Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Mursko Središće: nakon Aglomeracije i zamjene instalacija kompletna obnova Frankopanske i Martinske ulice

Objavljeno:

- dana

Radovi na Aglomeraciji Mursko Središće izvode se i u zimskim mjesecima, a trenutačno su u fazi izvođenja ili pripreme dvije značajne prometnice kroz grad.

Konkretno, radi se o Frankopanskoj i Martinskoj ulici koje su županijske ceste te povezuju gornje Međimurje s donjim Međimurjem i kroz njih prolazi značajan promet. Danas je održan sastanak koordinacije javnopravnih tijela kako bi se koordinirali svi potrebni radovi prije sanacija ulica. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, stručne službe Grada Mursko Središće, ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije Ljerka Cividini, direktor Međimurje plina Nenad Hranilović, direktor tvrtke Tegra Ivan Kolarić sa suradnicima, predstavnici Elektre Čakovec i predstavnici Međimurskih voda.

Tako je zaključeno da se u Martinskoj ulici mora izmijeniti plinska mreža, moguće dijelom i vodovodna mreža, dok će podzemne elektroinstalacije zbog svoje dotrajalosti ostati nefunkcionalne jer je već i prije uspostavljen alternativni pravac napajanja. Budući da je Martinska ulica već godinama u izuzetno lošem stanju, sa ŽUC-om je dogovoreno da će se obnoviti cijeli kolnik. Plan i želja je da svi radovi u Martinskoj ulici, uključujući i novi kolnik, budu gotovi početkom jeseni ove godine. U Frankopanskoj ulici također je potrebno izmijeniti plinske instalacije te podzemni strujni kabel od centra grada pa do trafostanice u Frankopanskoj ulici.

Aglomeracija u Frankopanskoj ulici će uskoro biti završena: s obzirom na činjenicu da nema priključaka jer je riječ isključivo o tlačnome vodu, važno je da se nove plinske i strujne instalacije što prije postave kako bi se kolnik što prije mogao sanirati također kompletnom trasom.

Predstoji rekonstrukcija centra grada te je projekt Aglomeracije u tom dijelu vezan uz taj projekt. Uz to, od trafostanice smještene kod benzinske crpke Ina d.d. pa do trafostanice u Selskoj ulici kod autobusne stanice potrebno je izmijeniti podzemni strujni kabel te bi se to također trebalo završiti prije sanacije državne ceste D-209 u kojoj se od ulaska u grad iz pravca Čakovec pa do ulice Maksima Gorkog ne vrše nikakvi iskopi, a od ulice Maksima Gorkog do centra se postavlja nova fekalna kanalizacija.

Također je predviđena kompletna obnova kolnika na toj prometnici. Sve ostale manje ulice i odvojci trebaju se sanirati nakon završetka postavljanja fekalnih cijevi te primjerenog roka za slijeganje terena.

Međimurje

Grad Prelog organizator radionice u sklopu projekta ENES-CE

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ENES – CE Grad Prelog organizira radionicu pod nazivom “Uključi se u ko-kreiranje energetske tranzicije svoga grada i budi dio nositelja promjena!”, koja će se održati u četvrtak, 22. travnja, s početkom u 17 sati u virtualnom prostoru platforme Zoom.

  • Možeš li zamisliti kako se živi u Prelogu 2030. godine?
  • Koje promjene želiš vidjeti u svom gradu, o kakvom gradu sanjaš za sebe i svoju djecu?
  • Zanimaju te obnovljivi izvori energije i razmišljaš o ulaganju?
  • Imaš viziju, a ne možeš ju ostvariti sam/a?
  • Zajedno je lakše, pokazat ćemo ti kako!

Promjena se neće dogoditi sama od sebe, posebno ne ona o kojoj sanjaš, za sebe i svoj grad. Zato – dobro je kada se građani udruže i dogovore kakve promjene žele pokrenuti u svom gradu da bi on bio bolje mjesto za život. Ne propusti priliku saznati o čemu se radi i postani dio promjene.

Pozivaju se svi zainteresirani građani Preloga na radionicu čije predviđeno vrijeme trajanja je 2 sata. Mole se svi zainteresirani da se prijave na navedenom linku najkasnije do 20. travnja.

Program radionice se nalazi u nastavku, a više informacija o projektu može se pronaći na njegovim službenim stranicama. Sve informacije mogu se potražiti na mail adresama [email protected]  ili [email protected].

      PROGRAM RADIONICE:

VrijemeTema
17:00  -17:15Okupljanje polaznika
17:15 – 17:30Prelog 2030 – vizija energetske tranzicije
17:30 – 17:45Kako pokrenuti građansku inicijativu? – kako to rade drugi gradovi
17:45 – 18:45Dijalogom do zajedničke vizije – grupni rad
18:45 – 19:00Predstavljanje rezultata grupnog dijaloga
19:00 – 19:15Rasprava
19:15 – 19:30Sljedeći koraci i zaključak

Nastavite čitati

Međimurje

Novo, 23. izdanje najdugovječnijega satiričkog lista na ovim prostorima – “Pikača”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Studio VIPRO

Dvadeset i treći broj “Pikača” možete potražiti na brojnim mjestima (koja zadovoljavaju epidemiološke uvjete) u Prelogu i šire. “Pikač” je danas jedan od rijetkih ovakvih listova u Republici Hrvatskoj, a izlazi od 1939. godine.

Uz glavnog i (ne)odgovornog urednika Ivicu Betija, za ovogodišnje su izdanje najzaslužniji Maja Kralj i Stjepan Naranđa te Studio Vipro. Oni su (istina, jako malim slovima) napisali u ovogodišnjem “Pikaču” malu zahvalu: „Navek sfali. Lepo zafaljujemo svim suradnicima šteri su šteli nekaj napisati ili narisati i to zabadaf! Nikaj im ne zameriti! Ne odgovaramo za duševne boli. Ako primijetite bilo kakvu nuspojavu, javite se svom liječniku ili ljekarniku.“

– Kao i prošle godine, pozivamo one koji nisu iz Preloga, da se jave u Upravu Grada Preloga, zapisat će se adresa i “Pikač” vrlo brzo poslati do vas – poručuju iz Grada Preloga. Kao što se i očekivalo, dosta tema u novom pandemijskom “Pikaču” vezano je za koronu našu svagdašnju, dodaje glavni i (ne)odgovorni urednik Ivica Beti.

U posljednjih desetak godina u “Pikaču” su se našli tekstovi, vicevi i karikature pedesetak autora, a među njima su bili i Pajo Kanižaj, Oto Reisinger i Davor Štambuk, koji su došli i na promociju “Pikača” u Prelog, prof. dr. Juraj Kolarić, Ivan Haramija Hans, Vinko Lisjak…

– Prošle godine je stidljivo virila s listova, a sad je propupala, a nadamo se da će se uskoro posušiti i otpasti pa da se 2022. možemo vratiti starom normalnom. Očekivali smo, pomalo naivno, da će ljudi u lockdownu ili društvostaju imati više vremena za smišljanje šala i viceva pa da nećemo imati dovoljno stranica. No, pisama je bilo stiglo malo. Zato su tu, hvala im, naši kućni autori (rad od kuće je hit!) kojima smo pridružili nekoliko novih imena, otprije poznatih kritičarima. U ovom broju “Pikača” sudjelovalo je deset autora tekstova i isto toliko karikaturista, predvođenih našom glavnom zvijezdom (a domaći je čovjek!) Damirom Novakom. Nije za pohvaliti se, ali za tekstove i karikature se ne dobivaju honorari, piše se i riše na volonterskoj bazi. Pare nisu problem, ali to je nekako tradicija “Pikača” koju nastojimo održati, pa dokle ide.

Javili su nam se karikaturisti iz cijele Hrvatske, a u “Pikaču” imamo i radove umjetnika iz Rusije, Poljske, Italije, Austrije, Sjeverne Makedonije, Češke, Kine, Irana… Uglavnom, vesela ekipa koja nastoji ljudima vratiti osmijeh na lica, ali i uz slova i poteze kistom ukazati na neke društvene anomalije i provalije. Grad Prelog je nakladnik “Pikača” koji izlazi od 1939., i to neredovito, pa su dosad izašla 23 broja. Posljednjih 12 ili 13 godina izlazi redovito zahvaljujući financiranju Grada Preloga koji list održava na životu – ističe Beti.

“Pikač” potražite na svim značajnijim međimurskim lokacijama. Cenzure, navodno, nije bilo.

Nastavite čitati