Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Načelnik Sinković: “Imat ćemo sada ljepši i čišći, a time i ugodniji Goričan”

Objavljeno:

- dana

Priroda i okoliš posljednjih su desetljeća sve ugroženiji, ne samo zbog industrijalizacije i suvremenog načina života, već i zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji onečišćujući okoliš ugrožavaju prirodu, a time i sve nas.

U Općini Goričan svjesni su važnosti očuvanja prirode i zaštite okoliša, stoga su u subotu, 26. ožujka, u suradnji s preloškim Gradskim komunalnim poduzećem Pre-kom organizirali još jednu akciju čišćenja ilegalnih odlagališta otpada u Goričanu.

– Potrudili smo se okupiti što više naših mještana, udruga i osnovnoškolaca, kako bismo svi zajedno krenuli u akciju i očistili naš Goričan. Nažalost, još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji bacaju smeće gdje stignu i onečišćuju prirodu – rekao je općinski načelnik Emanuel Sinković, koji je i sam zasukao rukave i krenuo u akciju.

Sve je i ovoga puta bilo odlično organizirano: ilegalna su odlagališta otpada detektirana pregledom terena uoči akcije, a dogovorene su i rute za pojedine skupine mještana, kako bi akcijom čišćenja bio obuhvaćen cijeli Goričan.

– U srijedu smo održali sastanak i podijelili se po rutama. Svaka ekipa imala je tri, četiri ulice koje je trebalo očistiti, a čistili smo i područje oko Mure, potoka Trnave, pa i dalje, prema Kotoribi. Pazili smo da ništa od smeća ne ostane iza nas i napunili smo njime desetak traktora, a sve prikupljeno smeće Pre-kom će zbrinuti besplatno. Vrlo sam zadovoljan onime što smo danas napravili, a ova je akcija pokazala nikad veće zajedništvo svih naših žitelja – istaknuo je Sinković.

Iako je u subotnjoj akciji prikupljeno mnogo smeća, kad je riječ o ilegalnim odlagalištima otpada u Općini Goričan, situacija ipak bolja nego što je bila ranije.

– Smeća je definitivno manje nego što ga je bilo prethodnih godina. Rezultat je to i našeg truda, jer koristimo svaku priliku da, posebice najmlađima, ukažemo na važnost očuvanja prirode i okoliša, stoga mi je drago što su se i naši osnovnoškolci uključili u ovu akciju. Imat ćemo sada ljepši i čišći, a time i ugodniji Goričan i nadam se da nećemo tako skoro morati organizirati novu akciju, no bude li potrebe, opet ćemo se okupiti – naglasio je načelnik Sinković.

Koliko su u Goričanu posvećeni očuvanju okoliša, dokazuje i činjenica da su i u prikupljanju komunalnog otpada općina i tvrtka Pre-kom u samom vrhu, među najboljima u Hrvatskoj.

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje