Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Na području Čakovca zasađeno stotinjak novih stabala

Objavljeno:

- dana

Kao što je bilo i najavljeno, Grad Čakovec je u suradnji s Gradskim komunalnim poduzećem ČAKOM i tvrtkom „Cedrus forest“ d.o.o. iz Čakovca nastavio projekt sadnje stabala na lokacijama u samom Čakovcu te u njegovoj okolici.

Novi drvoredi

Tako je u posljednjih nekoliko dana zasađeno ili zamijenjeno stotinjak novih stabala i to na tri lokacije. U Sajmišnoj ulici, na zelenoj površini uz pješačku i biciklističku stazu, niknuo je novi drvored, odnosno 56 stabala crne johe. Uz dječje igralište u ulici Rudolfa Horvata, s njegove zapadne strane, zasađeno je 21 stablo crne johe, te još tri stabla iste vrste na samom igralištu s njegove sjeverne strane. Kako je prošlogodišnja sadnja stabala uz južnu čakovečku obilaznicu sada zahtijevala određene popravke i dopune, na toj je lokaciji od sada novih 15 crnih joha, zatim 5 stabala spiralne vrbe, dvije žalosne vrbe i dva jablana.

Sadnju stabala u Sajmišnoj ulici obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Zasadivši i sam stablo crne johe, tom je prilikom podsjetio da je akcija „Zasadi i ti jedno stablo“ krenula prošle godine:

– Odaziv građana je bio odličan, posađeno je više stotina novih mladica drveća po cijelom gradu. Zbog epidemiološke situacije akciju ove jeseni nismo mogli održati, no nastavili smo sa sadnjom. Novi drvoredi koji su ovih dana posađeni po gradu već na proljeće kad stabla prolistaju uljepšat će te vizure. Naglašavam da smo i ove godine posadili više stabala nego što smo ih zbog raznih razloga uklonili.

Obimnije ozelenjivanje

Plan je Grada Čakovca da se iduće jeseni, budu li to okolnosti dozvoljavale, u akciju ponovo uključe i građani te se zajedno s njima nastavi s pojačanim ozelenjivanjem javnih površina na cjelokupnom administrativnom području Čakovca.

Međimurje

Koronavirus: u subotu u Međimurju 72 nova slučaja zaraze, u tijeku je osma akcija cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 31,5 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 10. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 32 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 430.

Iz drugih županija javljeno je o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju, na temelju kliničke slike dijagnosticiran je SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe, dok je brzim Ag testovima javljeno o 2 pozitivna pacijenta.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 48.774 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U  Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 35 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zarez u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.875 oboljelih osoba, a ukupno se oporavilo 12.190 osoba.

Na području Međimurske županije provodi se osma akcija cijepljenja građana koja se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću. Danas će se cijepiti 1700 osoba.

U Nedelišću će se drugom dozom cijepiti 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom cijepiti 1000 osoba. U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri Doma zdravlja, patronažnih službi, Zavoda za javno zdravstvo i ostalih operativnih službi organizirani u timove. 

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je više od 13.000 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano oko 23.000 osoba. 

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Podcast „Pametni ljudi“: Renata Treska o radu s djecom s cerebralnom paralizom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje edukacijske rehabilitatorice Renate Treske na temu rada s djecom s cerebralnom paralizom.

Renata Treska radi u dislociranom odjelu čakovečkog CZOO-a, koji se nalazi u prostorima Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu.

Treska pojašnjava što je to cerebralna paraliza i što se točno događa u moždanom tkivu, što je spastični oblik, a što hipotoni te u kojoj nam mjeri tehnologija pomaže u prenatalnom praćenju.

Nadalje, govori o tome koja je uloga pedijatra i liječnika primarne zdravstvene zaštite, a koja neuropedijatra, fizijatra, fizioterapeuta te što sve može izazvati dodatni spazam djeteta i trajno povišenu razinu stresa.

Ističe i važnost glazbe, kakvo je osvjetljenje prilikom pripreme djeteta za obrazovni rad, ima li miris ulogu u motivaciji te navodi vlastita iskustva u radu s djecom s cerebralnom paralizom.

Među ostalim, teme su i prehrana kod osoba s cerebralnom paralizom, ukazuje se na to što se sve može dogoditi, ali i što treba osigurati da bi hranjenje bilo sigurno.

Treska je također otkrila što se događa sa starenjem i sazrijevanjem tih osoba.

Nastavite čitati