Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Na Adventu u gradu Zrinskih glazba, kolači, mise, ali i sportski sadržaji!

Objavljeno:

- dana

Ukusno kuhano međimursko vino, slasni zalogaji, blagdanska kulisa žaruljica na svakom koraku i niz nezaboravnih lokacija na ulicama grada za fotografiranje te stvaranje uspomena, i ove vas godine očekuju u gradu Čakovcu!

Najavljen je ovogodišnji Advent u gradu Zrinskih koji kreće 27. studenoga, a potrajat će sve do 27. prosinca. Na konferenciji za medije i službeno je predstavljen program, pripremljen unatoč izazovnim vremenima koje je za organizatore donijela pandemija. Pomoćnik direktora Turističke zajednice grada Čakovca Marijo Krčmar pritom je najavio da će Advent krenuti Adventskim sajmom, koji će se odvijati svake subote i nedjelje Adventa od jutarnjih sati.

– Prva subota nastavit će se glazbenim poslasticama, manifestacijama za djecu i mlade, mimohodom Gradskog puhačkog orkestra Čakovec i Čakovečkih mažoretkinja, Sportskim Adventom te paljenjem prve adventske svijeće – dodao je.

Maštaonica, KUD-ovi, ugostitelji, sajam…

Ove godine pripremljen je bogat program, nastupit će mnogobrojni glazbeni izvođači, a najmlađe očekuje prigodan program u suradnji s udrugama, vrtićima i školama. Na lokaciji konferencije, Franjevačkom trgu, sve zainteresirane očekuje maštaonica Djeda Božićnjaka. Program će obogatiti kulturno-umjetnička društva te ugostitelji u centru grada, dok je u pripremi i sajam tradicionalnih međimurskih kolača, koji će se održati 4. prosinca u Ulici Kralja Tomislava.

– Cilj manifestacije Adventa je uživati u čaroliji Božića, u društvu svoje obitelji i najmilijih, prilika je to da se svi opustimo i razveselimo, pa su i programi, ali i pripremljene dekoracije, ove godine tome prilagođeni. I svjetovni i vjerski sadržaji imaju ogroman značaj ususret najvećem kršćanskom blagdanu. Odlučili smo stoga uključiti što veći broj Čakovčanaca, naše KUD-ove, djecu, glazbenike, ugostitelje, udruge žena, sportaše i nadamo se da će naši sugrađani to prepoznati i uživati u Adventu – na konferenciji je naglasila gradonačelnica Grada Čakovca, ujedno predsjednica Turističke zajednice grada Čakovca, Ljerka Cividini.

Paljenje adventskih svijeća

Svakoga dana tijekom Došašća, osim nedjelje, održavat će se svete mise zornice u 6 sati ujutro i poslijepodne od 18.30, dok se nedjeljama organiziraju u uobičajenom terminu. Polnoćke kreću u 20 sati za malene, u 22 sata u Mihovljanu i Novome Selu Rok, dok je polnoćka tradicionalno planirana u Župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u ponoć – rekao je o vjerskom dijelu obilježavanja gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josip Grubišić.

Na Franjevačkom trgu ispred crkve sv. Nikole biskupa paljenje svijeće na adventskom vijencu uz molitvu i nagovor planirano je za subotu, 27. studenoga u 18.10, dok obred blagoslova adventskog vijenca i paljenje prve svijeće u crkvi sv. Antuna Padovanskog kreću od 17.45.

Sportski Advent u Čakovcu svake subote

Prvi put se u program uključila i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca te nas očekuje i poseban segment – Sportski Advent u Čakovcu.

– U svako doba, no posebice u doba pandemije trebamo staviti naglasak na fizičku i socijalnu aktivnost koju sport i rekreacija povlače. Svjesni smo činjenice da smo u neslavnom vrhu EU po pitanju pretilosti i bolesti koje ono donosi, stoga je ovaj Sportski Advent jedan mali doprinos čakovečkih sportaša promociji zdravog života, ali i svega onoga što čine Turistička zajednica i Grad Zrinskih – rekao je tajnik Zajednice Tomica Jakopec i objasnio kako će se sportske aktivnosti održavati svake subote od 10 sati te da će aktivnosti varirati: od orijentacijskog kretanja, dječje biciklijade do nordijskog hodanja, a program završava Adventskom utrkom Grada Čakovca u subotu, 18. prosinca.

Sanjkalište za djecu i ove godine, na više lokacija!

– Velik dio sadržaja prilagođen je djeci, što je izuzetno važno, da im omogućimo ugodne zimske praznike. Ujedno pritom za njih, ali i sve željne zimskoga, snježnog ugođaja pripremamo i sanjkališta diljem Čakovca. Od ove godine proširit ćemo lokacije. Čim to vremenski uvjeti dozvole, snijegom prekrivamo jezero podno zidina Staroga grada, a s početkom zimskih školskih praznike i sanjkalište na jugu te po nekim drugim dijelovima grada, o čemu još razgovaramo s mjesnim odborima – pritom je naglasila čakovečka gradonačelnica.

Svjesni epidemiološke situacije u kojoj se Čakovec, Međimurje i Hrvatska nalaze, organizatori su prilagodili program manifestacije tako da se najveći dio održava na otvorenom, a prema važećim epidemiološkim mjerama maske su obvezne prilikom većih okupljanja građana. S druge strane, namjera je sugrađanima priuštiti malo blagdanskog ugođaja, kako bi uz adventsko slavlje upotpunili kraj godine i predbožićno vrijeme.

Međimurje

Centar za beskućnike te starije i nemoćne osobe u Čakovcu početkom 2022. otvara svoja vrata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zajedno s ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijanom Valkajom i voditeljicom projekta Vlatkom Vinetić, obišla je radove na izgradnji Centra „PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi“, koji će za područje Međimurske županije pružati nove izvaninstitucionalne usluge usmjerene na beskućnike te starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici.

Pritom je u okviru ovog projekta, vrijednog oko 14 milijuna kuna, rekonstruiran i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu.

Zemljište je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem da beskućnicima i starijima omogući neovisan i dostojanstven život.

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec nositelj je ovog EU projekta, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020. u stopostotnom iznosu, dok su partneri Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Centar za pomoć u kući Međimurske županije.

– Izgrađeno je pet stambenih jedinica za organizirano stanovanje beskućnika, uz potrebnu stručnu podršku koja će biti osigurana kroz uslugu poludnevnog boravka. Smještaji su kapaciteta do 20 osoba. Projekt će poslužiti da se organiziranim stanovanjem beskućnike dovede u dinamičan i interaktivan položaj te im se da prilika za značajnije životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa – objasnio je Valkaj.

Kako je dodala gradonačelnica, nerijetko se suočavamo s činjenicom da osobe koje nemaju zadovoljene osnovne životne potrebe, poput toplog obroka, ovise o pomoći drugih uslijed neadekvatne skrbi u zajednici te odlaze u institucionalni smještaj.

Stoga je i osiguranje prehrane u okviru ovog projekta promatrano kao jedan od osnovnih načina suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba.

– Centar „PrInOS“ time će za ranjive korisnike u zajednici omogućiti pripremu toplih obroka te im iste dostavljati. Projekt je u potpunosti izrađen i proveden u skladu s identificiranim potrebama u zajednici, a to je ključ njegove uspješnosti – dodala je Cividini i naglasila da će dostava obroka obuhvatiti oko 140 evidentiranih korisnika na području cijelog Međimurja.

Radovi su pred završetkom, sredinom prosinca planiran je tehnički pregled, dok će prvi korisnici Centar „PrInOS“ moći koristiti već početkom 2022. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje