Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO: Mještani Brezničkog Huma pomažu u potresu stradalu Banovinu

Objavljeno:

- dana

Mještani općine Breznički Hum proteklih su dana sudjelovali u pomaganju stradalima u razornom potresu koji je pogodio šire područje Banije. Obzirom da vatrogasci imaju kontakte s društvima stradalog područja, članovi DVD-a Šćepanje organizirano su otišli na pogođeno područje sanirati porušena krovišta i uklanjati oštećene dimnjake.

– Općina je odmah putem svoga Crvenog križa pristupila prikupljanju humanitarne pomoći tako da je zahvaljujući našim ljudima dobre volje i vatrogascima prikupljeno nekoliko kombija robe koja je dostavljena potrebitima – istaknuo je načelnik Zoran Hegedić, dodavši kako su prikupljanju pomoći stradalima doprinijela djeca i zaposlenici dječje igraonice Čarobna šuma.

– Deset naših vatrogasaca iz DVD-a Šćepanje u dva dana boravka na pogođenom području Banije uspješno je obnovilo krovišta na kućama i saniralo štete nastale od urušavanja dimnjaka – istaknuo je vatrogasni zapovjednik Vjekoslav Rusek.

Ni rani sumrak ni kiša humskim vatrogascima nisu bili saveznici, no unatoč tome u dva su dana uspjeli popraviti štetu na petnaestak oštećenih kuća u Hrastovici i Majskim Poljanama.

Osim humskih vatrogasaca u pomoć su priskočili i članovi Off road kluba Zagreb iz Brezničkog Huma Stjepan Jakopčić i Ivica Sremec, koji su na poziv HGSS-a i Crvenog križa proteklih dana boravili na nepristupačnom terenu do kojeg se običnim vozilima nije moglo prići. Svojim su terenskim vozilima stradalima u potresu u zaselcima Brnjeuška, Belinac, Drenovac i drugim, dostavili neophodne namirnice, robu i potrepštine.

– Ovim putem zahvaljujem operativcima DVD-a Šćepanje kao i članovima Offroad kluba koji su zajednički otišli pomoći stradalima. Zahvaljujem se i vatrogascima koji su pomogli našim žiteljima Radešića i Šćepanja čiji su domovi oštećeni u potresu. Radi se o popucalim dimnjacima, a jednoj je žiteljki nakon potresa u potpunosti oštećena trošna stara kuća, pa općina sada nabavlja kontejner kako bi ženi privremeno riješili krov nad glavom dok ne popravimo oštećenu kuću – napomenuo je brezničkohumski načelnik.

– Javili su nam se prijatelji iz slovenskog PGD-a Paloma Sladki Vrh i predstavnici Vatrogasne mladeži Austrije s kojima sudjelujemo u europrojektima, a koji žele pomoći i donirati, pa ćemo do kraja tjedna zajedno s njima ciljano organizirati konvoj pomoći do stradalog područja – zaključio je Zoran Hegedić.

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin poziva građane na prijavu štete od mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na Prethodni poziv koji je objavljen na stranicima Grada Varaždina.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati