Povežite se s nama

U fokusu

FOTO “More” mladih u Varaždinu prosvjedovalo protiv štetnih klimatskih promjena

Objavljeno:

- dana

Mladi Varaždinske županije svjesni su klimatskih problema koji pogađaju naš planet, a to su pokazali i na današnjem prosvjedu u centru Varaždina pod motom “Uključi se na vrijeme!”.

Oko 1000 učenika varaždinskih srednjih škola, ali i drugi mladi, priključilo se globalnom pokretu u borbi za klimu, za budućnost naše planete. Sve je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, a mladi naše županije prosvjedovali su u isto vrijeme kada i mladi diljem svijeta, u oko 1700 gradova. Transparenti s natpisima “Život u skladu s prirodom”, “Mijenjajmo sebe, a ne klimu”, “Ako želite našu sreću, pomozite našem planetu”, samo su neke od poruka koje su poslali mladi na svojoj šetnji od Kapucinskog trga do Korza. Vijeće učenika Varaždinske županije glavni je organizator i motivator prosvjeda u Varaždinu, a Rok Čepin, predsjednik ovog Vijeća i učenik Druge gimnazije Varaždin, zadovoljan je odazivom. – Na prosvjed nas je potaknula organizacija u Zagrebu, a sve smo organizirali u pet dana. Želimo potaknuti sve naše građane da se nešto pokrene. Očekujemo da se kod nas naprije krene s rješavanjem problema bala, ali i da se kod kuće i u školama što više uči o klimatskim promjenama. Koliko znam, učenicima Medicinske škole ravnateljica nije dozvolila dolazak na prosvjed te im prijeti neopravdanim satima. To šalje negativnu poruku – rekao je Rok Čepin. Tea Podbojec iz Dječjeg gradskog vijeća Varaždina bila je na prosvjedu i podržala aktivnosti mladih. – Globalne promjene se tiču naše budućnosti. Gradsko vijeće Varaždina i inače je aktivno na ovakvim projektima. Pokrenuli smo se i pokazali da nam nije svejedno – dodala je Tea Podbojec.

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje