Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca uručene godišnje nagrade

Objavljeno:

- dana

U petak, 29. svibnja, obilježen je Dan Grada Čakovca. Spomen je to na 29. svibnja 1579. godine, kada je Poveljom Jurja IV. Zrinskog tadašnje naselje Čakovec dobilo status slobodnog trgovišta, a s time i status grada.

S obzirom na trend ublažavanja mjera sprječavanja širenja COVID-19 virusa, odlučeno je da će se ovogodišnji Dan Grada Čakovca obilježiti prigodnim, no ipak simboličnim programom.

U jutarnjim satima je tako u središtu grada započeo trodnevni Festival cvijeća, jagoda i tradicije, a već tradicionalni mimohod u prijepodnevnim su satima upriličili i Gradski puhački orkestar te Čakovečke mažoretkinje.

>>FOTO Središte Čakovca ispunjeno opojnim mirisima cvijeća, jagoda i domaćih proizvoda<<

Prije toga, položeni su vijenci podno spomen obilježja Poginulim i nestalim braniteljima u Perivoju Zrinskih.

U čakovečkom Centru za kulturu održana je središnja svečanost povodom Dana Grada. Prigodnim je riječima svečanost otvorio predsjednik Vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, osvrnuvši se na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana.

– U izvanrednim vremenima i u izvanrednim okolnostima pokazuje se nečija kvaliteta i dokazuje predanost poslu. Siguran sam da ćemo se u ostatku mandata svi zajedno, bili članovi većine ili oporbe, i dalje odgovorno voditi voljom onih koji su nas birali te zastupati i braniti njihove interese, kao i interese grada. Predviđaju da vremena koja su pred nama neće biti jednostavna, no siguran sa da će Gradsko vijeće, kao uostalom i dosad, znati odgovoriti na sve izazove, imajući u vidu ponajprije potrebe svih stanovnika Čakovca – istaknuo je Horvat.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač također se obratio okupljenima.

– Ušli smo u posljednju godinu aktualnog mandata. Iako je COVID-19 poremetio mnogo toga, velike investicije, koje smo planirali kad smo donosili proračun za ovu godinu, će se realizirati. Izvori i način financiranja dogovoreni su u prethodnom razdoblju, tako da planirana izgradnja nije upitna. Zaslužuju to naši sugrađani, ali i gospodarstvo, posebno ono koje sudjeluje u njihovom izvođenju. Prije tri tjedna počeli su radovi na uređenju nogometnog igrališta s umjetnom travom na SRC-u „Mladost“. Prije četrnaest dana počela je izgradnja kružnog toka na križanju Vukovarske i Ulice Vladimira Nazora. Ovih dana počela je izrada glavnog projekta za izgradnju otvorenih bazena, a građevinski strojevi su u Zoni Brezje u Mihovljanu te Industrijskoj zoni Istok u Čakovcu. Završili smo izvedbeni projekt i troškovnik za novu zgradu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, projektira se i Regionalni teniski centar. Uskoro nam slijedi javna tribina i raspisivanje natječaja za uređenje Trga Republike. Samo ovo nabrojano vrijedi oko 150 milijuna kuna, a posebno ističem da je najveći dio novca osiguran iz vanjskih izvora. Za početak realizacije možda smo čekali koju godinu više, no svi mi dobit ćemo prijeko potrebnu infrastrukturu i to u velikoj mjeri financiranu novcem iz drugih proračuna – rekao je Kovač.

U ostatku programa svečanosti uručene su godišnje nagrade Grada Čakovca. Nagradu za životno djelo dobio je Željko Medved, umirovljeni učitelj tehničke kulture iz Čakovca. U njegovom bogatom životopisu posebno se ističe rad s djecom i mladima na polju tehničke kulture, u učeničkim zadrugama, izviđaštvu i prometu. Isto tako, zapažen je i njegov nesebičan doprinos obrazovanju djece s invaliditetom te poteškoćama u razvoju, kao i angažiranost u sindikatima. Željko Medved je i jedan od osnivača Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije te je dugogodišnji član Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture gdje je u dva mandata obnašao i dužnost predsjednika.

Jedan je od osnivača i Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca.

Godišnju nagradu za obrazovanje primila je I. osnovna škola Čakovec, na čemu se zahvalio ravnatelj škole Siniša Stričak. Osim matične škole u Čakovcu, popularna „Prva“ u svom sastavu ima i Područne odjele u Novom Selu Rok i Krištanovcu, broji 783 učenika i 86 djelatnika, a krajem prošle godine obilježila je značajnu obljetnicu, 150 godina državnog školstva Čakovcu.

Na polju kulture i umjetnosti nagrađena je KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Tijekom 2019. godine Veseli Međimurci su raznim događanjima obilježili 70. godišnjicu rada na području kulturno umjetničkog amaterizma gdje su od samih početaka istinski ambasadori glazbe, plesa, kulture i tradicije svoga kraja. U ime Udruge nagradu je primio njen predsjednik Nikola Kotur.

Godišnja nagrada za sport dodijeljena je Gimnastičkom klubu „Marijan Zadravec Macan“ iz Čakovca. Primio ju je dopredsjednik kluba Mario Vukoja. Riječ je o jednom od najuspješnijih hrvatskih sportskih klubova koji trenutno broji šestotinjak članova raznih dobnih uzrasta, a uz matičnu bazu u Čakovcu, klub ima i četiri podružnice u Međimurju s još tri u pripremi. Klub sudjeluje na svim razinama natjecanja, od regionalnih do svjetskih, godišnje „ubire“ stotinjak medalja, a broji i osam reprezentativaca, među kojima se svakako ističu imena olimpijca Filipa Udea i nositeljice medalja sa svjetskih kupova Tijane Tkalčec Korent.

Za rezultate u prošloj godini na području gospodarstva nagrađena je „Međimurka BS“ iz Čakovca. Već 27 godina Međimurka BS se bavi prodajom i servisom alata i strojeva, a od početnih osam, danas je stigla na 106 djelatnika i na 7000 kvadratnih metara poslovnog i skladišnog prostora. Nagradu je primio direktor tvrtke Stanko Brzuhalski.

Na području zdravstva godišnju nagradu je primila mr. sc. Tanja Rosić, dr. dentalne medicine. U svom radu Tanja Rosić se posebno orijentirala na preventivu i rad s najmlađim dobnim skupinama te je i idejna začetnica projekta „Dan zdravog osmjeha“, jedinstvene akcije u Hrvatskoj kojom se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja.

Udruga umirovljenika Grada Čakovca primila je godišnju nagradu Grada Čakovca za područje rada udruga. Ova udruga djeluje pet godina te okuplja 1773 člana, sudjeluje na sportskim i kulturnim događanjima, organizira razna druženja te posebno brine o zdravlju i socijalnim pitanjima svojih članova. Nagrada je uručena predsjedniku Udruge Antunu Golubiću.

U ime svih nagrađenih, prigodnim riječima zahvalila je Tanja Rosić. Svečanost u Centru za kulturu izvođenjem himne otvorila je sopranistica Samanta Grahovec uz klavirsku pratnju Darka Golubića.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje