Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na placu otvorena „Kultnatura“ u kojem će domaći proizvođači i OPG-ovi turistima izlagati proizvode

Objavljeno:

- dana

Na varaždinskom placu otvoren je prezentacijski prostor „Kultnatura“ u okviru provedbe projekta „Zeleno želimo“.

Riječ je o projektu koji razvija proizvode koji su jako bliski ljudima, pa će tako 15-ak OPG-ova s varaždinskog područja upravo u „Kultnaturi“ domaćim posjetiteljima i turistima izlagati svoje proizvode i nuditi svoje usluge. – Iz iskustva znam da turistički vodiči često imaju problema kada dođu turisti u grad koji bi nešto domaće, domaći klipić i slično. Ne samo turisti, nego i naši sugrađani nisu upoznati s ponudom proizvođača koji nude gastronomiju, vino te sadržaj prirode i kretanja. Također, kroz ovaj projekt upoznali smo mnogo lijepih smještajnih objekata u Varaždinu za koje nisam ni ja, sugrađanka Varaždina, znala da postoje. Tako da je ovo jedna savršena prezentacijska platforma za sve ponuđače koji nisu toliko vidljivi, da s pokažu i da ih uključimo u turističke ponude koje razvijaju u projektu kako bismo povećali broj turista koji dolaze ovdje – rekla je Dorotea Solomun iz gradske Turističke zajednice. Prostor na varaždinskom placu svečano je otvorio gradonačelnik Ivan Čehok istaknuvši da zdrava prehrana danas nije samo trendi, već način života. – Povezuje i gastronomiju i medicinu te je dobro da imamo ovakve prostore i to osobito u suradnji s prijateljima iz Slovenije. Jer je riječ o europskom projektu koji će trajati 30 mjeseci i koji će na najbolji način osvijestiti građanima to naše blago koje je često skriveno i ne vidimo ga. Poljoprivrednici, proizvođači i manji OPG-ovi, dakle svi oni za koje možda ne znamo jer nisu toliko prisutni imaju također jako dobre proizvode s kontroliranog podrijetla i to je sigurno dobra gastronomska i edukativna priča jer će i djeca moći vidjeti kako se recimo rade neke rukotvorine i sastavljaju neki proizvodi. Sve u svemu, jedna lijepa priča za Varaždince i nadam se da će to biti još jedan mamac za sve koji dolaze na plac – naveo je Čehok. Partneri projektu su Turistička zajednica Grada Varaždina, Županijska komora i Grad Ludbreg s hrvatske strane, a nositelji projekta su Šumarsko-poljoprivredni zavod iz Murske Sobote i dvije slovenske općine. Projekt će trajati do 29. veljače 2020. godine, a cilj mu je povećanje broja turista na prekograničnom području Slovenija-Hrvatska. 85 posto je sufinanciran iz EU fonda, dok TZ Grada Varaždina sudjeluje s ostatkom.

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje