Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Na međimurskim prometnicama jučer trenažna vožnja policajaca-motociklista

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 1. travnja, sedam policijskih službenika – prometnih motociklista policijskih postaja Policijske uprave međimurske, kao i ranijih godina, na prometnom vježbalištu i na prometnicama Međimurske županije odradilo je obuku i trenažnu vožnju službenim motociklima.

Prije početka vožnje, policijski kapelan policijske kapelanije “Sveti Franjo Asiški”, za područje Policijske uprave međimurske, vlč. Vjekoslav Vidaček, blagoslovio je policijske službenike i njihove motocikle. Zaželio im je sigurnu vožnju, te poručio da u prometu budu pomoć i potpora drugima, da savjesno i odgovorno rade svoj posao kako bi rad koji je veoma odgovoran bio što plodonosniji na dobrobit svih ljudi.

Tijekom trenažne vožnje policijski službenici na prometnom vježbalištu simulirali su što realnije situacije s kojima se vozači motocikala inače susreću u prometu, tzv. slalom vožnju, vožnju ukrug, osmicu, pravilno kretanje i zaustavljanje s motociklom, silazak s motocikla i sl.

– Nastupanjem povoljnih vremenskih uvjeta na prometnicima Međimurske županije očekuje se povećan broj vozača mopeda i motocikala. Ovom prilikom upućujemo apel vozačima da poštuju prometne propise, posebno one koje se odnose na nepropisnu i neprilagođenu brzinu, nošenje zaštitne opreme, odnosno korištenje propisane homologirane zaštitne kacige.

Također ističemo važnost tehničke ispravnosti motocikla i mopeda za sezonu, te savjetujemo vozače da ne precjenjuju vlastite sposobnosti i podcjenjuju opasnosti koje ih čekaju na cesti – kažu iz PU međimurske.

Foto i video

VIDEO Na ponos V. OŠ Varaždin: učenice Klara i Ivna samoinicijativno čistile igralište na Banfici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Klara Čanadi i Ivna Cepernić, učenice 4. razreda V. osnovne škole Varaždin, u srijedu, 14. travnja, u poslijepodnevnim su satima samoinicijativno čistile dječje igralište na Banfici, koje je prepuno razbacanog smeća.

– Iako su već više puta sakupljale smeće naših neodgovornih građana, jučer su prvi puta i nagrađene dvjema čokoladama koje su im darovale zahvalne sugrađanke. Zahvaljujući ovakvom mladom naraštaju nadajmo se da će nam grad u budućnosti biti lijep kao i uvijek i nadasve čist – ističe ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek, koji je iznimno ponosan na učenice škole, baš kao i njihova razrednica Gordana Vaupotić.

Dodajmo da su učenice pohvaljene od razrednice i ravnatelja u školi te će biti i nagrađene.

Ovu je vijest školi javila građanka koja je uočila ovu hvalevrijednu akciju djevojčica te ih nagradila čokoladom. Navodi da je vjetar cijelo jutro raznosio papire koje je netko neodgovorno ostavio kod spremnika. Kroz prozor je potom uočila dvije djevojčice koje su počele čistiti svoju okolinu, „petnaestak su minuta po cijeloj livadi skupljale papire i bacale ih zatim u kante“.

– Mislim da zaslužuju pohvalu u razredu ili na neki način u školi. Bilo ih je jako lijepo vidjeti i mislim da bi uoči Dana planeta Zemlje bilo super ovu akciju pohvaliti među njihovim vršnjacima – istaknula je građanka.  

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Učenici-sudionici projekta „Želim voziti bicikl“ prošli kroz Petrijanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku je realizacija projekta „Želim voziti bicikl“ koji provodi Biciklistički akademski sportski klub Vinica na čelu s Predsjednikom kluba Branimirom Štimcem.

Biciklistički kamp provodi se uz partnerstvo Općine Petrijanec, Općine Vinica, Općine Cestica i Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, a u projektu sudjeluju i osnovne škole s tog područja.

Tijekom kampa učenici stječu znanja i iskustva u realnim prometnim situacijama kao što je vožnja po kolniku, vožnja po biciklističkoj stazi, vožnja u koloni, vožnja kroz rotor, vožnja kroz semafor te druge realne prometne situacije.

Nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture tijekom listopada, studenog i prosinca, motiviraju učenike svih razreda svoje škole da sudjeluju na Državnom natjecanju „Prometna Učilica“, a tijekom veljače i ožujka organiziraju i provode školska natjecanja „Sigurno u prometu“ za učenike četvrtih petih i šestih razreda.

U Prometnu učilicu uključeno je 300-tinjak učenika, a u Sigurno u prometu 100-tinjak učenika iz naših škola. Nakon školskih natjecanja dvije djevojčice i dva dječaka, ukupno njih 16, dolaze na biciklistički kamp u OŠ Vinica kako bi se pripremili za županijsko natjecanje. Biciklistički kamp dolazi kao finale na sve dosadašnje aktivnosti.

Sukladno programu realizacije projekta, mladi biciklisti sa svojim mentorima prošli su na svojim biciklima i kroz Petrijanec. Prometni policijski službenici također su bili prisutni. Podršku projektu dao je i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Projekt ima kontinuitet te se prošle godine provodio uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te ovih triju općina, dok su ove godine općina Petrijanec, Vinica, Cestica i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zajednički financirale provedbu ovog projekta, a sve u cilju da se školska djeca upoznaju sa prometnim znakovima i pravilima te, naravno, da utječemo na njihove fizičke aktivnosti – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati