Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Načelnik Pribislavca Matija Ladić: “Prestanite Romima davati otpad, naša djeca zaslužuju čist zrak!”

Objavljeno:

- dana

Svakodnevno spaljivanje otpada nije ništa novo u Pribislavcu. Otpad svakodnevno spaljuju pripadnici romske nacionalne manjine, a današnji dan također nije iznimka.

– Ali, u apsolutno svakom od tih spaljivanja dolazimo do fascinantnih činjenica!
Otpad koji gori nije proizvod pripadnika romske nacionalne manjine, već domicilnog stanovništva!

Već duže vrijeme svjedoci smo požara na rubnim dijelovima romskog naselja. – naglašava načelnik Općine Pribislavec, Matija Ladić.

Otpad s područja cijele zemlje

U više navrata nakon izlaska na teren pripadnici DVD-a i komunalni redar na terenu nalaze otpad koji je produkt tvrtki ili fizičkih osoba s područja cijele Hrvatske.

– Današnji požar u Pribislavcu uzrok je spaljivanja otpada tvrtke s područja grada Varaždina, a na terenu su nađene povratnice, posjetnice i druga dokumentacija iste tvrtke!!

Prije nepunih mjesec dana crni dim bio je uzrok gorenja kanistara motornog ulja automehaničara iz Mačkovca, a da je njegovo utvrđeno je uvidom u pronađene ispisane kazne za parkiranje, nađenih kupoprodajnih ugovora koji svi glase na isto ime i prezime! – ističe Ladić.

“Ne rješavajte se otpada ilegalno!”

Na tim ilegalnim odlagalištima otpad su, prema sastavu, vidljivo dovezle fizičke osobe, a nastao čišćenjem tavana, štagljeva, ili građevinski otpad nakon renovacija, tepisi, kaučevi i sl.

– Ponovo apeliram na pripadnike većinskog stanovništa da se svog otpada rješavaju na legalan način, predajući ga pružateljima javne usluge koji ga sakupljaju, a nama stanovnicima mjesta koji imaju pripadnike manjine na svom području ne stvaraju probleme!

Naša djeca također zaslužuju svježi zrak, zaslužuju se igrati na svježem zraku ne udišući smrdljivi zrak koji je produkt spaljivanja vašeg smeća!

Pripadnicima romske nacionalne manjine poručujem da ovakvim načinom i vidom (ne)suradnje sami stvaraju netrpeljivost između svih nas, a to sigurno nije nikome na korist i čast! – poručuje načelnik Ladić i zaključuje:

– Ovakvo stanje je naprosto neodrživo, JVP Čakovec, DVD Pribislavec i komunalno redarstvo Općine Pribislavec izgaraju baveći se nepotrebnim situacijama, koje su uzrok paljenja smeća koje se u normalnom svijetu moralo naći na legalnom odlagalištu otpada, dovezeno od pružatelja javne usluge!

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje