imalo je dvije intervencije – u mjestu Selnica te u mjestu Merhatovec, gdje su vatrogasci izašli sa 7 članova i dva vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje