Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na proslavi Dana starijih osoba župan Čačić najavio: „Sve sobe u Domu umirovljenika će biti klimatizirane!“

Objavljeno:

- dana

Uz pjesmu, recitacije i veselje, u Domu za starije i nemoćne osobe je danas je već tradicionalno obilježen Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada.

Članovi domskog pjevačkog zbora i literarno-dramske sekcije izveli su prigodni program, a pridružile su im se i članice Udruge umirovljenika Sračinec – Svibovec Podravski koje su izvele skeč. Međunarodni dan starijih osoba čestitao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji najavio da će Dom uskoro dobiti potpuno novi izgled. – U obnovu Doma će biti uloženo ukupno 28 milijuna kuna, i to u sklopu projekta energetske obnove, za koji nam je odobreno 14,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a uz to ćemo uložiti još 13,3 milijuna kuna vlastitih. Obnovljene će biti fasade u starom dijelu Doma te u depadansi, rekonstruirana kotlovnice, a na krovu će biti postavljena i solarna elektrana. Uz to, sve sobe u Domu će biti klimatizirane, što će dodatno podići kvalitetu smještaja – istaknuo je župan Čačić. Napomenuo je da se briga vodi i o starijim osobama koje su smještene u vlastitim domovima. – Upravo danas, na Međunarodni dan starijih osoba 29 gerontomaćica će početi skrbiti o 145 osoba starijih od 65 godina. Zaposlene su u sklopu EU projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi“, koji je vrijedan 4,5 milijuna kuna, a čiji je nositelj Društvo Crvenog križa Varaždinske županije. U Županiji imamo 122 EU projekta, no ovaj je posebno važan i vrijedan – rekao je Čačić. Na proslavi u Domu bili su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik Savjeta za umirovljenike Varaždinske županije Vladimir Kozjak, kao i članovi Upravnog vijeća s predsjednicom Mirom Letić.

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska sa srednjoškolcima obilježila Europski dan suzbijanja trgovine ljudima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svake se godine 18. listopada diljem Europe obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, a obilježila ga je i Policijska uprava varaždinska.

Naime, ovaj se dan obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnostima i predstavlja važan korak u prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima te podizanju svijesti javnosti o jednome od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

– Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba i oblik modernog ropstva, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje, a sve radi stjecanja nečije materijalne koristi. Republika Hrvatska, u odnosu na trgovanje ljudima, prepoznata je kao zemlja tranzita, ali sve više i zemlja porijekla te krajnje destinacije žrtava trgovanja ljudima – objašnjavaju iz PU varaždinske.

Nadalje navode da su žrtve trgovanja ljudima, osim žena i djevojaka, kojima se najčešće trguje zbog spolne eksploatacije, sve češće i muškarci koji su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, dok se djecu prisiljava na prosjačenje ili ih se prodaje obiteljima bez djece.

Prema procjenama, diljem svijeta više od četiri milijuna djece, žena i muškaraca prisiljeno je na prostituciju, prisilni rad po kućanstvima, rad na poljima, prosjačenje, sklapanje lažnog i prisilnog braka, trgovanja ljudskim organima ili kriminal.

PU varaždinska

Policijska uprava varaždinska obilježila je 18. listopada Europski dan suzbijanja trgovine ljudima u suradnji sa Gospodarskom školom Varaždin, učenicima 4. razreda, održavanjem preventivne edukativne radionice na temu suzbijanja trgovine ljudima.

– Cilj radionice je senzibilizacija i edukacija mladih kako bi prepoznali potencijalno opasne situacije koje upućuju na moguće trgovanje ljudima, kako se zaštititi ili zatražiti pomoć u slučaju da postane žrtvom. U sklopu radionice, prikazani je kratki animirani film pod nazivom „Dvije djevojčice“ (film nastao u sklopu preventivne kampanje pod istim nazivom koju MUP RH provodi od 2012.), priču dviju djevojčica koje bivaju okrutno prevarene od strane znanih ljudi, ljudi od njihovog povjerenja, a koji su ih doveli u lanac trgovine ljudima – pojašnjavaju iz PU varaždinske.

Ujedno pozivaju svakog pojedinca da doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

– Tako ćemo zajedno utjecati na povećani broj otkrivenih žrtava trgovanja ljudima koje se eksploatiraju u našoj zemlji, ali i žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku. Ako imate informacije ili sumnje o trgovanju ljudima nazovite policiju na 192 ili SOS telefon 0800 77 99 na koji je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje