Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Nagrada “Obrtnik Međimurja” županijske Obrtničke komore Božidaru Horvatu iz Knezovca

Objavljeno:

- dana

Obrtnička komora Međimurja obilježila je dvadeset i sedam uspješnih godina djelovanja svečanom proslavom održanom u Prelogu na kojoj su dodijeljene diplome i priznanja uspješnim obrtnicima, kao i plaketa „Majstor godine“ i nagrada za životno djelo „Obrtnik Međimurja“.

Prije dvadeset i sedam godina, 9. prosinca. 1994. godine, održana je osnivačka skupština Obrtničke komore Međimurske županije kojom su međimurski obrtnici ponovno dobili svoju komoru ukinutu 90-ih godina prošlog stoljeća.

Na gotovo tri desetljeća djelovanja i rada na promicanju i zaštiti interesa međimurskih obrta iznimno je ponosan predsjednik Obrtničke komore Međimurja Boris Lukovnjak.

– Dvadeset i sedam godina velik je broj. Tijekom tih godina mnogo se obrta otvorilo, s mnogima smo rasli od samih početaka. Najnižu stopu obrta imali smo u 2018. godini, samo 1 195, a danas smo ponosni što imamo čak 300 obrta više. Mnoge aktivnosti ne bismo mogli realizirati bez pomoći Županije i međimurskih gradova i općina te im na tome veliko hvala, posebice u ovim izazovnim vremenima – rekao je Lukovnjak. Dodao je da se na nacionalnoj razini priprema racionalizacija sustava regionalnih obrtničkih komora:

– Gajimo veliku nada da se naša županijska komora ipak neće ugasiti jer su ju obrtnici zajedno stvarali godinama.

Proslava obljetnice prilika je za isticanje pojedinaca koji su svojim radom doprinijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika. Nagrada za životno djelo i statua „Obrtnik Međimurja“ dodijeljena je Božidaru Horvatu (naslovna fotografija), serviseru vatrogasnih aparata iz Knezovca, za 31 godinu rada u obrtništvu kao uglednom, uspješnom i časnom obrtniku za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija, te za dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva.

Plaketu „Majstor godine“ za postignute značajne poslovne rezultate, ostvarena tehnološka unapređenja, postignutu visoku razinu kvalitete proizvoda i usluga, za postignute visoke rezultate u poduci učenika za obrtnička zvanja uručena je Ivanu Višnjiću, zidaru iz Podbresta, Sandri Novak, ugostiteljici iz Čakovca i Josipu Markati, elektroinstalateru iz Hodošana.

Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava primili su Marko Panić, elektroinstalater iz Donjeg Mihaljevca, Kristina Strniščak, kozmetičarka iz Merhatovca, Davor Mesarić, ugostitelj iz Čakovca, Ivica Ladić, soboslikar – ličilac iz Čakovca i Robert Varga, tajnik Obrtničke komore Međimurja.

Priznanjem za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoj obrtništva, odnosno za 20 godina rada nagrađeni su: Zvonimir Kolar, informatičar iz Šenkovca, Stjepan Horvat, ugostitelj iz Mihovljana, Zdenko Piknjač, soboslikar-ličilac iz Čakovca, Mirjana Smrtić, vlasnica servisa za čišćenje iz Turčišća, Marinko Borlinić, informatičar iz Čakovca, Dragan Turk, proizvođač unutarnjih i vanjskih sjenila iz Murskog Središća, Damir Berta, staklar iz Kotoribe, Stjepan Bajkovec, autoprijevoznik iz Totovca, Ivan Kos, autoprijevoznik iz Brezovca, Krunoslav Korunić, autoprijevoznik iz Slakovca, Zlatko Novak, vlasnik marketinškog obrta iz Miklavca, Christian Posavec, krojač iz Murskog Središća, Stjepan Furdi, obrađivač plastike iz Preloga, Siniša Vrbanec, tesar iz Mihovljana, Tihomir Žuljić, peradar iz Donjeg Vidovca, Davor Fileš, informatičar iz Čakovca, Branka Blagus, informatičarka iz Strahoninca, Sanja Zamuda, cvjećarka iz Pušćina i Siniša Poljak, peradar iz Svete Marije.

U 2021. godini porast broja obrtnika u Međimurju

Okupljene uzvanike pozdravio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek koji je istaknuo zadovoljstvo što se svečanost Komore po prvi puta održava upravo u Prelogu. Čestitke na nagrađenim obrtnicima uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio važnost obrtnika i obrtništva za Međimurje.

– Čestitam vam na hrabrosti, upornosti i požrtvovnosti kojom činite međimursko gospodarstvo uspješnim, a Međimurje ponosim. Na svom poslovnom putu imate veliku podršku Obrtničke komore Međimurja kojoj čestitam na velikih dvadeset i sedam godina rada. Trenutno imamo 1504 registriranih obrta u Međimurju. Takvom brojkom posljednji put smo se mogli pohvaliti prije ekonomske krize, 2008. godine, što je još jedna potvrda dobrog rada i sinergije koju imamo u županiji – istaknuo je župan Posavec.

Proslavi obljetnice nazočili su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnici obrtničkih komora susjednih županija i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židarić koji je međimurskih obrtnicima uručio priznanja Hrvatske obrtničke komore za 2021. godinu.

Zahvalnicu Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtničkih asocijacija primili su Pučko otvoreno učilište Čakovec, Tatjana Lukman, profesorica iz Graditeljske škole Čakovec, Blaženka Dasović, profesorica iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Jasenka Pleh, profesorica iz Tehničke škole Čakovec i Branko Stanić, profesor iz Tehničke škole Čakovec.

Priznanjem Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtničkih asocijacija nagrađeni su Vladimir Čmrlec, vulkanizer iz Donje Dubrave, Boris Pogorelec, košaraš iz Kotoribe, Drago Šegović, autolimar iz Šenkovca, Radovan Škrobar, strojobravar iz Stanetinca i Dragutin Vabec, staklar iz Murskog Središća, a Poveljom Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtničkih asocijacija nagrađeni su Nenad Šimunić, informatičar iz Čakovca, Kristina Strniščak, kozmetičarka iz Merhatovca i Marko Panić, elektroinstalater iz Donjeg Mihaljevca.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje