U Dječjem vrtiću Belica svake se godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga obilježava Mjesec hrvatske knjige, manifestacija kojom se ukazuje na važnost čitanja.

Slušajući priče od najranije dobi djeca stvaraju podlogu za savladavanje vještina govorenja, čitanja i pisanja. Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece. Čitajući djeci te aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Čitanje obogaćuje rječnik, jača empatiju, poboljšava koncentraciju, vizualizaciju, razvija kreativnost, proširuje spoznaje, potiče maštu i pomaže djeci da dožive pun raspon vlastitih osjećaja.

Odgojiteljice su tako osmislile brojne aktivnosti, poticajno okruženje – malu vrtićku knjižnicu za upoznavanje, istraživanje i druženje sa slikovnicama, knjigama, enciklopedijama… Organizirale su posjet knjižnici OŠ Belica i Bibliobusu Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. U svakodnevne aktivnosti čitanja priča uključile su i roditelje te bivše polaznike vrtića, sada već školarce.

Kako kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Belica Snežana Bence, osim što su slušala priče, djeca su ih i sama čitala, izrađivala vlastite slikovnice, osmišljavala dramske igre, izmjenjivala iskustva, a posebno su uživala u druženju s književnicom Petranom Sabolek.

Komentari

Komentara