I ove je godine posjet kući Ivana Rabuzina izazvao veliko zanimanje.

U mnoštvu događanja koje nude IV. Rabuzinovi dani ovo je, svakako, jedno od najtraženijih. Prisutne je pozdravila Renata Horvatić ispred Turističke zajednice Grada Novog Marofa te se zahvalila prisutnima  na prekrasnom odazivu i obitelji Rabuzin što omogućuje ovakve posjete.

Ovo prekrasno zdanje na obroncima Ključa projektirao je Vjenceslav Richter što je također zanimljivost o kojoj posjetitelji žele nešto više saznati. Kako su te dvije osobnosti surađivale i nadopunjavale se, kako su zajednički “izgradili” kuću koja u svojem izgledu nosi tu, Rabuzinovu crtu, moglo se čuti od Mirjane Dučakijević, dugogodišnje muzejske savjetnice koja je vodila ovaj stručni razgled.

Nakon uvoda o samoj kući, slijedio je opis Rabuzinovog života i stvaranja, te opis same zbirke. Tako su svi koji su odabrali doći u petak u Ključ, ovdje mogli vidjeti neke od najznačajnijih djela ovog slikarskog poete i jednog od najpoznatijih svjetskih slikara naivnog slikarstva. Ulja na platnu, akvareli, grafike, porculan kojeg je Rabuzin oslikavao za Rosenthal, samo su dio bogate obiteljske zbirke  koja se čuva ovdje, u njegovom domu, u Ključu.

Atelje u kojem je Ivan Rabuzin slikao posebno je emotivan dio kuće, obzirom da se u njemu nalazi štafelaj sa zadnjom skicom koju je Rabuzin započeo, no nažalost, zbog bolesti, nikada je nije završio.

Rabuzinovi dani, čiji su organizatori Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište  Novi Marof te Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof, sve su prepoznatljiviji na kulturnoj i turističkoj karti, te u Novi Marof i Ključ dovode sve više gostiju.

Uz ovaj razgled kuće u Ključu, u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, još se može razgledati izložba ” Nepoznate slike Ivana Rabuzina” koja traje do 18. travnja.

U bogatom programu ovogodišnjih dana posjetioci su mogli uživati i u likovnim radionicama, oragniziranim predavanjima za škole i vrtiće, čitanju Rabuzinove poezije, a 17. travnja još slijedi i zanimljivo predavnaje – „Duh mjesta – interpretacija kulturne baštine“ koje će ponuditi pregled novih trendova u kulturi i turizmu.

Komentari

Komentara

loading...