FOTOMarta Konjačić
POU

Mladi Varaždinske županije svjesni su klimatskih problema koji pogađaju naš planet, a to su pokazali i na današnjem prosvjedu u centru Varaždina pod motom “Uključi se na vrijeme!”.

Oko 1000 učenika varaždinskih srednjih škola, ali i drugi mladi, priključilo se globalnom pokretu u borbi za klimu, za budućnost naše planete.

Sve je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, a mladi naše županije prosvjedovali su u isto vrijeme kada i mladi diljem svijeta, u oko 1700 gradova.

Supernova

Transparenti s natpisima “Život u skladu s prirodom”, “Mijenjajmo sebe, a ne klimu”, “Ako želite našu sreću, pomozite našem planetu”, samo su neke od poruka koje su poslali mladi na svojoj šetnji od Kapucinskog trga do Korza.

Vijeće učenika Varaždinske županije glavni je organizator i motivator prosvjeda u Varaždinu, a Rok Čepin, predsjednik ovog Vijeća i učenik Druge gimnazije Varaždin, zadovoljan je odazivom.

– Na prosvjed nas je potaknula organizacija u Zagrebu, a sve smo organizirali u pet dana. Želimo potaknuti sve naše građane da se nešto pokrene. Očekujemo da se kod nas naprije krene s rješavanjem problema bala, ali i da se kod kuće i u školama što više uči o klimatskim promjenama. Koliko znam, učenicima Medicinske škole ravnateljica nije dozvolila dolazak na prosvjed te im prijeti neopravdanim satima. To šalje negativnu poruku – rekao je Rok Čepin.

Tea Podbojec iz Dječjeg gradskog vijeća Varaždina bila je na prosvjedu i podržala aktivnosti mladih.

– Globalne promjene se tiču naše budućnosti. Gradsko vijeće Varaždina i inače je aktivno na ovakvim projektima. Pokrenuli smo se i pokazali da nam nije svejedno – dodala je Tea Podbojec.

Komentari

Komentara