AEROMITING U PRIBISLAVCU

Sportski aerodrom u Pribislavcu u dane vikenda bio je prepun zaljubljenika u zrakoplovno moderlarstvo koji su uživali u spektakularnoj prezentaciji daljinski upravljanih letjelica.

Naime, nakon izuzetno uspješnog i dobro posjećenog projekta “Čakovec airshow 2017“ s premijernim nastupom mlaznih i klipnih RC modela u programu aeromitinga, članovi Aerokluba Međimurje odlučili su na svoje uzletište dovesti još više atraktivnih modela.

U tome su uspjeli jersu  platforma ispred hangara i ostale operativne površine bile prepune raznobojnih helikoptera, aviona i jedrilica koje pokreću mlazni te klipni motori.

Njihovi spretni piloti pristigli su iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, a u svojim vozilima u Pribislavec su ovaj put dovezli prave orijaše. Riječ je o modelima zrakoplova čiji raspon krila doseže čak četiri metra, a neki su težili više od 50 kilograma.

Motore potonjih ne mogu napajati baterije već imaju ugrađene snažne pogonske agregate. Ovakvi modeli najčešće nastaju u samogradnji, a njihovi vlasnici s ponosom su ih predstavili okupljenim znatiželjnicima na zemlji i vratolomijama u zraku.

Njih tijekom ovog adrenalinskog vikenda nije nedostajalo jer su nebo doslovno parale replike modernih borbenih lovačkih aviona poput F-16. No, pravi praznik za oči zrakoplovnih entuzijasta bili su modeli akrobatskog dvokrilca Bücker Bü 133 Jungmeister, legendarnog japanskog lovca Mitsubishi A6M Zero i njegovog snažnijeg suparnika s američkih nosača aviona Vought F4U Corsair.  

Organizatore modelarskog aeromitinga poslužilo je vrijeme, a osim u programu, posjetitelji su i ovaj put uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi te edukativnim radionicama za najmlađe:            

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara