U centru Čakovca, na Trgu Eugena Kvaternika 5, s radom je započeo dugoočekivani „Međimurski štacun“. Ovdje se na jednome mjestu može pronaći najbolje od Međimurja podrijetlom, okusom i mirisom. „Međimurski štacun“ je projekt prvog organiziranog kratkog opskrbnog lanca u Hrvatskoj „Najbolje ´z Međimurja“, koji okuplja odabrane najkvalitetnije proizvođače i njihove proizvode s područja Međimurske županije.

S ciljem promocije lokalno proizvedene hrane međimurskih poljoprivrednika, poboljšanja proizvodnje i prodaje proizvoda kroz povezivanje proizvođača u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, tijekom 2017. godine započeo je europski projekt AgriShort punog naziva „Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju“. Nositelj projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a upravo je zahvaljujući ovom projektu osnovan kratki opskrbni lanac (KOL) „Najbolje ´z Međimurja“ s kojim je krenula inicijativa otvaranja „Međimurskog štacuna“.

– Ovo je prvi puta u Hrvatskoj da su poljoprivrednici otvorili dućan bez posrednika. Želimo široj zajednici omogući dostupnost kvalitetnije domaće hrane, podići kvalitetu života i razinu zdravlja, a ostvarena dobit bit će reinvestirana s ciljem realizacije budućih inicijativa i projekata Udruge. Projekt je to svih članova našeg društva koji žele doprinijeti razvoju lokalnih sustava hrane ne, odnosno, da se hrana proizvedena u Međimurju, ovdje i pojede – istaknula je predsjednica udruge članova KOL-a „Najbolje ‘z Međimurja“, Valentina Hažić.

Domaće voće i povrće, sokovi od jabuke i aronije, biljni čajevi, bučino ulje, med, džemovi, suhomesnati proizvodi… samo su dio od oko 150 proizvoda koji se mogu pronaći na policama ove po mnogočemu posebne trgovine.

– Količina i vrsta ponude mijenjat će se kroz godinu ovisno o godišnjem dobu i dostupnosti sezonskih namirnica. Ovakav koncept je uistinu poseban jer kupac ima priliku upoznati proizvođača te iz prve ruke saznati sve što ga zanima – dodala je Valentina Hažić.

Realizaciji ove inicijative pomogli su Međimurska županija i Grad Čakovec kroz financiranje rada Udruge. Županija sudjeluje u pokrivanju troškova najma prostora, a Grad Čakovec u opremanju dućana i financiranju promotivnih aktivnosti.

– „Međimurski štacun“ korak je dalje u našem promišljanju kako podržati lokalne proizvođače. S Toplicama Sveti Martin potpisali smo sporazum zahvaljujući kojem 70 posto namirnica nabavljaju od međimurskih poljoprivrednika te smo s poticanjem razvoja i promocijom lokalno proizvedene hrane nastavili i organiziranjem Regionalnog placa na MESAP-u gdje smo okupili najbolje od OPG-ova iz sjeverozapadne Hrvatske – rekao je međimurski župan Matija Posavec. Proizvođači sami osmišljavaju zajedničku prodaju, zajedno naručuju ambalažu, koriste skladišta, dostavna vozila i dolaze do lokalnog tržišta.

– Ishod su pristupačne maloprodajne cijene za krajnjeg potrošača bez posredničkih marži. Pored toga, kupac dobiva svježe sezonske proizvode od poznatog i provjerenog proizvođača, proizvedene u njegovom neposrednom okruženju – zaključila je Hažić.

Komentari

Komentara