Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Donji Kraljevec Grb Općine Andriji Ilijašu

Objavljeno:

- dana

Općina Donji Kraljevec nizom programa obilježava svoje dane.

Središnji događaj bila je svečana sjednica Općinskog vijeća, održana u petak, 6. svibnja, u prostorijama Općine, na kojoj su podijeljena najviša općinska priznanja pojedincima i udrugama za iznimne zasluge u promociji svih naselja koja pripadaju Općini Donji Kraljevec.

Predsjednik Općinskog vijeća Mladen Taradi i načelnik Općine Miljenko Horvat, u svojim su govorima izrazili zadovoljstvo napretkom Općine koji je vidljiv u svakom segmentu društva, osobito u gospodarskoj razvijenosti koja je na samom vrhu Hrvatske.

– Posljednje dvije godine pred nama su bili brojni izazovi koje smo uspješno savladali, gospodarstvo raste, otvaraju se nova radna mjesta, nezaposlenost je vrlo mala, a to potiče daljnja ulaganja u stanogradnju, javnu infrastrukturu i potrebu za novim sadržajima. Danas se okrećemo projektima „pametnih gradova“, postavljene su kamere na svim javnim površinama radi sigurnosti mještana, uređuju se i asfaltiraju nove pješačke staze, adaptiraju se društveni domovi, a pripremaju se i projekti za naredno razdoblje – rekli su općinski čelnici.

Svečanoj sjednici prisustvovali su mnogi gosti, među kojima, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina sa potpredsjednikom Ivicom Baksom, načelnici susjednih općina, te predstavnici prijateljskih općina iz Mađarske, i općine Bale u Istarskoj županiji, s kojom će se uskoro potpisati i Povelja o suradnji.

Župan Matija Posavec čestitao je svim dobitnicima najviših općinskih priznanja, istaknuvši dosadašnja ulaganja Međimurske županije u obnovu škola i sportskih dvorana u Donjem Kraljevcu i Hodošanu, ambulante i vrtića, te najavio ulaganja i podršku obnove područne škole u Svetom Jurju u Trnju i pomoć kod dogradnje dječjeg vrtića, proširenju ljekarne i rekonstrukciji prometnica.

Najviše ovogodišnje priznanje, Grb Općine Donji Kraljevec, primio je Andrija Ilijaš za dugogodišnji rad na području vatrogastva.

Plaketom Općine nagrađeni su ŠRD „Trnava“ Hodošan za 60 godina, a NK „Borac“ Donji Hrašćan za 50 godina aktivnog djelovanja u području sporta, ZEU „Prode“ Hodošan za 20 godina djelovanja u provođenju ekoloških akcija i podizanju ekološke svijesti mještana, te Ivan Tkalec iz Palinovca za dugogodišnji rad u vatrogastvu.

Priznanje Općine Donji Kraljevec za sportska dostignuća dobili su Jasmina Ilijaš, Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec, Twirling klub, DVD Palinovec – ekipe Žene A1, Žene A2, Muški A, Muški B, Ivana Pozderec, Luka Pozderec, Mia Sabol, Tena Vurušić te Dorian Čavlek. Dodijeljena su priznanja uspješnim učenicima i studentima, pa su tako nagrađene Ivana Pintarić, Gloria Kovač i Lorena Kalšan.

U ime nagrađenih obratio se Andrija Ilijaš koji je zahvalio svima koji su prepoznali njihov rad, angažman i ljubav prema općini.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je ženski pjevački zbor Udruga „Pjesma“, koji će u nedjelju, 8. svibnja, s početkom u 17 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, održati koncert posvećen „Svim divnim majkama“.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje