Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na Sveučilištu Sjever predstavljen novi specijalistički poslijediplomski studij “Poduzetništvo i EU fondovi”

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin s izvođenjem kreće novi studijski program – poslijediplomski specijalistički studij „Poduzetništvo i EU fondovi“.

Studij je na tom najmlađem hrvatskom sveučilištu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom službeno predstavljen u danas, 16. studenoga. Riječ je o prvom specijalističkom poslijediplomskom studiju na Sveučilištu Sjever, navodi izv. prof. dr.sc. Ante Rončević, i predstavlja treću razinu obrazovanja za studente koji su studirali na Ekonomskom ili srodnom fakultetu, a otvoren je i za ostale struke – društvene, tehničke i znanstvene. Program tog studija trajat će dva semestra, odnosno jednu godinu, a završetkom ovog studija stječe se akademski naziv – sveučilišni specijalist ekonomije/sveučilišna specijalistica ekonomije. – Poduzetništvo je jedna ustavna kategorija i temelj gospodarskog ustroja u Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog studija potaknuti i „razigrati“ taj poduzetnički duh te da studenti Ekonomskih i drugih fakulteta razumiju da su nositelji najnovijih znanja za nova radna mjesta. Želimo da postanu kreatori, a ne da ih radna mjesta čekaju. Također, vrlo smo slabi u povlačenju sredstava iz EU, stoga ćemo studente osposobiti i u tome. Poduzetništvo i EU fondovi je jedna važna tema i prema dosadašnjim saznanjima, prilično je dobar interes studenata koji bi željeli ovdje studirati – rekao je pročelnik Odjela za ekonomiju Ante Rončević, dok je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku dr. sc. Tomislav Radoš dodao da je program ovog studija nastao u suradnji HGK i Sveučilišta Sjever. – Svaki smo dan suočeni s činjenicom da Hrvatska ne povlači dovoljno sredstava iz EU fondova. Stoga u Komori radimo s poduzetnicima, pomažemo im da bismo ubrzali taj proces. Međutim, smatramo da to nije dovoljno i da taj proces valja podići na višu razinu. Mislimo da bi danas svatko tko je u gospodarstvu i biznisu trebao biti zainteresiran da nauči kako dobiti poticajna sredstva za razvoj svog biznisa. Kroz edukaciju i konkretna znanja i iskustva svatko može naučiti kako pripremiti i provesti dobar projekt te kako povući što više sredstava iz EU fondova, čime bi postao konkurentniji na europskom tržištu – izjavio je dr. sc. Tomislav Radoš. Nakon predstavljanja studija, održana je panel rasprava na temu „Partnerstvo čovjeka i stroja“ s naglaskom na iskustva provođenja digitalne transformacije i Industrije 4.0 u hrvatskom gospodarstvu. Panelisti su prikazali kako znanjem i vještinama na uspješan način implementiraju inovativna rješenja i primjenjuju suvremene metode poslovanja, čime su na najbolji način prikazali mogućnosti i prednosti upisa specijalističkog poslijediplomskog studija „Poduzetništvo i EU fondovi“.

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje