Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Najjači poslodavci iz svijeta IT-a okupili se na FOI-ju: za 11. Tjedan karijera tražilo se mjesto više

FOTO: FOI

Objavljeno:

- dana

Informatičari i ekonomisti koji se obrazuju na Fakultetu organizacije i informatike među najtraženijim su kadrovima na tržištu rada.

Naime, FOI ima 370 aktivnih sporazuma o suradnji sa svojim partnerskim tvrtkama, prvenstveno iz IT industrije te, za razliku od nekadašnjeg modela zapošljavanja koji se odvijao na način da poslodavci biraju svoje zaposlenike, za FOIjevce sve više vrijedi obrnuti model po kojem studenti već pri kraju svog obrazovanja na FOI-ju biraju svoje poslodavce.

Velika prilika za to bio je i ovogodišnji 11. Tjedan karijera na FOI-ju, koji se s bogatim programom pitcheva i radionica te “Karijernim špancirom” odvijao punih pet dana.

I ove ga je godine organizirao jedan od prvih centara na visokoobrazovnoj instituciji u Hrvatskoj za organiziranu podršku studentima u Hrvatskoj – Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI. Centar je u okviru ovog događaja proslavio i svoj 10. rođendan.

”Karijerni špancir”

Najveća atrakcija Tjedna karijera bio je “Karijerni špancir” – mjesto za neformalno umrežavanje studenata i poslodavaca u FOI-jevom open officeu, gdje studenti FOI-ja biraju najatraktivnije studentske prilike i vrlo često dogovaraju svoja prva radna mjesta. O tome govore i podaci koje je Centar prikupio na temelju iskustava bivših studenata FOIja – njih čak 71 % zaposlilo se unutar samo tri mjeseca nakon završetka fakulteta u željenoj tvrtki, odnosno više od 82 % unutar prvih šest mjeseci.

Većina studenata FOI-ja započinje svoju karijeru tijekom studija i već na prvoj ili drugoj godini diplomskog studija započinju rad za neku od IT tvrtki u kojoj se i zapošljavaju nakon diplome. Svojim prvim zaposlenjem izrazito je zadovoljno čak 91 % bivših studenata, što potvrđuje da je Tjedan karijera mjesto za najatraktivnije tvrtke iz svijeta IT-a i biznisa.

Uz “španciranje”, održano je i 40 vrlo atraktivnih tematskih radionica i online pitcheva. Cilj je bio uključiti stručnjake iz prakse u FOI-jev inovativni nastavni proces rada, u kojem se naglasak stavlja na provedbu modela učenja putem “work based” i “problem based learninga”.

Studentima FOI-ja ovo je bio već drugi Tjedan karijera u nepunih godinu dana, a novost je da su se prijavljivali putem do sada u Hrvatskoj jedinstvene aplikacije “CPSRKapp” razvijene ove akademske godine FOI-jevom ekspertizom, u kojoj svaki student FOI-ja kreira svoj “poslovni” profil i u kojoj su sadržane sve nastavne i izvannastavne aktivnosti koje Fakultet u suradnji s poslodavcima održava.

Život i društvo

Varaždinski gimnazijalac – istraživač pobjednik natjecanja “Znanstvenik u meni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin pobjednik je natjecanja u komunikaciji znanosti za učenike i učenice srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Znanstvenik u meni u kategoriji originalnih istraživačkih radova, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama.

Na Završnici natjecanja održanoj u zadarskoj multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira sudjelovalo je 16 učenika s 10 vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publika.

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411113)

– Otkako sam u srednjoj školi bavim se istraživanjima iz biologije i uvijek mi je drago kada svoje radove mogu prezentirati publici i pokazati okolini čime se bavim iza zatvorenih vrata školskog laboratorija. Znanstvenik u meni izvrsna je prilika za takvo što, posebno zato što su na tom natjecanju vrlo bitne komunikacijske vještine i način kako kompleksno istraživanje prikazati i objasniti na što jednostavniji i atraktivniji način. Posebno mi je drago što se ovogodišnja završnica mogla realizirati uživo u prekrasnom Zadru. Bila je to izvrsna prilika za razmjenu iskustva, druženja s drugim učenicima, sklapanja novih prijateljstava i putovanja kroz Lijepu Našu izjavio je pobjednik natjecanja Jan Špiclin.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje