U proteklih godinu dana u općini Cestica provedeno je ili se provodi nekoliko velikih projekata, izjavio je načelnik Mirko Korotaj uoči svečane sjednice Općinskog vijeća, kojom jekulminiralo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Cestica.

Riječ je prije svega o  Aglomeraciji, a vrijednost investicije je 100 milijuna kuna, od kojih 95 milijuna osiguravaju Hrvatske vode, a 4,5 milijuna Općina Cestica.

– Projekt ide dobrim putem. Drugi veliki projekt je izgradnja nasipa otok Virje-Križovljangrad, dužina nasipa je 3,7 kilometara, a vrijednost investicije je 26 milijuna kuna. Od toga je 11 milijuna osigurano europskim sredstvima iz projekta Frisco, dok preostalih 15 milijuna osiguravaju Hrvatske vode. Tu je i 1,1 milijun kuna vrijedna sanacija klizišta u Natkrižovljanu za koje su također Hrvatske vode osigurale dio sredstava, točnije 70 posto, a preostali iznos Općina. To su veliki projekti gdje je Vlada premijera Andreja Plenkovića osigurala da se ovaj kraj razvija i da se naprave velike stvari za mještane – rekao je Korotaj.

I dodao:

-Sljedeći veliki projekt je izgradnja Kulturnog centra Cestica, vrijednog 5,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u proračunu Općine Cestica a dio je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja. Izgrađen je i Nogometni centar u Babincu, za koji su sredstva u 50-postotnom iznosu osigurali Fond za zaštitu okoliša te Ministarstvo graditeljstva – istaknuo je načelnik.

Korotaj je spomenuo i 600 tisuća kuna vrijednu investiciju izgradnje i uređenja Školske ulice u Cestici, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo graditeljstva.

-Koristim stoga priliku zahvaliti bivšem potpredsjedniku Vlade, a danas saborskom zastupniku Predragu Štromaru, koji je uvijek vodio brigu o našim razvojnim projektima – kazao je načelnik.

U općini Cestica u tijeku je i izgradnja POS-ovih stanova, u vrijednosti 4,4 milijuna kuna, a u objektu koji bi trebao biti završen sljedeće godine bit će šest stanova. Dio je to planova i projekata Općine Cestica usmjerenih prema mlađoj populaciji.

-Iz našeg proračuna dva milijuna kuna usmjereno je za mlade – od rođenja, dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole, do stipendiranja studenata i to nam je jedna od najboljih investicija jer samo obrazovani mladi mogu ulagati u ovaj kraj, a mi im svojim projektima omogućujemo da ovdje bolje i kvalitetnije žive – rekao je.

Epidemiološka situacija, odnosno korona kriza utjecala je na cijelo gospodarstvo, na zaustavljanje brojnih projekata diljem Hrvatske, ali u općini Cestica – većih problema nije bilo!

-Sredstva su prije osigurana iz europskih, nacionalnih ili općinskih izvora, tako da nije bilo problema s financiranjem projekata – naglasio je načelnik, spomenuvši još nekoliko europskih projekata.

-Proveden je projekt WiFi, to je besplatni internet, čija je vrijednost 15 tisuća eura, a sva je sredstva osigurala EU. Svakako treba spomenuti i projekt „Zaželi“ vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna, a kompletan je iznos osiguralo Ministarstvo demografije, također europskim sredstvima. Ne zaboravimo ni projekt Mlada aktivna Cestica, u kojem smo partneri s Crvenim križem, našim mladima Hiperaktivni, a vrijednost projekta je 120 tisuća kuna – ističe.

Ujedno je zahvalio svim vijećnicima i predsjedniku općinskog vijeća Majhenu, „što su svi projekti na području općine u ovoj godini uspješno provedeni.“

U narednom razdoblju u planu Općine Cestica je izgradnja kampa i auto-kampa u Cestici, uređenje centra Cestice, ali i dogradnja dječjeg vrtića:

– Planova i projekata ima, čekamo buduće razdoblje od 2021.  do 2027. godine i spremni smo se kandidirati na europske projekte – najavio je načelnik Korotaj

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i Nagrade Općine Cestica, a ovogodišnji su dobitnici osobe koje se bave udomiteljstvom i zbrinjavanjem djece, osobe koje su se bavile sportom, te DVD Vratno koje slavi 100. obljetnicu djelovanja.

Zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je kako je ovo Općina koja „iz godine u godinu napreduje i koja svoju energiju u projektima izražava intenzivno pa zaslužuje sve čestitke u tom smislu”.

– U Županiji ima apsolutno partnera, najviše u onom dijelu gdje Županija ima najveći utjecaj, a to su obrazovanje i zdravstvo, ali i ostale gospodarske aktivnosti su vidljive u smisli i uloge ŽUC-a u projektima koji nisu mali. Općina koja ima 20 naselja u svom sastavu ima velike potrebe i sigurno jednu takvu općinu nije jednostavno voditi – rekao je Paljak.

Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća i DVD-a Gornje Vratno, naglasio je kako tamošnji vatrogasci ove godine obilježavaju 100. obljetnicu od osnutka.

– To je najstarija udruga na području Općine Cestica. Pripala nam je čast da Općinsko vijeće prihvati taj prijedlog da DVD povodom Dana Općine dobije nagradu za posebna dostignuća u području zaštite od požara i spašavanju ljudi i imovine. Zahvalni smo svim vijećnicima koji su jednoglasno podržali prijedlog. Opremljenost DVD-a je zadovoljavajuća zahvaljujući suradnji s Općinom koja nas jako dobro prati i pomaže financijski. Dobru opremu, sukladno zakonskim propisima, ima svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava udruženih u VZO Cestica – rekao je Majhen.

Među gostima i uzvanicima bio je saborski zastupnik Predrag Štromar koji je u ovoj svečarskoj prigodi izjavio da se ovih dana vodi rasprava o tome kako bi trebale izgledati općine za godinu dana, na koji bi način trebala izgledati vijeća, zamjenici, a onda vrlo brzo stiže i prijedlog da se puno općina spoje.

– Ova općina dokazuje da se ne treba nikome spojiti, nitko se njoj ne treba pripojiti jer rezultati su vidljivi na svakom koraku. Koriste se sva sredstva koja god se mogu. Jedna je od daleko najrazvijenijih općina u republici Hrvatskoj. Oni su prvi imali veliku sportsku dvoranu, gdje su zadovoljili potrebe svih svojih mještana, svih svojih udruga. Načelnik i njegova ekipa vidjeli su koje su stvarne potrebe građana ovdje. Oni slušaju ljude i to je najbitnije. Moramo više razmišljati o tome kako rasteretiti građane od birokracije, od raznih biljega, od raznih šaltera, kako im dati pravu uslugu. Načelnik odlično radi na tome, iskoristio je sve kapacitete, i one koje ima država, sve fondove koji su otvoreni. Suradnja je odlična, a posebno je bila u zadnje tri godine. Siguran sam da će biti i dalje i dok god sam u Zagrebu osigurat ću, ne samo Općini Cestica i načelniku Korotaju, nego svima koji će htjeti suradnju, dat ću im ruku. Ne radi naših načelnika, gradonačelnika i župana, nego radi naših građana – zaključio je Štromar.

Komentari

Komentara