Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Načelnik Solar povodom Dana Općine: “Gradit ćemo bolji i razvijeniji Jalžabet”

Regionalni tjednik

Objavljeno:

- dana

Brojni su gosti stigli u srijedu, 17. studenoga, u Jalžbet na svečanu sjednicu povodom Dana Općine i blagdana zaštitnice svete Elizabete Ugarske.

Bila je to prilika da se najave važni projekti za ovu Općinu.

– Cilj nam je izgraditi modernu općinu koja će slijediti trendove razvijenih zajednica i općinu dostupnu svim našim žiteljima, te provoditi transparentnu politiku i rad, kojom nijedna akcija i odluka općine neće biti skrivena mještanima – rekao je na svečanoj sjednici predsjednik Općinskog vijeća Siniša Sreček.

Rad za sve sugrađane u svom je govoru naglasio i novoizabrani načelnik Rajko Solar.

– Kad sam ulazio u izbornu utrku i dobivao potporu naših sumještana u razgovorima s njima shvatio sam koliko neiskorištenih prilika je prošlo i ostalo nerealizirano u zadnjih 10 godina. Naš narod, naši mještani, naša djeca nemaju vremena za gubljenje. Pod mojim vodstvom općina Jalžabet neće biti Općina propuštenih prilika. Sve što je u interesu razvoja općine i boljeg života svih stanovnika naše općine, a za bolju budućnost generacija koje tek dolaze je cilj kojem svi mi koji radimo u općini ili se bavimo politikom moramo težiti. Bit ću otvoren za razgovor, za ideje, za prijedloge a i kritike zajedno sa svim vijećnicima koji ovim putem zahvaljujemo na suradnji, gradit ćemo bolji i razvijeniji Jalžabet – obećao je Solar.

Velik potencijal Općine Jalžabet naglasili su i drugi govornici, zamjenik predsjednika Skupštine Varaždinske županije Željko Posavec, državni tajnik Tomislav Paljak i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Vrlo je svečano bilo na samom kraju sjednice kada su podijeljene općinske nagrade i priznanja.
Nagrada za životno djelo pripala je Elizabeti Križanić. Dražen Hrastić primo je nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine Jalžabet. Nagradu za iznimno postignuće u protekloj godini primila je Tihana Kovačić, a Nagradu za iznimna sportska postignuća Streličarski klub “Navaho”. Bruno Cesarec zaslužio je Nagradu za iznimna postignuća studenata.

Prije svečane sjednice, od 16 sati, održana je pokazana vježba sustava civilne zaštite Općine Jalžbet.

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg: od 1. siječnja za svako novorođeno dijete 2500 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Ludbrega donio je Odluku o jednokratnim novčanim pomoćima za novorođenu djecu.

Ovom Odlukom određuje se visina jednokratne novčane pomoći koju dodjeljuje Grad Ludbreg za svako novorođeno dijete i to 2500 kuna neto za svako novorođeno dijete.

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruje jedan od roditelja novorođenog djeteta s prebivalištem na području Grada Ludbrega u trenutku rođenja djeteta.

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvarit će jedan od roditelja za podnijete zahtjeve za novorođeno dijete od 1. siječnja 2022. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje