Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu održani Dani otvorenih vrata

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA 56. ROĐENDANA

Tekstilno-tehnološki fakultet proslavio je svoj 56. rođendan, a povodom toga na fakultetu u Varaždinu danas su održani Dani otvorenih vrata pod nazivom “Doživite čarobni svijet tekstila”. 

– Intezivno radimo na tome da oživimo školstvo na području Varaždinske županije jer je ovdje najviše zaposlenih u tekstilnoj industriji u Republici Hrvatskoj – izjavio je dr.sc. Željko Knezić, predstojnik studija u Varaždinu koji je na Tekstilno-tehnološki fakultet stigao prije četiri godine.

Studente se nastoji već na prvoj godini studija upoznati s radom u tvornicama tekstila, te ih potaknuti da se zaposle u tvornicama preko studentskih poslova kako bi u praksi mogli vidjeti što znači raditi ono za što se školuju.

Fakultet nudi dva smjera, a to su Dizajn kože i Odjevni smjer, a od ove jeseni otvaraju se razlikovni studiji na kojima će studenti morati položiti razlikovne predmete ukoliko na jesen žele upisati redovni ili izvanredni studij Tekstilno mehaničkog ili Tekstilno odjevnog smjera. 

U zadnje četiri godine na fakultetu u Varaždinu je zaposleno šest novih nastavnika, a radi se i na novim nastavnim planovima i programima.

Najavljena suradnja

– Ovih dana, u suradnji sa drugim studijima u Varaždinu, planiramo otvoriti smjer gdje će biti prožeta struka, dizajn i organizacija – otkriva dr.sc. Knezić.

– Kontaktirali smo tekstilnu i kožarsku industriju i oni su nam dali svoje viđenje potreba, a to je organizacijski dio. Psihologija organizacije proizvodnje i snalaženje u samoj proizvodnji su dijelovi koji nedostaju na ovom fakultetu, a to planiramo popraviti – objašnjava dr.sc. Knezić te dodaje kako će planovi da se spoji ono što fakultet najbolje nudi s potrebama industrije zasigurno trajati najmanje dvije godine.

Najvažnije je, kaže dr. sc. Knezić, budućim stručnjacima koji će raditi u tvornicama, osim dobrih temelja koji će im pomoći u radu u proizvodnji na području kože, tekstila ili obuće, prenijeti i pedagoške i komunikativne osnove.

Bez podrške

Iako niti jedan student koji je završio TTF u Varaždinu nije nezaposlen, predstojnik dr.sc. Željko Knezić nezadovoljan je politikom Varaždinske županije i Grada prema fakultetu koja je usmjerena na podupiranje viših tehnoloških područja.

– Posebno me razočarao dopis od Zavoda za zapošljavanje koji je ovih dana stigao. U dopisu nisu dali preporuku niti imaju želje stipendirati učenike srednjih škola u području kože, tekstila i obuće, na što sam burno reagirao – objašnjava dr.sc. Željko Knezić kojemu smeta što se općenito u društvu stvara dojam da se tekstilne industrije treba sramiti.

Fakultet su tijekom dana posjetili učenici i nastavnici Strojarske i prometne škole i Druge gimnazije Varaždin. Trenutno je na fakultet u Varaždinu upisano 76 studenata, a sljedeći Dani otvorenih vrata zamišljaju se kao posjet tekstilnim tvornicama.

Izvor: Foto: MARTA KONJAČIĆ

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje