Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Grad Zrinskih slavi svoj Dan: “Čakovec će dobiti sadržaje koje građani trebaju i zaslužuju”

čakovca

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec slavi svoj rođendan 29. svibnja.

Tako je i ove godine na sam Dan grada održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, između ostalog, podijeljena i najviša javna priznanja zaslužnim građanima, udrugama i tvrtkama. Uz domaćine, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, njegove zamjenike Marija Medveda i Zorana Vidovića te predsjednika Gradskog vijeća Juricu Horvata, sjednici su prisustvovali brojni uzvanici i gosti: ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Bernarda Topolko i Branimir Bunjac, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicima te predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak. Na ovogodišnju su proslavu stigli i predstavnici gradova prijatelja Čakovca: gradonačelnik bugarskog Blagoevgrada Atanas Kabitov, Nagykanizse Sandor Deneš, Szigetvara dr. Peter Vaš, Lipika Vinka Kasala, Umaga Vilija Basanesea, Koprivnice Mišel Jakšić i Ludbrega Dubravko Bilić, kao i izaslanstva poljskog grada Plonska te Općine Ljubuški iz Bosne i Hercegovine. Među gostima na sjednici bili su i gradski vijećnici, predstavnici mjesnih odbora i gradskih kotareva Čakovca, predstavnici međimurskih općina i gradova, javnih tvrtki i ustanova, predstavnici vjerskog života i medija. Kako je u svom uvodnom govoru naglasio predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, vijećnici su u proteklih godinu dana kroz konstruktivne rasprave surađivali u donošenju važnih odluka, a sve s ciljem boljitka u životu građana: – Čakovec i dalje slovi kao sredina koja se razvija i koja brojnim programima unaprjeđuje život svojih stanovnika. Sadržaje koji su na raspolaganju našim sugrađanima često nemaju sredine puno veće od naše. Bilo da se radi o obrazovanju, bilo o sportu ili kulturi, bilo o komunalnoj opremljenosti, imamo standard koji drugi često mogu samo poželjeti. Najvažnije je da smo do njega došli sami, svojim snagama i idejama. To je karakteristika Čakovca i njegovih građana! – zaključio je Horvat.

Svoje sugrađane prigodnim je govorom pozdravila i dječja gradonačelnica Dorja Vincek

– Unatoč negativnim demografskim kretanjima, u Čakovcu se broj stanovnika ne smanjuje, a škole i vrtići nemaju problema s manjim brojem polaznika – u uvodu je rekao čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te dodao: – U europskim smo okvirima mali grad, no povezivanjem sa susjednim Varaždinom i Koprivnicom stvorit ćemo urbano područje koje će se svojom veličinom moći nositi s najvećim hrvatskim gradovima, ali i biti prepoznatljivo u europskim okvirima. Projekti i programi koje ćemo na taj način provoditi, omogućit će našim građanima i gradovima nove sadržaje, međusobno povezivanje, naravno uz očuvanje svih specifičnosti. Čakovec je stoljećima gradska sredina, a mogućnosti koje ćemo svi dobiti povezivanjem iskoristit ćemo da bismo i u Čakovcu dobili sadržaje koje građani trebaju i zaslužuju!

Uime delegacije brojnih izaslanstava obratio se umaški gradonačelnik Vili Basanese

Dodijeljena su i Javna priznanja Grada Čakovca. Nagradu za životno djelo koju je trebala primiti, čakovečka umjetnica Priska Kulčar je odbila, navevši u pismo razlog kojeg donosimo u cijelosti: – Odluka Gradskog vijeća o dodjeli nagrade za životno djelo, na preporuku uglednih članova komisije za Javna priznanja, veliki je kompliment. Iz moje principijelne životne odluke da ne prihvatim nikakvu nagradu, slijedi da i ovaj puta odbijem tu čast, s puno poštovanja prema vašoj namjeri. Uzdam se u vašu cijenjenu empatiju! Srdačno vas pozdravljam! Priska Kulčar Vladimir Holetić prezeo je Nagradu za životno djelo, koja je posthumno dodijeljena njegovoj supruzi Nevenki Holetić, poznatoj čakovečkoj odgojiteljici. ZEU “Prijatelji životinja i prirode” Čakovec primila je Zlatnik “Grb Grada Čakovca”, a nagrađeni su i dobitnici šest godišnjih nagrada iz raznih područja. Tako je u području sporta i tehničke kulture nagradu primio Streličarski klub “Katarina Zrinski”, a u području umjetnosti i kulture Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan Stipić”. U području znanosti, odgoja i obrazovanja, nagradu je primila dekanica Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Nevenka Breslauer, prof., a u području gospodarstva Hotel Castellum. Čakovečkoj podružnici Hrvatske udruge medicinskih sestara dodijeljena je nagrada u području zdravstva i socijalne skrbi, dok je DVD Šandorovec primio godišnju nagradu u području rada udruga. Uime nagrađenih zahvalila se Nevenka Breslauer. U kulturno-umjetničkome programu svečane sjednice, koji je vodio akademski glumac Matko Buvač, nastupili su Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski”, solistice Samanta Grahovec i Marija Jambrošić, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec i Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan Stipić”. Dodajmo tome da je uoči sjednice svečano otkriven obnovljeni spomenik Nikoli Zrinskom Čakovečkom, popularni „orao“ smješten na ulazu u Perivoj Zrinski. Spomenik je postavljen početkom prošlog stoljeća, a na inicijativu Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, odnosno Marijana Ramušćaka, vraćen mu je stari sjaj. Prilikom otkrivanja, gradonačelnik Kovač je najavio i skoro uređenje glavnog gradskog trga, kao i uređenje okoliša spomenika i njegovo prigodno osvjetljenje.

Foto i video

FOTO Međimurju četiri šampiona, po jedan dolazi iz Varaždinske županije i Slovenije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matej Ščavničar

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja, u Štrigovi je održano 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeze ocjenjivači su ocjenjivali uzorke koji su se natjecali u dvjema grupama, pri čemu su dodijeljene titule šestero šampiona.

 1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova.
 2. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL,
  Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec.
 3. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
  Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ,
  Kopriva 1, 9246 Razkrižje, R. Slovenija.
  *ukupno najbolje ocijenjeno vino
 4. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
  Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 40312 Štrigova.
 5. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
  Rajnski rizling, 2020., deMar vina,
  Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ.
 6. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
  Pjenušac “Polaris” (sorta PUŠIPEL), 2017., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova

Dodjela diploma će se održati u petak, 14. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi s početkom u 15 sati. Čestitamo šampionima!

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu 7. svibnja masovno cijepljenje građana kod Županijske bolnice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec

Na temelju dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u petak, 7. svibnja, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec bit će organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa. Cijepiti se mogu svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec.

Masovno cijepljenje održat će se u vremenu od 9 do 13 sati, a mogu mu se odazvati sve osobe koje se žele cijepiti cjepivom AstraZenece.

– U Gradskoj upravi dnevno se zaprima znatni broj upita zašto na području Grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje… Nemaju svi automobile, a ne postoji ni organizirani javni prijevoz do organiziranih punktova za cijepljenje. Iz toga se razloga mnogi koji se žele cijepiti, ne cijepe.

Kako je cilj u što kraćem vremenu procijepiti što više građana, organizacija mjesta za cijepljenje u Čakovcu vrlo je važna pa je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije uspostavljen jedan takav punkt u krugu Županijske bolnice Čakovec. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti te da će u budućnosti na raspolaganju biti i cjepiva drugih proizvođača – kažu iz Grada Čakovca.

Kako stoji na Facebook stranici Županijske bolnice Čakovec, i ostali žitelji Međimurske županije (koji nisu s područja Grada Čakovca) mogu se cijepiti bez prethodne najave danas (6. svibnja) i sutra (7. svibnja) između 13 i 18 sati.

Nastavite čitati