Povežite se s nama

Kultura

FOTO Na jubilarni 15. VAFI & RAFI festival u Varaždin stigli gosti iz cijelog svijeta

Objavljeno:

- dana

Početkom tjedna službeno su krenule projekcije animiranih filmova u sklopu jubilarnog 15. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. Prvi dio festivala posvećen je profesionalnim filmovima iz sekcije RAFI, a koje je do sad pogledalo više od 2000 djece i mladih. Koje su filmove mladi gledatelji nagradili, bit će poznato na zatvaranju festivala u subotu u 17 sati. Uz projekcije u Varaždinu po prvi puta su u festivalski program uključena kina u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu.

Sredinom tjedna u Varaždin su stigli sudionici VAFI sekcije, mladi animatori sa svojim mentorima i to njih više od 70 iz raznih krajeva svijeta, od SAD-a, Hong Konga i Tajvana pa sve do Ukrajine, Slovačke, Italije, Srbije… I dok djeca uživaju u projekcijama te likovno eksperimentalnim radionicama, oni malo stariji sudjeluju u simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Tako su mentori, te zainteresirani studenti Sveučilišta Sjever, imali prilike saznati više o projektu Dani medijske pismenosti od urednice portala medijskapismenost.hr Ane Dokler, a novitete vezane uz filmsku pismenost ispred Hrvatskog audiovizualnog centra prezentirala je savjetnica Ingrid Padjen Đurić. Prvi dan simpozija zasigurno je obilježio ambasador festivala, oskarovac Josh Staub svojim masterclassom. Druženje je nastavljeno u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 otvorenjem njegove izložbe kojom je prezentirao svoj tridesetogodišnji rad na mnogim poznatim animiranim filmovima poput “Bolt”, “Vrlo zapetljana priča”, “Ledeno kraljevstvo”, “Leo” te mnogi drugi.

Program se nastavio u petak, kao i danas, radionicama, programom simpozija te službenim VAFI projekcijama. Sav program je besplatan poručuju organizatori te pozivaju sve da se pridruže projekcijama jer je na rasporedu čak 90 filmskih ostvarenja.

Koji će filmovi osvojiti nagrade, odlučuju članovi čak dva žirija. Stručni VAFI žiri čine domaća animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske Kata Gugić, zatim Owen Chan, freelancer iz Hong Konga, animator iz Srbije Rastko Ćirić te Thomas Kunstler, animator iz Grčke. S druge strane, članice žirija Plavog VAFI-ja Marina Knežević Barišić iz Ureda UNICEFA Hrvatske, urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler i dugogodišnja obrazovna djelatnica Dubravka Novak, odlučit će koji filmovi djece i mladih svojom porukom najviše promiču prava djece.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez. Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve informacije vezane uz festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Kultura

Preminuo je Vladimir Gerić, jedan od najzaslužnijih za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: HNK Varaždin/Facebook

U 97. godini umro je prevoditelj i kazališni redatelj Vladimir Gerić, koji je tijekom gotovo sedamdeset godina umjetničkoga rada bio prisutan u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, dok u varaždinskom kazalištu devedesetih godina 20. stoljeća oživljava kajkavštinu na pozornici.

– S velikom tugom javljamo da nas je napustio dugogodišnji suradnik varaždinskog kazališta, velik redatelj i prevoditelj Vladimir Gerić. Varaždinska publika najviše ga pamti po režiji komedije “Bogi Ivač”, s Ljubomirom Kerekešom u naslovnoj ulozi, a koju je prema njegovom prijevodu kajkavizirao Tomislav Lipljin. Predstava je doživjela preko 300 izvedbi. Vladimir Gerić ujedno je jedan od najzaslužnijih umjetnika za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin – objavio je HNK u Varaždinu.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje