Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu otvorena je prva Digitalna učionica budućnosti na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obilježava svoje dane, a tom je prilikom jučer, 27. travnja, otvorena prva Digitalna učionica budućnosti na sjeveru Hrvatske.

Naime, Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obilježava 143. godišnjicu obrazovanja učitelja i 53. godišnjicu obrazovanja odgojitelja, a svečanost obilježavanja održana je u okviru Dana Međimurske županije.

Digitalna učionica budućnosti ima za cilj potaknuti i osnažiti edukaciju studenata i profesora u dijelu koji se odnosi na online nastavu, digitalne tehnologije i korištenje digitalnih obrazovnih sadržaja kako bi budući učitelji i profesori globalne krize, poput pandemije koronavirusa, dočekali još spremniji.

– Ova je ustanova u povijesti prošla velike sile, od preparandije, mađarizacije do okupacije. Bila je četverogodišnja škola, viša škola, visoka, a od 2007. godine mi smo dio Učiteljskog fakulteta kao njegova sastavnica. Danas imamo 594 studenta, ukupno 35 zaposlenih na odsjeku, a od toga 25 nastavnika. Digitalna učionica nije informatički kabinet na kakve smo navikli. Sam inventara vrijedan je 200.000 kuna, a odnosi se na suvremenu tehnologiju za nastavu na daljinu. Imamo posebne kamere, 22 metodička priručnika s digitalnim materijalima uz pomoć kojih će naši metodičari, za koje smatram da su jedni od najboljih u ovom dijelu Hrvatske, moći biti dobri edukatori za druge – rekla je prodekanica Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu Blaženka Filipan-Žignić.

Uz prilagodbe i promjene, online nastava i digitalne tehnologije traže dodatna znanja i vještine, no nude i brojne nove mogućnosti. Ovaj cjeloviti projekt vrijedan je 200.000 kuna, a studentima i profesorima Učiteljskog fakulteta donirali su ga partneri projekta: Profil Klett – vodeći hrvatski nakladnik obrazovnih sadržaja, Google – vodeća svjetska tehnološka kompanija, Samsung – najveća svjetska tvrtka elektroničke opreme, King ICT – najveća hrvatska IT tvrtka, Lipapromet – vodeći veletrgovac elektromaterijalom i rasvjetom te Smart sense – tvrtka koja razvija i unaprjeđuje originalna rješenja na području tehnologije pametnih telefona.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je Učiteljski fakultet ustanova obrazovanja kojom se svi ponose, a podrška koju im daje Županija vraćaju na najbolji mogući način.

– Osim obljetnice 143 godine izobrazbe i 103 godine nastave na hrvatskom jeziku, ako gledamo povijest, u dosta izazovnim vremenima uspjeli smo zajednički obnoviti vanjsko pročelje zgrade Učiteljskog fakulteta, prošle godine otkriven je Park prijateljstva i park velikana koji su ostavili veliki trag u našoj kulturi, a ove godine idemo korak dalje i otvaramo prvu Digitalnu učionicu na sjeveru Hrvatske uz pomoć velikih partnera. To je ono čemu u Međimurskoj županiji težimo, a to je da budemo regija obrazovanja budućnosti s opremom, pristupom i metodama poučavanja kakve su danas nužne kako bi se pripremili za budućnosti koju želimo – naglasio je župan Posavec.

Gradonačelnica Ljerka Cividini je istaknula da je Grad Čakovec Grada potpisao sporazum s Učiteljskim fakultetom koji će omogućiti snažnija ulaganja u obrazovanje i razvoj.

– Za početak bi trebali dobiti novu sportsku dvoranu i preuređenje u gimnastički centar, a nakon toga slijede ulaganja u vrtiće i predškolski odgoj i obrazovanje koji će biti smješteni uz sam Odsjek – pojasnila je gradonačelnica Cividini.

Svečanosti je nazočio dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić koji je istaknuo da je čakovečki Odsjek dobio jednu od najsuvremenijih obrazovnih učionica. Prva takva učionica otvorena je prošle godine u Zagrebu, a treća će se otvoriti u Petrinji.

– Obrazovanje danas i prije dvadeset godina uvelike se razlikuje, a Učiteljski fakultet ovim projektom nastavlja ulaganja u suvremene tehnologije. Paradigma obrazovanja se mijenja i nemamo više vremena čekati da se nešto dogodi. Prvi smo na obrazovnom tržištu koje nude nova znanja, tehnologije i inovacije, koje će omogućiti kvalitetnije obrazovanje i odgoj u Hrvatskoj – zaključio je Opić.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje