Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Nagrade i priznanja povodom 130. rođendana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kotoriba proslavilo je 130 godina postojanja i uspješnog djelovanja, povodom čega je održana svečana sjednica Društva. Nakon uvodnih govora predsjednika Stanka Vugrinčića i tajnice Ana-Marije Vidović, najzaslužniji pojedincima i udruga dodijeljena su prigodna priznanja i nagrade.

Zlatnu medalju primio je Željko Radmanić. Srebrne medalje uručene su Zlatku Beligi, Damiru Dolenecu te Josipu Dorniku. Brončane medalje završile su u rukama Vilka Cmrečkog, Silvije Čukulic, Brune Fundaka, Gorana Gašparića, Danijela Kranjeca, Dragutina Latina, Lucijana Legina, Franje Luca, Bojana Miljančića, Samira Nađa, Laure Seličaneca, Steve Škode, Tamare Štimac Bašnec, Antuna Ujlakija, Ane Marije Vidović, Maje Vidović i Nenada Vuka. Plakete za posebne zasluge u razvoju vatrogastva dobili su Josip Dornik,  Antun Ujlaki, Gabrijel Friščić, Josip Golubić, Mladen Grubić, Ivan Habuš, Julije Jauk, Zlatko Milovanović, Stjepan Nađ i Ljudevit Plačko. Statuu vatrogasca povodom 130 godina rada DVD-a Kotoriba primili su Mario Bašnec, Neven Klepec, Stjepan Lukša, Petar Nađ, Danijel Vidović i Petra Vugrinčić. Statuu vatrogasca za najbolji crtež na temu vatrogastva dobili su Saša Mlakar, Bruno Pogorelec i Dora Zvošec. Uručene su i statue vatrogasca za najbolji tekst na temu vatrogastva, a dobili su ih Debora Hranjec, Emili Sabol te Klara Žinić, dok su zahvalne primili Lovačko društvo „Jarebica“, ŠRD „Som“, Dječji vrtić Kotoriba, Udruga umirovljenika, STK „Kos“ Kotoriba, NK „Graničar“ Kotoriba, MNK 75 Kotoriba, SRD „Žužička“, OŠ „Jože Horvata“ Kotoriba, KUD Kotoriba, Limena glazba Općine Kotoriba, Crkveni zbor, Mažoretkinje Kotoribe i Alen Fuš. Čestitke članovi DVD-a Kotoriba povodom 130. godišnjice uputili su Andreas Lisjak, predsjednik VZP Kotoriba, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Donji Mihaljevec te načelnik Općine Kotoriba, Ljubomir Grgec, koji su pohvalili rad Društva te im zaželjeli puno uspjeha u godinama koje dolaze.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje