Na Fakultetu organizacije i informatike od 15. do 17. svibnja, u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja, održan je trodnevni događaj pod nazivom FOI International Days 2019, sa središnjim događanjem u četvrtak, 16. svibnja, što je ujedno bio 12. dan međunarodne suradnje.

Riječ je jednom od najuspješnijih i najdugovječnijih događanja na FOI-ju, koje je i ove godine održano s ciljem promocije internacionalizacije, odnosno informiranja, umrežavanja te razmjene iskustava i ideja vezanih uz međunarodnu suradnju i djelovanje. Važan dio ovog događanja bila je i panel rasprava na temu inovativnih pristupa u edukaciji u međunarodnim učionicama.

– Pozvali smo naše međunarodne partnere iz Nizozemske, Francuske, Mađarske, Slovačke i Tajvana. Dosad smo internacionalizacijom mnogo postigli, trenutno na FOI-ju boravi 20-ak studenata iz Francuske i to je velik događaj za grad. Našim smo studentima približili spektar mogućnosti u smislu razmjene u oba smjera – rekao je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Kao i prijašnjih godina, i ove godine održano je mnoštvo zanimljivih predavanja i radionica u kojima su partneri FOI-ja predstavili svoja sveučilišta, uz nezaobilazno druženje i umrežavanje. Tradicionalno, ovo događanje posjećuju studenti, nastavnici i drugi djelatnici FOI-ja te svi zainteresirani djelatnici drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i ostalih sveučilišta i institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

– Vrlo pažljivo odlučujemo s kojim ćemo institucijama surađivati, biramo ih prema tome koliko imaju srodnih programa. Primjerice, ako student sluša neko predavanje u inozemstvu, želimo da to znanje kasnije primijeni na FOI-ju te da mu bude priznato – dodaje dekan prof. dr. sc. Neven Vrček, ističući da trenutno najviše surađuju s partnerskim fakultetom ESIEA u Francuskoj te slovačkim Sveučilištem u Žilini.

Prvoga dana događanja, u srijedu, 15. svibnja, studenti FOI-ja sudjelovali su na brojnim radionicama na kojima su mogli čuti važne informacije vezane uz Erasmus+ studijski boravak i stručnu praksu u inozemstvu. Radionice su kreativno osmislili djelatnici Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja u suradnji s Centrom za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja te članovima Erasmus studentske mreže Zagreb.

Središnji dan događanja, 16. svibnja, obogatila su tri inozemna predavača: Susan Loubet s partnerskog fakulteta ESIEA u Francuskoj održala je predavanje na temu usporedbe međunarodne suradnje i internacionalizacije Francuske i Hrvatske, Judit Trombitas i Norbert Nagy s partnerskoga Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu govorili su o provedbi zajedničkih studija s Middlesex University London, u čemu su međunarodno prepoznatljivi, a prof. Henry Muccini sa Sveučilišta L’Aquila u Italiji predstavio je studijske programe na Sveučilištu L’Aquila i prilike za dolazne studente.

– Dosad smo potpisali gotovo 30-ak pomno biranih Erasmus sporazuma, i to isključivo sa srodnim institucijama koje imaju informatičke studijske programe i ekonomiku poduzetništva, a želja nam je otvoriti mogućnost suradnje sa zemljama i institucijama s kojima nemamo potpisane sporazume, a to su Italija i Njemačka – objasnila je prodekanica za znantvenoistraživački rad FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Istaknula je da je nastojanje nove uprave FOI-ja u idućem mandatu proširiti suradnju i na azijske zemlje, posebice Kinu, koje gotovo svakodnevno pokazuju interes za studiranjem na FOI-ju.

– Intenzivno radimo na povećanju predmeta na engleskom jeziku, a u konačnici cilj je osnivanje studentskog programa na engleskom jeziku koji bi bio dostupan studentima iz svih dijelova svijeta – zaključila je prodekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Posljednjeg dana međunarodne suradnje, 17. svibnja, odžano je predavanje “Real Cuba (economy and branding) – experience and the internship” profesorica sa slovačkog Sveučilišta u Žilini, kao i sastanci s predstavnicima FOI-jevih laboratorija te posjeti Tehnološkom parku Varaždin i Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini.

Komentari

Komentara