Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Na Veliki petak biskup Josip Mrzljak tradicionalno posjetio Pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Varaždinski je biskup Josip Mrzljak tradicionalno na Veliki petak, 19. travnja, posjetio Pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije na Banfici.

Mons. Mrzljak, inače predsjednik Hrvatskog Caritasa, zajedno je s ravnateljem Biskupijskog Caritasa mr. Antom Šolom, gradonačelnikom Ivanom Čehokom, županom Radimirom Čačićem te posebnom županovom savjetnicom Natalijom Martinčević, posjetio volontere i korisnike Caritasove pučke kuhinje te im podijelio tople obroke, a zajedno s njima je i blagovao. Biskup je, u društvu predstavnika gradske i županijske vlasti, naglasio kako raduje činjenica što korisnici Caritasove pučke kuhinje svakoga dana imaju mogućnost doći negdje gdje mogu dobiti topli obrok.

Biskup Mrzljak: “Podijelimo radost Uskrsa!”

– Dakako, da će ovih dana oko Uskrsa stol biti malo bogatiji kako bi svi korisnici Caritasove pučke kuhinje osjetili blagdanski ugođaj kojeg svi mi želimo. Osim podjele hrane, važan je i susret s ljudima da im se na kršćanski i ljudski način dade do znanja da u njima prepoznajemo istinsku braću i sestre te da s njima podijelimo radost Uskrsa – poručio je biskup Mrzljak. Caritasova pučkakuhinja, koja od jeseni 2017. godine djeluje na novoj adresi na Banfici u sklopu Caritasovog centra Varaždinske biskupije, dnevno pripremi tristotinjak toplih obroka za sve kojima je to potrebno. Caritasu Varaždinske biskupije jesenas je uspješno odobren projekt Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) vrijedan 1 890 959,27 kuna. Naime, projektom “PLUS” (Pružanjem pomoći ubLažavamo našim sUgrađanima životni statuS) provode se mjere pripreme i podjele besplatnih obroka za korisnike Caritasove pučke kuhinje, a osim toga, u okviru projekta, vrši se dostava paketa hrane starim i nemoćnim osobama, osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili su udaljeni od same pučke kuhinje. Ovaj iznimno vrijedan projekt traje godinu dana, zaključno s 2. rujna 2019. godine. Na njega je, kao svijetli primjer, podsjetio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Zavidan nivo kvalitete i usluge

– Suradnja Caritasa, Varaždinske biskupije i Grada Varaždina je dugi niz godina plodonosna na obostrano zadovoljstvo, ali prije svega na zadovoljstvo svih građana u potrebi. Organizacija u Caritasovoj pučkoj kuhinji je vrhunska, a također visoka nutritivna kakvoća hrane zadovoljava sve standarde. Nažalost, ovakvih mjesta ima i u najbogatijim državama. Bio sam, primjerice, u pučkoj kuhinji u Švedskoj i moram reći da u Europi sigurno nije ovako dobra organizacija, kao ni kvaliteta hrane. Ovime se treba pohvaliti – istaknuo je gradonačelnik Čehok. Varaždinski župan Radimir Čačić kazao je kako je objekt Caritasovog centra Varaždinske biskupije na Banfici najbolje što Hrvatska, od takve vrste objekata i sa spektrom usluga, ima. Pohvalio je župan i vođenje Caritasovog centra na Banfici, dodavši da je u izgradnji i kupnji zemljišta sudjelovala i Varaždinska županija.

Pomak u dobrom smjeru

– Godišnje sudjelujemo s 80 000 kuna u sufinanciranju Caritosove pučke kuhinje što je povećanje za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, donatora je sve manje pa ćemo se svi morati malo pokrenuti. Osim toga, uz Caritasovu pučku kuhinju u proračunu Varaždinske županije imamo cijeli spektar aktivnosti za primjerice osobe treće životne dobi, Društvo Crvenog križa, samce, Socijalnu samoposlugu, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, itd. Na to dodajmo i nove aktivnosti koje vezujemo na europska sredstva. Od prošle godine, tako, na milijun i pol europskog novca dodajemo jednako toliko naših sredstava te time za više od 3 000 djece u potrebi osiguravamo topli obrok u osnovnim školama. To sigurno nije dovoljno, ali radimo svake godine pomak u dobrom smjeru – poručio je župan Čačić. Pučka kuhinja Caritasa Varaždinske biskupije radit će i na Veliku subotu kada će svim korisnicima biti podijeljeni paketi sa šunkom i jajima za uskršnji obrok. Varaždinski biskup Josip Mrzljak već tradicionalno dva puta godišnje, na Badnjak i Veliki petak, posjećuje pučku kuhinju Biskupijskog Caritasa kako bi se upoznao s aktualnim stanjem i njezinim potrebama te potaknuo dobročinitelje na daljnje darivanje namirnica potrebnih za svakodnevnu pripremu objeda socijalno ugroženim osobama koje u Caritasovoj pučkoj kuhinji blaguju najčešće jedini topli obrok u danu.

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje