Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu održani Dani otvorenih vrata

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA 56. ROĐENDANA

Tekstilno-tehnološki fakultet proslavio je svoj 56. rođendan, a povodom toga na fakultetu u Varaždinu danas su održani Dani otvorenih vrata pod nazivom “Doživite čarobni svijet tekstila”. 

– Intezivno radimo na tome da oživimo školstvo na području Varaždinske županije jer je ovdje najviše zaposlenih u tekstilnoj industriji u Republici Hrvatskoj – izjavio je dr.sc. Željko Knezić, predstojnik studija u Varaždinu koji je na Tekstilno-tehnološki fakultet stigao prije četiri godine.

Studente se nastoji već na prvoj godini studija upoznati s radom u tvornicama tekstila, te ih potaknuti da se zaposle u tvornicama preko studentskih poslova kako bi u praksi mogli vidjeti što znači raditi ono za što se školuju.

Fakultet nudi dva smjera, a to su Dizajn kože i Odjevni smjer, a od ove jeseni otvaraju se razlikovni studiji na kojima će studenti morati položiti razlikovne predmete ukoliko na jesen žele upisati redovni ili izvanredni studij Tekstilno mehaničkog ili Tekstilno odjevnog smjera. 

U zadnje četiri godine na fakultetu u Varaždinu je zaposleno šest novih nastavnika, a radi se i na novim nastavnim planovima i programima.

Najavljena suradnja

– Ovih dana, u suradnji sa drugim studijima u Varaždinu, planiramo otvoriti smjer gdje će biti prožeta struka, dizajn i organizacija – otkriva dr.sc. Knezić.

– Kontaktirali smo tekstilnu i kožarsku industriju i oni su nam dali svoje viđenje potreba, a to je organizacijski dio. Psihologija organizacije proizvodnje i snalaženje u samoj proizvodnji su dijelovi koji nedostaju na ovom fakultetu, a to planiramo popraviti – objašnjava dr.sc. Knezić te dodaje kako će planovi da se spoji ono što fakultet najbolje nudi s potrebama industrije zasigurno trajati najmanje dvije godine.

Najvažnije je, kaže dr. sc. Knezić, budućim stručnjacima koji će raditi u tvornicama, osim dobrih temelja koji će im pomoći u radu u proizvodnji na području kože, tekstila ili obuće, prenijeti i pedagoške i komunikativne osnove.

Bez podrške

Iako niti jedan student koji je završio TTF u Varaždinu nije nezaposlen, predstojnik dr.sc. Željko Knezić nezadovoljan je politikom Varaždinske županije i Grada prema fakultetu koja je usmjerena na podupiranje viših tehnoloških područja.

– Posebno me razočarao dopis od Zavoda za zapošljavanje koji je ovih dana stigao. U dopisu nisu dali preporuku niti imaju želje stipendirati učenike srednjih škola u području kože, tekstila i obuće, na što sam burno reagirao – objašnjava dr.sc. Željko Knezić kojemu smeta što se općenito u društvu stvara dojam da se tekstilne industrije treba sramiti.

Fakultet su tijekom dana posjetili učenici i nastavnici Strojarske i prometne škole i Druge gimnazije Varaždin. Trenutno je na fakultet u Varaždinu upisano 76 studenata, a sljedeći Dani otvorenih vrata zamišljaju se kao posjet tekstilnim tvornicama.

Izvor: Foto: MARTA KONJAČIĆ

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati